Keliaukite saugiai – pasiimkite Europos sveikatos draudimo kortelę

2011-06-28 | Skiltis: Sveikata

Vasara – visų laukiamas atostogų metas. Daug žmonių atostogauti vyksta į svečias šalis. Medūzos įkandimas, alerginė reakcija, kojos lūžis, rimta trauma ar liga gali atostogas paversti košmaru. Nė vienas nemanome susirgti ar patirti traumą, tačiau negalavimai gali užklupti netikėtai. Tad prieš kelionę numatykite nenumatytus atvejus – jei planuojate kelionę po Europos Sąjungos šalis, Islandiją, Lichtenšteiną, Norvegiją ar Šveicariją, nepamirškite pasiimti Europos sveikatos draudimo kortelės. Kortelė padės sutaupyti laiko bei pinigų ir išvengti rūpesčių. Europos Komisijos duomenimis, tokias korteles turi beveik 185 mln. europiečių, Lietuvoje – 216 587 gyventojų.

Štai keli faktai ir skaičiai apie Europos sveikatos draudimo kortelę.

Europos sveikatos draudimo kortelė – kas tai? Ir kas atsitiks, jei susižeisiu arba susirgsiu būdamas ES šalyje, kurioje negyvenu? Europos sveikatos draudimo kortelė – dokumentas, kurį turintys vienoje iš 27 Europos Sąjungos šalių, Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje arba Šveicarijoje apdrausti asmenys gali patogiau naudotis sveikatos apsaugos paslaugomis trumpai lankydamiesi vienoje iš šių šalių. Kortelė užtikrina, kad šie piliečiai galės naudotis tokiomis pačiomis viešojo sveikatos apsaugos sektoriaus paslaugomis (pavyzdžiui, gydytojo, vaistinės ar ligoninės) už tokią pat kainą, kaip ir toje šalyje, kurioje jie lankosi, apdrausti gyventojai. Jeigu jiems būtinas gydymas šalyje, kurioje sveikatos apsaugos paslaugos mokamos, mokestis bus kompensuotas toje šalyje arba grįžus į savo šalį. Tikslas – suteikti žmonėms būtiną gydymą, kad jie galėtų tęsti kelionę.

Kas turi teisę naudotis Europos sveikatos draudimo kortele? Europos sveikatos draudimo kortelė gali būti išduodama kiekvienam asmeniui, kuris apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu bet kurioje Europos Sąjungos šalyje, Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje bei Šveicarijoje. Kiekvienas keliaujantis šeimos narys turi turėti savo kortelę.

Kaip pateikti prašymą gauti Europos sveikatos draudimo kortelę? Už kortelės pagaminimą ir platinimą savo teritorijoje atsako valstybės narės. Lietuvoje Europos sveikatos draudimo kortelę išduoda teritorinės ligonių kasos. Prašymo išduoti kortelę blanką galite gauti teritorinėje ligonių kasoje. Prašymo blankas taip pat skelbiamas Valstybinės ligonių kasos ir teritorinių ligonių kasų interneto svetainėse. Užpildytą prašymą teritorinei ligonių kasai galite pateikti asmeniškai arba per įgaliotąjį asmenį, paštu, faksu, internetu ir elektroniniu paštu. Kortelė išduodama nemokamai.

Kiek laiko truks, kol gausiu Europos sveikatos draudimo kortelę? Skirtingose šalyse gauti kortelę trunka skirtingai. Lietuvoje kortelė išduodama ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo prašymo pateikimo dienos. Paprastai prašymą pateikus asmeniškai kortelė išduodama iš karto, o visais kitais atvejais – per 14 dienų.

Kas atsitiks, jei pamiršiu pasiimti kortelę į kelionę arba jos negausiu laiku? Jei prireiktų, vis tiek gautumėte gydymą, būtiną, kad galėtumėte tęsti atostogas ir Jums nereikėtų grįžti gydytis į savo šalį. Tačiau su kortele lengviau gauti nemokamas sveikatos apsaugos paslaugas, jei tokios teikiamos, arba gauti kompensaciją, jei turite mokėti iš anksto. Jei išvykdami nepasiėmėte kortelės arba ją praradote per kelionę, informuokite apie tai vietos, kurioje viešite, atsakingą už sveikatos draudimą įstaigą. Ši įstaiga kreipsis į Jūsų teritorinę ligonių kasą su prašymu atsiųsti laikiną pakaitinį pažymėjimą. Jei viešėdami ES, Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje ar Šveicarijoje neturėjote nei kortelės, nei pakaitinio pažymėjimo, Jums suteiktų būtinosios medicinos pagalbos paslaugų išlaidas teks apmokėti patiems, bet, grįžę į Lietuvą, galėsite kreiptis į savo teritorinę ligonių kasą dėl išlaidų kompensavimo.

Kiek kortelė galioja? Kortelės galiojimo trukmė skirtingose šalyse labai skiriasi. Lietuvoje kortelė galioja nuo 3 mėnesių iki 6 metų, priklausomai nuo asmens privalomojo sveikatos draudimo kategorijos. Europos sveikatos draudimo kortelės galiojimą galite pasitikrinti internete surinkę šį adresą: https://kvp.vlk.lt/esdk_busena/.

Kiek žmonių turi Europos sveikatos draudimo kortelę? Naujausiais Europos Komisijos duomenimis, dabar Europos sveikatos draudimo kortelę (arba pakaitinį pažymėjimą) turi per 188 mln. žmonių. Tai daugiau kaip 37 proc. ES gyventojų, maždaug tiek pat kiek pernai.

Ar europiečiai žino apie Europos sveikatos draudimo kortelę? 2010 m. Eurobarometro tyrimas parodė, kad žmonės ne visuomet žino apie šią kortelę, net jei ją turi. 26 proc. respondentų atsakė turintys kortelę, nors iš tiesų ją turėjo 37 proc. gyventojų. Taip gali būti dėl to, kad Austrijoje, Čekijoje, Italijoje ir Šveicarijoje Europos sveikatos draudimo kortelė yra automatiškai išduodama visiems apdraustiems gyventojams.

Paklausti, kodėl neturi kortelės, 68 proc. kortelės neturinčių respondentų nurodo, kad nėra apie ją girdėję ir nieko apie ją nežino. Kita dažniausiai nurodoma priežastis – žmonės turi atskirą kelionių draudimą, todėl jiems nereikia Europos sveikatos draudimo kortelės (11 proc.). 5 proc. respondentų teigia, kad jiems jos nereikia.

Du trečdaliai turinčiųjų kortelę visuomet ją pasiima keliaudami po Europą. Dažniausiai nurodoma priežastis, kodėl kortelės neturima su savimi – ji užmirštama namuose (28 proc. kortelės nepasiėmusių respondentų).

Europosistorijos.lt

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: