Paberžės 1863 metų Sukilimo muziejus sulaukia vis gausesnio turistų srauto

2012-08-17 | Skiltis: Krašto istorijos puslapiai

Kėdainių rajone, Paberžėje įsikūręs 1863 metų Sukilimo muziejus (įsikūręs buvusioje Paberžės dvaro sodyboje) – vienintelis tokio pobūdžio muziejus Lietuvoje. Be to, šis muziejus yra vienintelis Kėdainių rajono lankytinas objektas, įtrauktas į 2012 metų Didįjį Baltijos šalių žygį, kurio metu yra lankomi trijų Baltijos sesių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos atraktyviausi lankytini objektai.

Muziejus – patraukliausia turistinė vietovė

„Keliaudami su šeima arba draugais po Baltijos šalis, kiekvienoje šalyje rasite nepakartojamų ir įdomių lankytinų vietų: istorinių pastatų, įstabios architektūros objektų, muziejų ar tiesiog vaizdingų vietovių“, – rašoma žygio informaciniame tinklalapyje.

Iš viso yra atrinkta 30 lankytinų objektų – po 10 iš kiekvienos šalies, kurie yra išrinkti EDEN (patraukliausios Europos turistinės vietovės) projekto laimėtojais. Šiuo metu žygis, trunkantis nuo gegužės 1 dienos, dar tik įpusėjęs – jis vyks iki rugpjūčio 31 dienos.

Padaugėjo užsienio šalių turistų

Paberžės 1863 metų Sukilimo muziejus yra patrauklus ir atviras turistams: ką tik pasibaigę pastato rekonstrukcijos darbai naujai atgaivino tiek muziejų, tiek pačią vietovę. Šio muziejaus direktorė Regina Galvanauskienė „Kėdainių garsui“ sakė, kad dėl Didžiojo Baltijos šalių žygio Paberžėje itin ženkliai padaugėjo turistų iš Latvijos ir Estijos. Projektas gana padidino ir vietinių, lietuvių turistų susidomėjimą šiuo unikaliu objektu.

„Kas nėra buvęs Paberžėje, kas iki šiol nežinojo Tėvelio Stanislovo, žygio metu iš naujo atranda šią vietovę“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad ši vieta yra patraukli ne tik dėl muziejaus, bet ir dėl šalia esančios Paberžės bažnyčios, čia kunigavusio Tėvo Stanislovo besklandančios dvasingumo auros.

Paberžė gali pasigirti ir nuostabia apylinkių gamta, tad muziejus ir šalia esantys aplinkiniai objektai sudaro darnią lankytinų objektų visumą, ramybės oazę. Atvykę užsieniečiai, tikėdamiesi čia rasti tik Sukilimo muziejų, aplanko ir apžiūri Tėvo Stanislovo sukauptą eksponatų kolekciją, senąsias kapinaites, pasigroži apylinkių gamta.

Teigiami pokyčiai…

„Muziejus po rekonstrukcijos tapo labai moderniu ir šiuolaikišku, priimtinu dabartiniam jaunimui, tad daugelis čia atvykusių jų maloniai nustemba išvydę kardinalius pokyčius“, – džiaugėsi muziejaus vadovė.

Pastatas naujai rekonstruotas: atidarytos naujos erdvės antrajame aukšte, kuriame sudarytos galimybės vykdyti edukacinius užsiėmimus, žiūrėti filmus.

„Visas eksponatų išdėstymo būdas yra naujas. Be to, muziejaus dviejose salėse yra eksponuojamas autentiškas dvaro grindų parketas, o ir pats muziejaus eksterjeras labiau įgavo dvaro išvaizdą“, – po rekonstrukcijos atsiradusius teigiamus pokyčius vardijo pašnekovė. Pasak jos, sudarytos visos sąlygos su ekspozicija susipažinti anglų, lenkų kalbomis. Šalia nuolatinės ekspozicijos, pasakojančios apie 1863 metų sukilimą, jos vadą Antaną Mackevičių, iki liepos mėnesio pabaigos veikė Lėlių paroda. Muziejuje taip pat eksponuojami Lietuvos menininkų darbai, skirti sukilimui ir Paberžei.

…ir įspūdžiai

Užsienio turistai, atvažiavę į Paberžę, išsiveža su savimi pačius geriausius įspūdžius, dažnas tikisi čia sugrįžti dar kartą, kartu atsivežti ir savo draugų, giminaičių.

„Vasarą mūsų muziejus turistams palieka dar didesnį įspūdį, nes prie viso to labai prisideda ir mūsų gamta“, – sakė R. Galvanauskienė. Didžiojo Baltijos žygio dalyviai dažniausiai atvyksta su šeimomis, o dažniausia priemonė keliaujant – automobiliai. Kol kas dar nėra tiksliai žinoma, kiek projekto dalyvių jau aplankė Sukilimo muziejų, tačiau muziejaus direktorė patikino, kad duomenys yra renkami ir pasibaigus projektui bus susumuoti ir žinomi.

Vaida Masilionytė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: