Pereiti prie turinio

Chia sėklų nauda organizmui

chia sėklos
chia sėklos

Chia sėklos – tai vienas iš pačių sveikiausių maisto produktų. Šiose sėklose yra daugybė maistingųjų medžiagų, būtinų tinkamam mūsų kūno ir proto funkcionavimui. Todėl pateiksime jums keletą labai svarbių chia sėklų privalumų mūsų organizmui.

Tačiau prieš tai verta paminėti, kad chia sėklos yra ne tik maistingos. Jų maistingumo ir kainos santykis yra vienas mažiausių tarp visų maisto produktų. Todėl šios sėklos yra vienas populiariausių - jei ne pats populiariausias - supermaistų. Dėl tokio santykio net ir ekologiškos chia sėklos tampa įkandamu sveiku maistu net ir taupiausiems piliečiams.

  • Vos kelios kalorijos, o su jomis gauname daugybę vitaminų ir mineralų. Augalas, kurio pavadinimas yra Salvia Hispanica, yra paplitęs Pietų Amerikoje. Chia sėklos anuomet buvo labai svarbus actekų ir majų maistas. Jie vertino chia sėklas dėl jų teigiamo poveikio energijos lygio didinimui. Tiesą sakant, „chia“ yra senovės majų žodis, reiškiantis „stiprybė“. Tačiau nežiūrint į tai, kad šios sėklos buvo žinomos ir naudojamos anuomet, jos savo populiarumo neprarado ir iki šių dienų. Šiandien chia sėklos priskiriamos supermaistui. 28 gramuose chia sėklų yra 11 g. skaidulų, 4 g. baltymų, 9 g. riebalų (iš kurių 5 yra omega-3), 18 proc. kalcio, 30 proc. mangano, 30 proc. magnio ir 27 proc. fosforo. Chia sėklose taip pat yra nemažai cinko, vitamino B3, kalio, vitamino B1 ir B2.
  • Chia sėklose yra daug antioksidantų. Tai dar vienas reikšmingas šių sėklų privalumas ir išskirtinumas. Jau seniai įrodyta, kad antioksidantai, kuriuos gauname su maistu, yra kur kas efektyvesni ir naudingesni mūsų sveikatai nei antioksidantai, kurie yra mūsų naudojamuose maisto papilduose. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais – pastarieji gali pažeisti ląsteles, paskatinti senėjimo procesus ir vėžio vystymąsi.
  • Bene visi Chia sėklose esantys angliavandeniai yra skaidulos. 28 gramuose Chia sėklų yra 12 g. angliavandenių, iš kurių 11 g. skaidulos. Savo ruožtu skaidulos nedidina cukraus kiekio kraujyje ir nereikalauja insulino jų pašalinimui.
  • Chia sėklose yra daug kokybiškų baltymų. Šiose sėklose yra vidutiniškai 14 proc. baltymų, o tai yra pakankamai didelis kiekis, lyginant jį su daugeliu kitų augalų. Chia sėklose taip pat yra pakankamai naudingųjų amino rūgščių, todėl mūsų organizmas turėtų iš jų lengviau pasisavinti baltymus. Be to, svarbu paminėti, kad tai padeda lengviau atsikratyti viršsvorio, todėl Chia sėklos pastaruoju metu neretai pasitelkiamos stengiantis kaip įmanoma optimaliau subalansuoti sveikos mitybos racioną.

Kaip galite suprasti, chia sėklos yra įvairiapusiškai maistingos. Jos turi ir mineralų, ir vitaminų, ir baltymų ir antioksidantų. Stokodami laiko negalime detaliau aptarti ir kitų ispaninio šalavijo sėklų naudų, kurios ateina iš čia randamų gerųjų riebalų rūgščių. Jos organizmui padeda skirtingais būdais, bet pagrindinė iš jų – cholesterolio mažinimas. Plačiau apie chia sėklas galite paskaityti anglų kalba šiame tinklaraštyje.