Kėdainių krašto muziejaus projektai gyvina rajono kultūrinę erdvę

2013-03-05 | Skiltis: Kultūra ir švietimas

Kėdainių krašto muziejui šie metai – gausūs išskirtinių renginių ir susitikimų. Apie pagrindinius 2013 metais planuojamus įgyvendinti projektus − pokalbis su Kėdainių krašto muziejaus direktoriumi Rimantu Žirguliu.

Tikimasi pradėti darbus

Vienas svarbiausių šiųmetinių akcentų – turintys prasidėti tradicinių amatų centro projektavimo ir kūrimo darbai restauruotame Arnetų name. Rimantas Žirgulis išreiškė viltį, kad nuo šių metų juos pavyks pradėti ir kitąmet jame bus pristatomi ir demonstruojami tradiciniai Kėdainių krašto amatai.

„Tikimės, kad tai bus savotiška atrakcija, mat Kėdainiuose daugiau nėra galimybės ateiti ir pamatyti, pavyzdžiui, kaip audžiama ar pinama“, – sakė muziejaus direktorius, atkreipdamas dėmesį, jog šiandieniniam žmogui jau neįdomu viską pačiam tik stebėti – jis nori pats dalyvauti kūrimo ar atkūrimo procese, taip pajusti gaminimo savo rankomis malonumą. Kėdainių krašto muziejaus direktorius tokio centro atraktyvumu neabejojo, kaip pavyzdį pasitelkdamas Anykščių Arklio muziejų – į šio organizuojamas edukacines duonos kepimo programas plūste plūsta tiek mokiniai, tiek ir suaugusieji, o norinčiųjų dalyvauti eilė susidariusi bene dvejiems metams į priekį.

Tarsi laiko mašina

Šiais metais Krašto muziejus ir toliau įgyvendina projektą „Muziejus-mokykla-moksleivis. Muziejų ir bendrojo lavinimo mokyklų nacionalinis partnerystės tinklas“, kurio dėka mokiniai supažindinami su savo krašto istorija. Projektą įgyvendinant yra kuriamos specialios edukacinės programos, kurioms rengti naudojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.

Viena programų skirta moksleiviams supažindinti su Kėdainių krašto įvairių laikotarpių istoriniais objektais, kuriuos mokiniai patys aplanko ir su jais susipažįsta: mokiniai lankosi Nevėžio slėnyje, keliauja abiejomis upės pusėmis, aplanko dvarus ir bažnyčias, t. y. lanko tuos objektus, kurie susiję su tokiomis mūsų krašte gyvenusiomis asmenybėmis kaip Česlovas Milošas, Maironis, Juozas Urbšys, Piotras Stolypinas, Mikalojus Daukša ir kitais. Atlieka užduotis specialiai šiam projektui parengtame pratybų sąsiuvinyje „Nevėžio slėnio paslaptys“. Kita edukacinės programos dalis tęsiama Kėdainiuose, muziejuje. Čia mokiniai turi galimybę patys įsijausti į garsių kėdainiečių gyvenamojo laikotarpio dvasią: apsirengti tais amžiais nešiotais drabužiais, skaityti garsių kėdainiečių kūrinius.

„Moksleiviai šiuose projektuose dalyvauja tarsi laiko mašinoje, taip pasisemia daug gerų įspūdžių, praplečia savo akiratį“, – džiaugėsi R. Žirgulis.

Atvyks ir užsienio šalių svečiai

Pristatydamas šiemet numatytus įgyvendinti projektus, R. Žirgulis išskyrė 1863 metų sukilimo minėjimo renginius, vyksiančius gegužės mėnesį Paberžės kaime. Jų metu bus galima išvysti teatralizuotą sukilėlių pristatymą su to laikmečio kostiumais, išgirsti, kaip kunigas Antanas Mackevičius perskaitė sukilimo vadovybės manifestą, po kurio kovotojai priešintis carinės valdžios priespaudai iškeliavo į apylinkės miškus.

„Bandysime atkurti žinomą ir gyvą to laikmečio paveikslą, surengti sukilėlių stovyklavietę, inscenizuoti jų mūšį su caro kariuomene“, – sakė muziejaus direktorius. Be viso to, renginyje numatoma ir daugiau pramogų – viešos paskaitos, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopos pasirodymas, orkestro koncertas. Be to, tikimasi sulaukti karo istorijos klubų narių ne tik iš Lietuvos, bet ir Lenkijos, Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių diplomatinių atstovybių narių. Rudenį planuojama pratęsti jubiliejinių renginių ciklą – kartu su Istorijos institutu bus organizuojama sukilimo įvykius ir reikšmę nušviesianti konferencija.

„Tai bus tarptautinis renginys, kuriame savo pranešimus skaitys istorikai iš Baltarusijos, Lenkijos bei kitų šalių“, – informavo R. Žirgulis.

Pristatys žydų genocidą

Pasak pašnekovo, jeigu bus gautas finansavimas, spalio pradžioje Kėdainius aplankys įdomus ir intriguojantis virtualus holokausto memorialas, organizuojamas garsaus menininko Wilfriedo Agricolos de Cologne iš Vokietijos. Jis susidės iš videofilmų, dailės kūrinių, skirtų žydų genocido temai. Menininkų iš įvairių šalių darbai prieš tai bus demonstruojami Vilniuje įsikūrusiame žydų kultūros ir informacijos centre, po to pervežti į Kėdainių daugiakultūrį centrą. Kartu turėtų atvažiuoti ir keletas menininkų, kurie bendraus su kėdainiečiais.

„Tai bus tikrai solidus renginys, globojamas paties Europos parlamento pirmininko“, – pažymėjo muziejaus direktorius.

Sugrįš į bažnyčią

Tikimasi, kad jau vėlyvą pavasarį tradicinėse „Muziejų naktyse“ kėdainiečiams bus pristatytas originalus, kadaise Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje ilgus metus kabojęs šviestuvas. Bene šimtą metų klajojęs po kitas šalies bažnyčias, kabėjęs ir pačioje Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, šviestuvas buvo gerokai nukentėjęs ir iš dalies praradęs pirminę savo išvaizdą – netekęs viso vainiko šviestuvų žvakidžių. Remiantis ikonografine medžiaga, restauratoriaus Gintaro Kazlausko pastangomis buvo atkurtos trūkstamos dalys ir šviestuvas šiuo metu bebaigiamas restauruoti.

„Šviestuvas bus pakabintas reformatų bažnyčioje, o sugrįžęs autentiškas elementas padidins ir taip unikalios bažnyčios vertę“, – džiaugėsi R. Žirgulis. Šie ir daugybė kitų muziejaus įgyvendinamų projektų bus skirti kiekvienam kraštiečiui, besidominčiam mūsų gimtojo krašto istorija bei kultūra.

Vaida Masilionytė

Kėdainių garsas

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: