Rajone atsiras daugiau kelio ženklų

2013-11-08 | Skiltis: Tema

Praėjusį trečiadienį posėdžiavo rajono savivaldybės Saugaus eismo komisija, kurios pirmininkas yra Romualdas Gailiūnas, savivaldybės administracijos direktorius. Komisija svarstė 12 klausimų. Pritarimo nesulaukė trys.

Posėdyje dalyvavo Aldona Lekavičienė, komisijos sekretorė, savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus referentė, Giedrius Čižinauskas, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Kelių policijos poskyrio viršininkas, Paulius Kalina, UAB „Kėdbusas“ direktorius, Audronė Kargaudienė, rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė, Vaidas Stravinskas, VĮ „Kauno regiono keliai“ Kėdainių kelių tarnybos viršininkas, Audrius Zubavičius, rajono savivaldybės administracijos Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vyresnysis specialistas.

Komisijos posėdyje dalyvavo penkių seniūnijų, su kuriomis buvo susiję svarstyti klausimai, seniūnai: miesto seniūnas Alvydas Kleiva, Josvainių – Algimantas Sirvidas, Dotnuvos – Vytautas Grigas, Vilainių – Antanas Bružas, Krakių – Jonas Dalbokas.

Trukdo klientams

Į miesto seniūniją pagalbos kreipėsi trys pagal verslo liudijimą buities technikos taisymu ir prekyba besiverčiantys asmenys. Šie prašė leisti prie jų įmonės patalpų, esančių Kėdainiuose, J. Basanavičiaus g. 23A, pastatyti kelio ženklą „Rezervuota stovėjimo vieta“ su papildoma lentele „Galiojimo zona į abi puses 25 metrai“. Mat kitų transporto priemonių vairuotojai nuolat užstato priėjimą ir privažiavimą prie dirbtuvių (parduotuvės). Tai trukdo klientams pristatyti buities techniką. Pastatas ir aikštelė greta jo yra privati minėtų asmenų nuosavybė.

Pastačius kelio ženklą, pažeidėjus būtų galima fotografuoti ir informaciją perduoti policijai. Įmonės savininkai kelio ženklą įsigis ir pastatys savo lėšomis. Saugaus eismo komisijos nariai šiam prašymui pritarė.

Ženklas neišspręs

Rajono savivaldybė sulaukė UAB Daukšių aerodromo bankroto administratoriaus UAB „Valnetas“ atstovo skundo. Iškėlus bankroto bylą, bankroto administratorius perėmė nekilnojamąjį UAB Daukšių aerodromo turtą, esantį Kėdainių r. Daukšių k. Didžiąją dalį turto sudaro buvusio karinio aerodromo pakilimo/nusileidimo bei manevravimo takai. Teritorija neaptverta – į ją gali patekti bet kas. Pastebėta, jog į minėtą teritoriją vis dažniau atvežama įvairių šiukšlių: senų padangų, statybinių atliekų, taip pat kyla gaisrų, netgi vyksta nelegalios lenktynės. UAB „Valnetas“ atstovai prašo keliose vietose pastatyti ženklus „Eismas draudžiamas“.

Minėta įmonė Kėdainių r. savivaldybei nemoka mokesčių, yra skolinga net kelis šimtus tūkstančių litų. Pasak Saugaus eismo komisijos narių, draudžiamieji ženklai problemos neišspręstų. Teritoriją pirmiausia būtina aptverti. Tai padaryti turėtų pati įmonė iš savo lėšų. Mat minėta teritorija yra jos nuosavybė.

Važiuos lėčiau

„Nevėžio“ ir „Vasariškių“ sodininkų bendrijų nariai kreipėsi prašydami Vasariškių kaimą įteisinti kaip gyvenvietę. Mat tada, važiuojant keliu Vilainiai–Apytalaukis, greitis nuo dabar esančio 90 km/h sumažėtų iki 50 km/h.

Vilainių seniūno A. Bružo teigimu, 50 km/h greitis būtų pernelyg mažas. Taigi vertėtų ne statyti gyvenvietės ženklą, o apriboti greitį iki 70 km/h. Be to, ir eismas šiuo keliu nėra intensyvus. Nuspręsta kreiptis į VĮ „Kauno regiono keliai“ Kėdainių kelių tarnybą su prašymu pastatyti greitį ribojančius kelio ženklus.

Trukdo sunkiasvoris transportas

Josvainių miestelio Vytauto gatvės gyventojai nepatenkinti jų gatve važinėjančiais sunkvežimiais bei traktoriais. Šie kelia triukšmą ir naktį trukdo ramiai miegoti. Gyventojai pabrėžė, kad Vytauto gatvė yra gana siaura, tad būna sudėtinga prasilenkti. Kelio atkarpa vienoje vietoje sudaro vingį ir yra ant medžiais apaugusio aukšto upės šlaito. Taigi, kaip aiškino josvainiškiai, matomumas būna prastas, susidaro avarinės situacijos. Maža to, minėtoje atkarpoje šlaito gruntas šaltiniuotas. Taigi pavasarį, rudenį ar po stipresnio lietaus šlaitas slenka. Pasak gyventojų, šlaitas slenka dar ir dėl važinėjančio sunkiasvorio transporto bei jo keliamos vibracijos.

R. Gailiūno teigimu, transporto keliama vibracija šlaito neardo. Tai daro tik šaltiniai. Nuspręsta Vytauto gatvėje laikinai, iki kol bus sutvarkytas šlaitas, pastatyti ribotos 3,5 t masės kelio ženklą.

Neužjaučia neįgaliųjų

Saugaus eismo komisija sulaukė net dviejų rajono neįgaliųjų prašymo padėti. Vienas iš jų gyvena Kėdainiuose, kitas – Akademijoje. Abu skundėsi nesulaukiantys atjautos iš jaunų kaimynų. Mat šie įsigudrino savo automobilius statyti tose vietose, kurias anksčiau visi gyventojai užleisdavo neįgaliems kaimynams.

Su jaunuoliais besiskundusieji asmenys bandė tartis patys, tačiau prašymai liko neišgirsti. Taigi teko kreiptis į rajono savivaldybę ir prašyti pastatyti ženklą, nurodantį, jog automobilio stovėjimo vieta skirta neįgaliajam. Abu rajono gyventojai pagalbos sulauks.

Pasirodo, visuomenės supratimą ir atjautą sužadinti gali tik draudžiamieji ženklai.

Prašo įrengti perėją

Krakių gimnazijos direktorius kreipėsi prašydamas prieš mokymo įstaigą įrengti pėsčiųjų perėją. Rytais ir po pietų, vaikams atvykstant ir išvykstant, eismas būna labai intensyvus. Per pertrauką mokiniai bėga pietauti į kitapus gatvės esančią kebabinę. Direktorius sunerimęs, kad neatsakingai gatvėje besielgiantys vaikai gali pakliūti po automobilio ratais. Saugaus eismo komisija nusprendė kreiptis į rajono regiono kelius prižiūrinčią įstaigą ir laukti atsakymo, ar bus leista įrengti pėsčiųjų perėją.

Nesaugu grįžti namo

Kėdainių Didžiosios gatvės 26 ir 28 namų gyventojai iš Smilgos gatvės negali saugiai įvažiuoti į jiems priklausantį kiemą. Kairėje įvažiuojamojo kelio pusėje automobilius sustato kavinės-viešbučio „Grėjaus namas“ bei parduotuvės „1 000 smulkmenų“ klientai. Gyventojai baiminasi, kad ir specialiųjų tarnybų pagalbos laiku gali nesulaukti. Mat įvažiuoti sudėtinga ir ugniagesių, greitosios pagalbos automobiliams.

Miesto seniūnas A. Kleiva žadėjo nuvykti ir pasidomėti, galbūt pakaks tik perstatyti ten jau esantį ženklą, o galbūt prisireiks ir naujo. Gyventojų problema bus išspręsta.

Pavojai prie „Ryto“ pagrindinės mokyklos

Prieš kelias savaites visas rajono žiniasklaidos priemones pasiekė susirūpinusių „Ryto“ pagrindinės mokyklos moskleivių tėvų laiškas. Jame skundžiamasi dėl rytais susidarančių pavojingų eismo sąlygų Pavasario gatvėje. Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Kelių policijos poskyrio viršininko G. Čižinausko, chaosą sukelia patys tėvai, norėdami vaikus atvežti kone prie pat mokymo įstaigos durų.

Keblią problemą išspręsti turėtų pastatytas kelio ženklas, žymėsiantis, jog nuo perėjos į abi puses bus draudžiama statyti automobilius. Ribota zona iš viso sudarys 15 metrų.

Bėdos po remonto

Kėdainių miesto Žemaitės gatvės 32 namo gyventojai skundėsi kenčiantys triukšmą ir besinuodijantys užterštu oru. Mat kieme automobiliai statomi prie pat namo. Anot gyventojų, su automobilių savininkais kalbėtasi buvo nesyk. Deja, šie kitaip elgtis nesiruošia.

Savivaldybės Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Audrius Zubavičius paaiškino, jog prieš aštuonerius metus Žemaitės gatvėje, ties 32-uoju namu, vyko remonto darbai. Susmego šaligatvis. Ant bendrojo ploto buvo uždėta ištisinė danga. Taigi asfalto danga atsidūrė visai po minėto namo balkonais. Kiemai čia labai siauri. Kitos vietos automobiliams pastatyti nėra. Taigi šią problemą išspręsti turės patys gyventojai.

Apynasris reklamai

VĮ „Kauno regiono keliai“ Kėdainių kelių tarnybos viršininkas V. Stravinskas atkreipė dėmesį, kad rajone yra ne vienas reklaminis užrašas ar kitoks ženklas su įmonės pavadinimu, įmituojantis kelio ženklą. Tai griežtai draudžiama. Šiuo metu ruošiamasi keisti minėtų taisyklių neatitinkantį stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės ženklą.

Visai neseniai rajono seniūnijose buvo sustatytos gatvės pavadinimą ir kryptį nurodančios lentelės. V. Stravinskas priminė seniūnams, jog minėtus ženklus būtina prižiūrėti. Gatvių lentelės turi būti tvarkingos, nenusukiotos ir rodyti teisingą kryptį.

Akvilė Kupčinskaitė

Kėdainių garsas

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: