Paveldosaugininkų reikalavimu atkurta XVIII a. sieninė tapyba

2010 01 29 | Kategorijoje: Krašto istorijos puslapiai

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos reikalavimu atkurta Kėdainių Šv. Juozapo bažnyčioje esanti XVIII a. sieninė tapyba.

 Šis unikalus dekoras bei dekoratyvinės sienų tapybos fragmentai buvo užglaistyti akriliniu glaistu ir uždažyti akriliniais dažais 2007 metais vykdant bažnyčios remonto darbus.

Šie darbai vyko be leidimo ir nesuderinus restauravimo projekto su Departamentu. Departamentas nustatė, kad geriausias būdas atitaisyti objektui padarytą žalą – uždažytos autentiškos sienų dekoratyvinės tapybos atidengimas.

Bažnyčios klebonas Gintaras Pūras atsižvelgė į Departamento pasiūlymą – su aukščiausios kategorijos architekčių – restauratorių Audronės Kaušinienės bei Aušros Gervienės pagalba buvo atidengta Šv. Juozapo bažnyčios lubas puošianti XVIII a. sieninė tapyba.

Restauravimo metu buvo stengtasi išsaugoti autentiškumą, tad tapybinio sluoksnio netektys buvo retušuojamos minimaliai ir tik būtinose vietose.

Restauravimo metu taip pat buvo surastas lubas rėminantis dekoratyvinis ornamentinis karnizas su apvadu. Dabar bažnyčios vargonų tribūną vėl puošia XVIII a. iliuzinė tapyba. Likusius uždažytus interjero dekoro fragmentus planuojama atidengti kitais metais.

XVIII a. vid. Kėdainiuose statyta Šv. Juozapo bažnyčia su bokštinio tipo varpine – unikalus medinės liaudies architektūros ansamblis.

Ši bažnyčia – monumentalių gabaritų sudėtingo daugiaplanio tūrio ir silueto pastatas.

Bažnyčios interjere persipina barokiniai pagražinimai su liaudiškomis konstrukcijomis.

 

Dalia Krūminienė

Kultūros ir Paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos

Knypava.lt

Vienas komentaras į “Paveldosaugininkų reikalavimu atkurta XVIII a. sieninė tapyba”

  1. stt rašo:

    Bažnyčia subjaurota siaubingai, kosmetinė restauracija čia nieko nepadės. Straipsnyje nėra esminės informacijos - kiek klebonas sumokėjo baudos už paveldo sudarkymą?

Rašykit komentarą

Saugumo kodas:

Knypava.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Knypava.lt privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. O taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.