Daugiabučių kiemams „dūstant“ nuo automobilių, gali tekti pakratyti piniginę

2012-07-11 | Skiltis: Tema

Kėdainių miegamųjų kvartalų daugiabučių namų kiemai vakarais „užkemšami“ automobiliais. Su šia problema susiduria ne tik žmonės, kurių automobiliai yra užstatomi, bet ir į nelaimės vietą skubantys gaisrininkai, kurie neretai prie degančio namo tiesiog negali privažiuoti. Teisėsaugininkams nelieka nieko kito, kaip tik bausti netvarkingai pastačiusius automobilius.

Užstatomas išvažiavimas

Pastaraisiais metais ženkliai išaugus automobilių skaičiui, daugiabučių kiemuose vietos statyti automobiliams katastrofiškai mažėja. Ne retoje šeimoje savo atskirus automobilius turi du ir daugiau šeimos narių. Be automobilių dažnas neįsivaizduoja savo gyvenimo. Šios transporto priemonės tapo kone privalomu kasdienybę palengvinančiu atributu, tačiau neribojamai augantis jų skaičius kelia papildomas statymo ir laikymo problemas.

„Gyvenu tipiškame daugiabutyje, kieme laikau savo automobilį, kuris man yra gyvybiškai svarbus nuvažiuti į darbą. Dirbu ne mieste, tad pasiekti savo darbovietę galiu tik automobiliu. Tačiau kiekvieną rytą atsibudusi bijau, kad mano mašina gali būti kaimynų automobilių užstatyta“, – teigė Kėdainių Respublikos gatvėje gyvenanti Irena T.

Pašnekovė pridūrė, jog vieną rytą pamačius užstatytą automobilį situaciją išgelbėjo tai, kad tai buvo pažįstamo kaimyno nuosavybė, tad buvo aišku, kur eiti ir ko prašyti atlaisvinti kelią. Tačiau ne visiems daugiabučių gyventojams taip pasiseka, juolab kad, tai gali būti net ne kaimynų, o jų svečių automobiliai. Be to, netvarkingas automobilių statymas ar trukdymas pravažiuoti yra dažnai pasitaikanti kaimynų konfliktų priežastis, neretai išsirutuliojanti į abipusę agresiją ar turto niokojimą.

Gyventojų pasyvumas

Sovietiniais laikais prie daugiabučių namų įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės jau seniai nebetenkina išaugusių poreikių.

Kalbintas Kėdainių miesto seniūnijos seniūno pavaduotojas Algis Krivičius teigė, jog pastaruoju metu žymiai išaugo besikreipiančių dėl šios problemos gyventojų skaičius. Tačiau jai įveikti būtų ilgas procesas – pirmiausia rajono savivaldybė turėtų parengti detalųjį vietovės planą su praplatintų kiemų ir įvažiavimų schemomis.

Galimas ir kitas kelias – tai pačių namų bendrijų iniciatyva parengtas detalusis planas. Tokiu atveju patys daugiabučio namo gyventojai savo lėšomis turėtų finansuoti visus kiemo platinimo ir tvarkymo darbus. Vienas tokių kiemo platinimo pavyzdžių galėtų būti A. Kanapinsko gatvėje esantis kiemas su praplatintu įvažiavimu ir stovėjimo vietomis. Tačiau, tai tik vienas geras pavyzdys. Realiai, kol kas ši problema vis dar nesprendžiama nei valdžios žmonių, nei pačių daugiabučių namų gyventojų.

Nepatogumai gelbėjimo tarnyboms

Automobiliais užkimšti kiemai sukelia nepatogumų ne tik gyventojams, bet ir pagalbą teikiančioms tarnyboms.

Kauno apskrities PGV Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Stogevičius teigė, kad vis didėjantis kiemuose statomų automobilių skaičius yra gana opi problema. Gaisrininkai, vykdami į iškvietimus gana dažnai susiduria su ne vietoje pastatytu ir privažiuoti trukdančiu automobiliu. Tokiais atvejais dažniausiai prašoma, kad automobilio vairuotojas tiesiog patrauktų ne vietoje pastatytą transporto priemonę. Jei atvejis itin skubus, gaisrą gesinti atvažiavę gaisrininkai turi teisę patys patraukti automobilį, bet netgi ir ši būtinybė gali skaudžiai atsirūgti patiems gelbėtojams: „Jei yra skubus atvejis, nestovėsime ir nelauksime šeimininko, kol jis pavarys automobilį šalin, o patys imsime jį ir patrauksime. Tačiau vėliau už tai galime sulaukti finansinės atsakomybės, jei patrauktasis automobilis bus netyčia apgadintas“, – teigė V. Stogevičius.

Automobilio nutempimas ir baudos

Kad problema opi, pritaria ir Kėdainių rajono policijos komisariato organizacinio poskyrio specialistė Aušra Pupkutė.

„Jei asmens automobilis yra užstatytas, tokiu atveju jis turi paskambinti į policiją. Atvažiavę patruliai patys įvertina, įmanoma pravažiuoti ar ne. Jei pravažiavimas yra neįmanomas, yra kviečiama techninė pagalba, kuri netvarkingai pastatytą ir pravažiuoti trukdantį automobilį nutempia“, – sakė A. Pupkutė.

Už automobilio nutempimą ir jo saugojimą specialioje aikštelėje pažeidėjas turi susimokėti. Jam tokiu atveju tenka sumokėti dar ir piniginę baudą. Be to, policija turi teisę bausti pažeidėjus, pastačiusius savo transporto priemones ant pėsčiųjų šaligatvių. Tokios baudos siekia nuo 50 iki 100 litų.

Vaida Masilionytė

Knypava.lt

Vienas komentaras to “Daugiabučių kiemams „dūstant“ nuo automobilių, gali tekti pakratyti piniginę”

  1. manau sako:

    manau reikia didinti baudas už netvarkingus automobilių statymus, ypač tiems kurie trukdo specialiosioms tarnyboms pravažiuoti. ir ne spec. tarnybos patraukusios automobilius turi sulaukti finansinės atsakomybės, o vairuotojas belenkaip palikęs automobilį. siauri tie kiemai, ne visur paplatinsi o jei reikės greitukei pas jus atvažiuoti, kaip tada?

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: