Policija skambina pavojaus varpais: nebėra kam gaudyti nusikaltėlius

2011-10-28 | Skiltis: Tema

Kėdainių rajono policijos komisariato vadai skambina pavojaus varpais: nebėra kam dirbti policijoje. Nusikaltimų ir įvairių įvykių skaičius Kėdainių rajone nelinkęs mažėti, o juos tirti ir gaudyti nusikaltėlius nėra kam – policijai trūksta darbuotojų. Dar baisiau tai, kad perspektyvos tragiškos – nerealu, kad artimiausiu metu policininkų gretas papildys daugiau specialistų, nes… jaunuoliai nesirenka policininko profesijos, o kitų sričių specialistų į šias pareigas priimti negalima.

Nėra ką priimti

,,Rajono Policijos komisariato galvos skausmas – pareigūnų trūkumas. Pasinaudojus reorganizacija, 8 pareigūnai išėjo į pensiją, todėl ypač kritinė padėtis tapo operatyvaus valdymo poskyryje – budėtojų dalyje ir areštinėje. Ten trūksta net 7 pirminės grandies pareigūnų ir 1 valdininko.

Šiuo metu esant tokiam pareigūnų trūkumui, funkcijas vis tiek privalome vykdyti, todėl ,,kamšyti“ skyles tenka ir patruliais, kurių ir taip rajone labai mažai, prevencijos poskyrio bei kitų padalinių pareigūnais.

Perspektyvos – daugiau negu tragiškos . 2012 metais vasario mėnesį Klaipėdos policijos mokyklą baigs tik vienas kėdainietis, o įstatymas draudžia priimti dirbti policijoje be pirminio policinio išsilavinimo, kuris trunka 1,5 metų. Reikia tikėtis ir laukti, kad kažkas pabaigs vėl po pusantrų metų, bet per tą laikotarpį iš policijos dar gali išeiti ir kiti panorę keisti darbą,“ – susirūpinęs kalbėjo D. Dobilas.

Anksčiau, kaip mena komisariato viršininkas, per metus į policiją kreipdavosi po 10 – 15 moksleivių dėl siuntimų mokytis policijos mokykloje. Tačiau pernai bei užpernai dėl ekonominio sunkmečio situacija pasikeitė – mokytis policijos mokykloje moksleiviai nebuvo priimami.

,,Dabar pinigų etatams išlaikyti jau būtų, bet iš gatvės bet ko negali priimti, o tų, kurie išėjo, jau nebėra. Atsidūrėme tarsi užburtame rate. Didesni krūviai tenka kitiems pareigūnams, darbe jaučiama įtampa, todėl tuos, kurie sulauks pensinio amžiaus, sudėtinga išlaikyti motyvuojant darbui“, – nuogąstavo rajono Policijos komisariato viršininkas.

Nusikaltimų tiek pat, kiek ir užpernai

Kėdainių rajone per devynis šių metų mėnesius užregistruota 931 nusikalstama veika, pernai per tą patį laikotarpį 824. ,,Atrodytų, jog tai baisus augimas ir kyla grėsmė mūsų saugumui, tačiau įdomus sutapimas, jog ir 2009-aisiais nusikaltimų užregistruota lygiai tiek pat, kiek ir šiemet – 931. Pernai džiaugėmės, kad buvo ženklus nusikaltimų mažėjimas, šiemet jis grįžta į ankstesnes vėžes. Labai sunkių ir sunkių nusikaltimų skaičius išaugo nuo 21 iki 31, tačiau 2009 m. jų užregistruota 38, dar daugiau negu šiemet. Šiais metais nusikalstamų veikų ištirta 415, pernai – 388“, – informavo rajono Policijos komisariato viršininkas D. Dobilas.

100 tūkst. gyventojų Kėdainių rajone tenka 1563 nusikalstamos veikos, Kauno mieste – 1811, Kauno rajone – 1868, Jonavos rajone – 1623, Prienų rajone – 1489, Raseinių rajone – 1259, Kaišiadorių – 1350.

Pernai neramino nepilnamečių įvykdytos nusikalstamos veikos, šiemet užfiksuotas 17 proc. jų mažėjimas. Padarius tam tikrus struktūrinius pakitimus – papildomai paskirtas nepilnamečių reikalų inspektorius, todėl šioje srityje suaktyvėjus darbui, matyti šioks toks rezultatas.

Eismo įvykių ir žuvusiųjų daugiau

Bendra nusikalstamų veikų tendencija persidavė ir vagystėms – jų padaugėjo nuo 447 pernai iki 474 šiemet. Džiugina tai, kad sumažėjo automobilių vagysčių – šiemet per devynis mėnesius pavogta 12 automobilių, pernai per tą patį laikotarpį – 29. Pagal kitas nusikaltimų rūšis – tendencijos panašios. Neženkliai padidėjo plėšimų.

Šiemet per devynis mėnesius užregistruota 259 eismo įvykiai, pernai – 235. Avarijose šiemet žuvo 6, pernai – 3. Prieš porą metų paskelbus akciją ,,Karas keliuose“,

2009-aisiais žuvo 7 žmonės.

Operatyvaus valdymo poskyryje ženkliai išaugo pranešimų skaičius. Pernai buvo užregistruota 6 807 pranešimai, o šiemet – 9 505. Vaizdo stebėjimo kamerų pagalba pernai užfiksuota 307 pažeidimai, šiemet – 300, užpernai – 299.

Važiuoja pėsčiųjų gatve

,,Kasdien po keletą vairuotojų užfiksuojame važiuojančių Didžiąja gatve, nors šioje gatvėje eismas draudžiamas. Pastoviai pastebimi parkavimo taisyklių pažeidimai prie „Sodros“ pastato, užfiksuota, jog dažnai ant šaligatvių automobiliai paliekami prie prekybos centro ,,Maxima“. Tokių pažeidimų nemažėja, nors draudžiamieji ženklai yra pastatyti. Vairuotojai vis dar neatpranta važiuodami kalbėtis mobiliaisiais telefonais bei ne visi įpratę segtis saugos diržus“, – konstatavo D. Dobilas.

Rajono Policijos komisariato viršininko pavaduotojo Gintauto Tijūnaičio teigimu, dauguma teigiamų pokyčių, pasiekiama padidinus baudas. Nors buvo ir rodoma įtaigių reklamų, kaip svarbu užsisegti saugos diržus, organizuojama kitų priemonių, tačiau pagrindinis momentas, paskatinęs juos užsisegti – įstatymo pakeitimai bei sugriežtintos baudos.

60 proc. apklaustųjų pateisina kyšio davimą

Kalbant apie papirkimą, D. Dobilo nuomone, tas gražus teisinis švietimas, aiškinimas, prevencija gali pasiteisinti tik sekančiom kartom, nes gyventojų dauguma pateisina tiek kontrabandinių cigarečių pirkimą, tiek kyšio davimą. Apie 60 proc. apklaustųjų mano, kad duotų kyšį, jei būtų palengvintas jo ,,reikalo“ išsprendimas. Žmonėms tai yra tapę gyvenimo norma. Kova su papirkimu, kaip pripažino generalinė prokuratūra, yra baudžiamasis persekiojimas. Žmones, kurie duoda kyšį, yra numatyta irgi bausti, kaip ir pareigūnus, imančius tą kyšį. Tai reglamentuoja LR BK 227 str. ,,Pareigūno papirkimas“. ,,Kyšio davimas – tai viena sudėtingiausiai išaiškinamų nusikaltimo rūšių, nes abi pusės yra suinteresuotos – tiek davėjas, nes jam grės mažesnė bauda, tiek pareigūnas, kuris nori pasipelnyti. Šiai dienai rajone yra pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai tiems, kas bandė papirkti, o vienas už bandymą paimti kyšį“, – informavo rajono Policijos komisariato viršininkas.

Pagal LR ATPK 44 str. ,,Už narkotinių priemonių laikymą, įgijimą, vartojimą“ pernai buvo nubausta 20, šiemet – 36, užpernai – 16. Iš viso rajono Policijos komisariate nubausta 4 555 asmenys, pernai – 4 630.

Kalbant apie nusikalstamas veikas rajono seniūnijose, ypač ženkliai jų padaugėjo Dotnuvos seniūnijoje – nuo 56 pernai iki 81 – šiemet, Pelėdnagių – nuo 71 iki 86, Krakių – nuo 56 iki 62. Josvainių seniūnijoje nusikaltimų sumažėjo beveik per pusę – nuo 84 pernai iki 49 šiemet.

Ar rajone mažėja narkotikų platinimo problema?

,,Su kiekvienu sulaikomu narkotikų platintoju suduodamas smūgis tai visai veiklai. Tačiau kalbant apie naminės degtinės gamybą, išgaudžius vietinius ,,samagono“ gamintojus tuoj pat atsiveria niša iš toliau, tarkim, iš Žemaitijos. Kol bus paklausa, tol bus ir pasiūla. Įstatymai turėtų būti tokie, jog asmenims turėtų būti ekonomiškai nenaudinga užsiimti šia ,,veikla“, tuomet situacija pasikeistų“, – kalbėjo D. Dobilas.

Asta Raicevičienė

 

 

Knypava.lt

Komentarai 5 “Policija skambina pavojaus varpais: nebėra kam gaudyti nusikaltėlius”

  1. Klaustukas sako:

    Aha. tai kas gi eis gerbiamieji dirbti policininkais kai algelės tik minimumas o darbo maximumas? ir dar pavojngos givybei sąlygos gaudant visokius žulikus? be to, manau labai įtakos čia turi požiūris į policininko darbą. sutikite mielieji, tai nėra labai garbinga profesija.

  2. balalaika sako:

    siūlyčiau pasikviesti 5 metams kokį policininką iš U.S, tai tvarka įvestu iš karto, koks skirtumas kam mokėti, tam galima ir daugiau, bet ir rezultatai būtų kitokie….

  3. klaustukas sako:

    tai, kad mentai į trečias pasaulio šalis tokias kaip mūsų iš U.S. tikrai nevažiuos…. nebent kokius iš baltarusijos pavyktų prisikalbinti ?

  4. nu sako:

    pala o kur tos kameros kur pilna mieste prikabineta ar per jas negalima nusikalteliu sugauditi. kam mazam mesteli tek policininku reik?taigi kameru pakabinkit daugiau ir tvarka bus.

  5. Taip. sako:

    Darykite CMEK reforma mazinkite reikalavimus pareigunams. 2008 metais stojau i policijos veikla MRU , teko eiti CMEK komisija, nepraleido . Isvada netinkamas tarnybai. Tais paciais metais atlikes privalomaja karine karo tarnyba isidarbinau kariuomeneje kur einama tokia pat medicinos komisija.(tik kaune o ne vilniuje) ir turiu A sveikatos grupe . Pereiciau dirbti i policija bet CMEK isvada parasyta visam gyvenimui. Taigi kol ten sedes nekompetetingi specialistai ir nebus kam dirbt policijoje. Nes CMEK yrab prametes ne viena sveika zmogu

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: