Arimo varžybos sugrįžo į Kauno rajoną

2011-06-28 | Skiltis: Visuomenė

Joninių išvakarėse Kauno rajone, Bernatoniuose, savo arimo įgūdžius plūgais demonstravo 9 šio rajono artojai. Artojų varžybas organizavo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) biuras kartu su Kauno rajono savivaldybe ir Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Kauno skyriumi. Tuo pačiu metu Kėdainių rajone rungėsi 6 artojai.

Pirmosios arimo varžybos Kauno rajone buvo surengtos 1966 m. Po 40 metų čia organizuotos Pasaulio artojų varžybos. „Malonu, kad po šitiek metų varžybos vėl grįžo į Kauno rajoną. Geras jausmas užlieja, matant tokia technikos gausą, - džiaugėsi renginio globėjas Kauno r. meras Valerijus Makūnas. – Ši šventė lyg atogrąža į tradicijas, į žemę ir jos dirbimą. Tikiuosi, sparčiai žengiant ir naujoms technologijoms, arimas – žemės dirbimo abėcėlė – neišnyks“.

LŽŪKT Kauno biuro vadovė Jadvyga Didkevičienė sakė, kad ūkininkai didelio entuziazmo dalyvauti arimo varžybose nerodė. „Pats sunkiausias organizacinis darbas – artojų paieška ir jų įtikinėjimas, kad dalyvauti verta“, - kalbėjo J.Didkevičienė. Iš 9 varžybų dalyvių, net 5 yra Konsultavimo tarnybos klientai.

Pasak LŪS vicepirmininkės Genutės Staliūnienės, šiose varžybose ūkininkai demonstruoja, kaip aria savo laukus, todėl jiems netaikomi sudėtingi pasaulio artojų varžybų reikalavimai.

Artojų įgūdžius ir vagų kokybę vertino penki teisėjai: keturi jų – LŽŪKT konsultantai, komisijos pirmininkas – Lietuvos žemės ūkio universiteto mokslininkas dr. Vaclovas Bogužas. Vertinta pagal 15 kriterijų. Daugiausiai artojai galėjo surinkti 150 balų. Teisėjai atsižvelgė ir į paruošiamosios vagos sumestinę bei jos tiesumą, riekių aukštį, plotį, formą, piktžolių užarimą, plūgo įleidimą ir iškėlimą, vertino bendrą arimo vaizdą.

Varžybose dalyviai arė 2-6 korpusų tradiciniais ir apverčiamaisiais plūgais. Pagal plūgo korpusų skaičių dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes.

Tradicinių plūgų 3-5 korpusų grupėje daugiausiai balų surinko Juozas Poderys, aręs 3 korpusų plūgu (111 balų). Apverčiamųjų plūgų 2-3 korpusų grupėje nugalėjo Eugenijus Kazaitis, varžybose dalyvavęs su 3 korpusų apverčiamuoju plūgu (105,2 balo). Apverčiamųjų plūgų 4-5 korpusų grupės geriausiu pripažintas Mindaugas Gudaitis, surinkęs 107,2 balo. Jis arė penkių korpusų plūgu.

Kėdainių rajone arimo varžybų nugalėtoju paskelbtas Aurimas Pavolis, aręs apverčiamuoju 3 korpusų plūgu.

Pora iš Kauno ir du iš Kėdainių rajonų daugiausiai balų surinkusių artojų liepos mėnesį rungsis su geriausiais visos Lietuvos arimo meistrais.

Kauno rajono arimo varžybų dalyvių rezultatai

Tradicinių plūgų 3-6 korpusų grupė:

· Juozas Poderys - 111 balų (3 korpusų plūgas);

· Antanas Juočionis - 107,2 balo (3 korp.);

· Tomas Česonis - 87 balai (3 korp.);

· Edvinas Jankauskas - 82,5 balo (6 korp.).

Apverčiamųjų plūgų 2-3 korpusų grupė:

· Eugenijus Kazaitis - 105,2 balo (3 korp.);

· Vilius Janeliūnas - 101 balas (2 korp.).

Apverčiamųjų plūgų 4-5 korpusų grupė:

· Mindaugas Gudaitis - 107,2 balo (5 korp.);

· Arūnas Dilys - 105 balai (4 korp.);

· Arūnas Šabonas - 96,5 balo (5 korp.).

Žemės ūkio ministerijos informacija

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: