Pereiti prie turinio

Dar kart apie riešutus…

Apie riešutus jau rašėme. Šį kart norėtume dar kartą apie juos parašyti. Tačiau jei praeitą kartą rašėme apie bendrą riešutų naudą, tai dabar norime parašyti detaliau apie mokslinius tyrimus, susijusius su riešutų vartojimu. Tai padės geriau suprasti kodėl riešutus verta vartoti kaip galima dažniau!

Buvome minėję, kad riešutuose yra daug vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų žmogui būtinų ir naudingų medžiagų. Tai naudinga ir svarbu dėl skirtingų priežasčių. Palaikyti pastovią svarbiausių maistinių medžiagų apykaitą būtina siekiant užtikrinti kokybišką medžiagų apykaitą ir puikų kitų organizmo organų ir funkcijų veikimą. Kalcio reikia kaulams, dantims; magnis būtinas raumenims ir nervams; antioksidantai būtini norint apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio; vitaminas C būtinas imunitetui palaikyti ir taip toliau. Kiekviena medžiaga turi savo funkciją.

Tačiau kiekvienas maisto produktas - ir kiekvienas skirtingos rūšies riešutas - turi ne tik pagrindinių maistinių medžiagų, bet ir unikalių, tik tam maisto produktui priklausančių medžiagų. Dar daugiau: unikalios būna ne tik atskiros medžiagos, bet ir jų sąsajos tarpusavyje. Todėl kartais mokslininkams būna sunku nustatyti kokiu principu veikia konkretus maistas, nes jame tiesiog būna tiek daug skirtingų medžiagų ir tiek daug skirtingų sąsajų, kad nustatyti konkretų veikimo principą yra labai sudėtinga.

Čia galime sugrįžti prie riešutų. Nekalbėsime apie konkrečias sąsajas tarp cheminių medžiagų skirtinguose riešutuose. Tikrai ne. Tačiau pakalbėsime apie kai ką įdomesnio: kaip riešutai paveikia organizmą. Ką konkrečiai jie daro?

Įdomu, čia pasiremsime ne išmanytais faktais. Mes remsimės dešimtimis atskirų tyrimų, kurie truko metų metus. Visų jų išvados susiveda yra vienodos ir skiriasi tik konkretūs skaičiai. Kitais žodžiais, visi sutinka, kad riešutai yra naudingi dėl A, B ir C priežasčių, o skiriasi tik viso labo kiekybinė šios naudos išraiška.

Tai kam naudingi tie riešutai? Įdomu, kad tikrai ne vienai ir ne dviem organizmo funkcijoms, bet visai jų galybei! Širdžiai, kvėpavimo takams ir taip toliau. Didžiausią naudą riešutai suteikia širdžiai, nes dėl juose esančių svarbių ir naudingų riebalų rūgščių yra mažinamas cholesterolio perteklius, kuris susidaro kraujagyslėse ir taip apsunkina kraujo pratekėjimą ir širdies darbą. Cholesterolio perteklius yra tiesiogiai susijęs su infarkto ir kitų širdies ligų rizika, o riešutai šią riziką sumažina. Įdomu, kad mes galima pasakyti net ir tikslų skaičių, kuriuo ši riziką sumažėja. Šis skaičius svyruoja nuo 10% iki 30%. Konkretus skaičius priklauso nuo suvalgomų riešutų kiekio. Maksimalią naudą galite pasiekti suvalgydami vos nedidelę saujelę (apie 25 gramus) per parą. Tačiau didelę naudą pasieksite net ir suvalgydami tokį kiekį vos porą kartų per savaitę!

Panašią įtaką riešutų vartojimas turi ir kitų ligų rizikos sumažinime. Tačiau riešutai sumažina ne tik įprastų ligų rizikos lygį, bet ir tokių susirgimų, kaip vėžio! Todėl riešutų vartojimas iš tikrųjų yra be galo naudingas. Žemės riešutai turi kiek mažesnę įtaką, tačiau visi kiti riešutai - lazdyno, anakardžių, graikiniai ir visi kiti - turi praktiškai vienodai didelę teigiamą įtaką jūsų organizmui. Todėl tiesiog pasirinkite juos pagal skonį, pagal jų sudėtį ir stebėkite, kaip jūsų sveikata ir savijauta gerėja tiesiog akyse!