Pasaulinę sveikatos diena – nerimas dėl augančio atsparumo vaistams

2011-04-07 | Skiltis: Sveikata

Pasaulinė sveikatos diena (balandžio 7-oji) šiemet skelbia: „Vartokime antimikrobinius vaistus atsakingai. Netinkamai gydantis šiandien, rytoj jie bus neveiksmingi“. Šios dienos idėja – atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį į kompleksines žmonių sveikatos problemas, kurias sąlygoja atsparumas antimikrobiniams vaistams, bei pakviesti kartu imtis neatidėliotinų veiksmų sveikatos stiprinimui.

Kasmet vien tik Europos Sąjungoje daugiau nei 25 tūkst. žmonių miršta nuo infekcijų, sukeliamų antibiotikams atsparių bakterijų, platinamų daugiausia gydymo įstaigose. Ekspertai nuogąstauja, kad Europos regione, susidedančiame iš 53 šalių, padėtis yra dar tragiškesnė. Mokslininkai ir specialistai reiškia susirūpinimą, kad neatsakingas antibiotikų vartojimas gali grąžinti planetą į „ikiantibiotikinę“ erą, kai banalios infekcijos buvo nepagydomos ir paprasčiausios chirurginės operacijos grėsė pacientų gyvybei.

„Antibiotikai – tai unikalus mokslo laimėjimas, bet mes vartojame juos per daug masiškai ir neteisingai, – teigia Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biuro generalinė direktorė Zsuzsanna Jakab. – Todėl atsirado „supebakterijos“, kurios nereaguoja nei į vieną vaistą. Vertindami pasaulio globalizacijos mastus, mes turime suvokti, kad jokia atskira pasaulio šalis negali jaustis saugi“. Kiekvienai valstybei PSO siūlo savitą problemos sprendimo strategiją. Rekomenduojama riboti prekyba antimikrobiniais vaistais, uždrausti juos naudoti skatinant gyvulių augimą zootechnikoje, stiprinti vaistų kokybės ir hospitalinių infekcijų kontrolę, ugdyti gydytojo ir paciento atsakomybę, didinti visuomenės informuotumą apie profilaktikos svarbą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras kartu su Sveikatos apsaugos ministerija ragina atsižvelgti į Pasaulinės sveikatos dienos idėjas ir pradėti geruosius sveikatos pokyčius. Yra įrodyta, kad net tokia elementari higienos priemonė kaip rankų plovimas padeda apsisaugoti nuo daugelio pavojingiausių infekcijų. Besaikis ir neracionalus antimikrobinių vaistų vartojimas didina mikroorganizmų atsparumą. Gydant infekcines ligas vaistai turi būti skiriami ir vartojami tikslingai, tinkamai parenkami, nustatomas dozavimas ir gydymo trukmė. Tarptautinė praktika moko, kad objektyvi informacija, bendri įvairių valdžios ir savivaldos institucijų, visuomeninių organizacijų veiksmai laiku bei išmintinga jų koordinacija sprendžiant naujai atsirandančius sveikatos iššūkius – pagrindiniai sveikatos politikos prioritetai.

ULAC informacija

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: