Pereiti prie turinio

Sveika mityba – nuo ko pradėti?

Turbūt kiekvienas iš jūsų puikiai žinote, kad pagrindinis sveikos gyvensenos elementas yra sveika mityba. Tai yra neginčijamas ir akivaizdus faktas. Tačiau lygiai taip pat labai didelė dalis žmonių teigia susiduriantys su sunkumais vos tik pradedama sveikai maitintis. Dažniausiai tokiais atvejais sau bandome įteigti, kad sveika mityba apsunkina mūsų gyvenimą ir mus labai apriboja, tačiau taip galime sakyti tik tuomet, jei iš tiesų mes nesame pasiruošę sveikai gyventi. Todėl jei norite, kad sveika mityba taptų neatsiejama jūsų gyvenimo dalimi, nepamirškite kelių svarbių detalių.

  • Tikslo nustatymas. Visų pirma turėtumėte nusibrėžti labai aiškų tikslą ir atsakyti į pagrindinį klausimą – kodėl jums to reikia? Kai tai padarysite, viskas taps kur kas paprasčiau. Tuo tarpu, jei neturėsite tikslo, propaguoti sveiką mitybą gali būti pakankamai sudėtinga.
  • Nesveiko maisto atsisakymas. Sutikite, jei nepropaguojame sveikos gyvensenos, neretai savo kasdienybės neįsivaizduojame be įvairių nesveikų maisto produktų, kurie dar kitaip vadinami greitu maistu. Tai yra labai dažna problema – juolab, kad šiandien greito maisto pramonė yra nepalyginti didesnė nei kada nors iki šiol. Taigi, atsisakykite to, kad turi didelę neigiamą įtaką jūsų organizmui. Greitame maiste dažniausiai aptinkamas labai didelis kiekis cukraus, druskos ir riebalų. Visi šie neigiami ingredientai kelia pavojų mūsų sveikatai, todėl jei norime gyventi sveikai, ilgai ir laimingai, viso to mūsų kasdienės mitybos racione būti neturėtų.
  • Vandens vartojimas. Nors didžiąją mūsų organizmo dalį sudaro vanduo, tik nedaugelis žmonių supranta, kad tai yra tiesiog būtina mūsų gyvenimo sudedamoji dalis. Kaip bebūtų, didelė dalis žmonių kartais per dieną nesuvartoja nei vienos stiklinės vandens. Žinoma, tokiais atvejais pastarieji teigia vartojantys pakankamai daug arbatos, kavos ar kitų gėrimų. Tačiau iš tiesų visa tai nėra skysčiai. Skysčiais pripažįstamas tik vanduo ir žalioji arbata. Juolab, kad jei kasdien vartojate daug kavos, iš jūsų organizmo skysčiai pasišalina dar greičiau, todėl tokiu atveju tiesiog būtina atstatyti vandens balansą ir savo organizmą apsaugoti nuo dehidratacijos. Be to, nepamirškite, kad vanduo yra pati geriausia natūrali detoksikacijos priemonė.
  • Sveikos mitybos plano sudarymas. Kai pasirūpinsite minėtomis užduotimis, suformuokite sveikos ir subalansuotos mitybos planą. Tai galite padaryti tiek patys, tiek ir su profesionalių dietologų pagalba. Svarbiausia, kad pasiektumėte norimą rezultatą ir būtumėte tikri, kad kasdien jūsų organizmas gauna pakankamą kiekį visų maistingųjų medžiagų, vitaminų ir mineralų.