Kavos nauda ir žala

2012-08-23 | Skiltis: Sveikata

Daugelis mūsų, o ypač dirbančiųjų, neįsivaizduoja savo ryto be puodelio kavos. Yra ir tokių žmonių, kurie kavos puodelio iš rankų nepaleidžia ir visą dieną, teisindamiesi tuo, kad šis aromatingas karštasis gėrimas jiems padeda išlaikyti dėmesį ir neužsnūsti netinkamu metu. Tačiau ar tikrai kava turi tiek privalumų, kad dėl jų galima užsimerkti prieš trūkumus?

Šiuo klausimu ,,Kėdainių garsą“ konsultavo Kėdainių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro stebėsenos specialistė Eglė Tuzikaitė.

Pasaulyje kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių kavos. Daugiausia kavos išgeria skandinavai: vienas norvegas per metus šiam gėrimui sunaudoja vidutiniškai beveik 11, švedas – 9 kilogramus kavos.

Tirpios kavos paslaptis

Specialistė informavo, kad tirpioje kavoje yra tik apie 15% natūralios kavos medžiagų. Visos kitos medžiagos – tai priemaišos, naudojamos tam, kad tirpios kavos savikaina būtų kuo mažesnė. Į tirpią kavą dedama įvairių priedų: miežių, avižų, varpinių augalų, gilių miltelių ir, be abejo, kavos lukštų, stabilizatorių ir sintetinio kofeino.

Taip pat naudojami specialūs aromatizatoriai, dėl kurių „kava“ susigrąžina gamybos proceso metu prarastą aromatą. Dauguma minėtų priedų neigiamai veikia žmogaus organizmą, o šių medžiagų perteklius sukelia toksinį apsinuodijimą ir rimtų sveikatos problemų: pradeda „šlubuoti“ širdis, kepenys ir skrandis.

,,Jeigu rinksitės kavą, geriau rinktis mažesnį blogį (jei nėra kitos išeities), t. y. geriau palepinti save puodeliu natūralios kavos, o ne nuolat gerti tirpią“, – paaiškino specialistė.

Sveikas kavos kiekis

Pasak E. Tuzikaitės, per dieną optimalu išgerti du puodelius kavos, bet, jei įmanoma apsieiti su vienu, tai labai gerai. Pavojingiausia – besaikis šio gėrimo vartojimas. Keturi ir daugiau kavos puodeliai per dieną didina cholesterolio kiekį kraujyje ir įvairių širdies ligų riziką. Besaikis kavos gėrimas gali sukelti hipertenziją (aukštą kraujo spaudimą). Kava taip pat gali sukelti migreną didesnio jautrumo žmonėms. Vienu kartu į puodelį nereikėtų berti daugiau kaip dviejų su puse šaukštelių kavos, be to, kavą patartina gerti ne dažniau, kaip kas tris keturias valandas. Vieną po kito „susipylus“ keturis puodelius kavos, gali padidėti nervingumas, pradeda dažniau plakti širdis.

Kava pavojinga moterims

Nuolatinis kavos gurkšnojimas ypač nepatartinas moterims. Tai gali padidinti osteoporozės (kaulų retėjimo) riziką klimakteriniu ir menopauzės laikotarpiu. Mat dėl nuolatinio kavos gėrimo sumažėja kalcio kiekis organizme. Per didelės kavos dozės gali pakenkti protiniam nėščiosios vaisiaus vystymuisi, jo atminčiai, intelektui. Maitinančios motinos taip pat turėtų apsiriboti ne daugiau kaip vienu puodeliu kavos per dieną.

Turi ir nemažai naudos

Specialistė patvirtino, kad kava iš tiesų didina intelektualinį aktyvumą esant nuovargiui ar nuoboduliui, didina sportuojančių riebalų apykaitą, išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį, išlaiko smegenų aktyvumą bei slopina alkį, cholesterolio kristalizaciją ir mažina tulžies akmenų susiformavimo riziką. Taip pat šis gėrimas pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu, jam būdingos gaubtinės žarnos riziką mažinančios savybės, antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.

Verta paminėti, kad kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti nuo astmos, ji turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina atmintį.

Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migrena (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ją ir sukelti). Veikdama kaip diuretikas kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę, o dėl savo diuretinio poveikio ji taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.

Kava ne tik naudinga, bet ir žalinga

Kavoje esantis kofeinas sukelia priklausomybę, kava didina kraujospūdį, joje esantys cheminiai komponentai suerzina skrandį, didina jo sulčių rūgštingumą ir gali sukelti virškinimo sutrikimus, net ir kava be kofeino turi didelius kraujo krešėjimą įtakojančio vitamino K kiekius – tai žalinga žmonėms su padidėjusia širdies ligų rizika.

Taip pat, šis daugeliui ypač gardus gėrimas, gali pabloginti miego kokybę, gali sukelti cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemas, suaktyvinti žarnyno peristaltiką, sumažinti maistinių medžiagų perdavimo greičius ir įsisavinimą, tai pat trukdo pagrindinių mineralinių

medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, įsisavinimui, skatina dantų ėduonies vystymąsi, šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, pašalinimą.

Kavoje esantis kofeinas gali pabloginti osteoporozės būklę dėl kalcio pašalinimo iš kaulų, padidinti akispūdį glaukoma sergantiems žmonėms, pati kava gali sukelti naujagimių apsigimimus, yra viena labiausiai pesticidais purškiamų kultūrų, kuri apsunkina kasdien ją geriančių žmonių stresinę būklę.

Kada kavos gerti negalima?

Kavos gerti negalima, jei esate nėščia ar maitinate krūtimi, nereikėtų vartoti, turint aukštą kraujo spaudimą, sergant širdies ligomis, jei jums būdingas didelis cholesterolio kiekis, tulžies akmenys ar polinkis į krešulius.

,,Negerkite kavos, jeigu sergate psichikos liga, jus kankina nemiga ar nerimas, jei jos poveikyje jums pasireiškia hiperaktyvumas ar nerimas. Venkite, jeigu esate jai alergiški ar negalite jos vartoti dėl sąveikos su vartojamais vaistais“, – įspėjo specialistė.

Nepamirškite vandens

Neretai restoranuose prie kavos atnešama ir vandens, mat kava skatina šlapimo išsiskyrimą ir didina dehidratacijos riziką. Tad jei jau geriate kavą, bent jau nepamiršite gerti ir gryno vandens.

Agnė Dovydaitytė

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: