2012 metai - Muziejų metai

2012-02-01 | Skiltis: Krašto istorijos puslapiai

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2012 metais bus minimas pirmojo viešo 1812 metais įkurto Lietuvos muziejaus – Dionizo Poškos Baublių 200 metų jubiliejus, 2012 metus paskelbė Muziejų metais. Pagrindinis Muziejų metų programos tikslas – atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į muziejų vykdomą svarbią misiją saugoti kultūros ir istorijos vertybes bei šviesti visuomenę. Programa siekiama stiprinti muziejų veiklą, atnaujinti ekspozicijas, didinti jų žinomumą, formuoti visuomenės sampratą apie muziejus. Šiandien muziejai ne tik kaupia ir saugo kultūros, istorijos ir meno vertybes, bet ir stengiasi rasti kuo patrauklesnių formų jas atverti, suteikti bendruomenei galimybę turiningai ir kūrybingai leisti laisvalaikį.

Kėdainių krašto muziejus – vienas seniausių Lietuvoje, šiemet švęs savo veiklos 90-metį. Muziejaus rinkinyje sukaupta apie 37 tūkstančiai eksponatų. Be autentiškų eksponatų, pasakojančių Kėdainių istoriją, muziejuje išvysite žymiojo lietuvių dievdirbio Vinco Svirskio kryžius, ekspozicijos puošmena - XIX a. ragų baldų komplektas.

,,Jauniausias“ Kėdainių krašto muziejaus filialas – Daugiakultūris centras, duris atvėręs 2002 metais. Centre įrengta ekspozicija pasakoja apie Kėdainių žydų bendruomenę ir Holokaustą. Daugiakultūris centras tapęs savotišku kultūros židiniu, didelės traukos centru, paįvairinantis bendruomenės gyvenimą kokybiškais kultūros renginiais. 1863 metų sukilimo muziejus Paberžėje – vienintelis šio sukilimo muziejus Lietuvoje. Prieš metus muziejaus ekspozicijos buvo rekonstruotos, modernizuotos. Įtaigi ir vaizdinga ekspozicija tapo dar įtaigesnė, išraiškingesnė ir dinamiškesnė. Dar vienas filialas – Vytauto Ulevičiaus medžio skulptūrų muziejus, įsikūręs Kėdainių r. savivaldybės pastate, antrajame aukšte. Jį aplankyti tiesiog būtina, juo labiau, kad muziejaus lankymas nemokamas.

Janinos Monkutės-Marks muziejus-galerija ypač praturtina miesto kultūrinę atmosferą: supažindina bendruomenę su profesionaliuoju menu, įvairių projektų pagalba skatina kūrybingumą ir susidomėjimą menu. Daugelis linkę manyti, kad profesionalių menininkų kūrinius gali įvertinti tik žinovas, profesionalas, todėl šis muziejus dėmesio sulaukia mažiau. Tačiau iš tiesų muziejaus siekis yra tapti bendruomenės meno centru, atviru visiems socialiniams sluoksniams ir amžiaus grupėms. Čia dažnai rengiamos ne tik parodos, bet ir edukaciniai projektai, vakarai kartu su kitų miestų organizacijomis, menininkais, kultūros žmonėmis ir daug kitų renginių. Už savo veiklą muziejus pelnęs gausybę apdovanojimų

Ažytėnų kaime nuo 1965 m. veikia Memorialinis Mikalojaus Katkaus muziejus. Mikalojus Katkus (1852 – 1944) - prozininkas, etnografas, liaudies švietėjas, draudžiamos spaudos platintojas, visuomenės veikėjas, pirmasis diplomuotas Lietuvos agronomas, šiemet sukanka 160 metų nuo jo gimimo. Šeteniuose veikia Č. Milošo kultūros centras (įkurtas 1999 m.), supažindinantis lankytojus su žymiojo Nobelio premijos laureato asmenybe ir kūryba.

Taigi, pamatyti ir aplankyti išties yra ką. Atsigręžkime į praeitį, pavargę nuo prigriozdintos realybės pasisemkime šviesos muziejuose, galerijose, kituose kultūros centruose. Tegul šie metai iš tiesų paskatins susipažinti ar iš naujo atrasti muziejų lobynus, atnaujintas, patrauklesnes ekspozicijas. Tai, kas unikalu – šalia mūsų!

Kėdainių TIC informacija

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: