Jau šiemet žadama išplėsti istorinės vėliavos panaudojimo galimybes

2012-09-18 | Skiltis: Visuomenė

Seimo nariai dar šioje, paskutinėje, sesijoje žada apsispręsti, ar plačiau naudoti istorinę Lietuvos vėliavą su baltu Vyčiu raudoname fone. Tokiam jos panaudojimui šiandien jau pritarė Vyriausybė, tačiau kai kurie ministrai vėliavos su Vyčiu nerekomenduoja kabinti diplomatinėse atstovybėse arba visose valstybės institucijose.

Baltas raitelis raudoname fone – simbolis, siekiantis XV amžių, tačiau po Trečiojo Lietuvos ir Lenkijos padalijimo buvo pamiršta. Juolab, kad atkūrus valstybingumą XX a. pradžioje buvo sukurta nauja valstybinė vėliava – trispalvė.

Dabar ją privalu iškelti virš valdovų rūmų, Trakų pilyje bei karo muziejaus skverelyje Kaune. Parlamentarai siūlo dažniau ją naudoti ir kabinti prie valstybinių ar savivaldybių institucijų.

„Dėl bendros nuostatos, kad istorinę vėliavą reikėtų plačiau ir daugiau naudoti, didelių prieštaravimų nėra. Kaip bus suformuluota Seime mes išsakysim keletą pasiūlymų, kad savivaldybės galėtų pačios labiau spręsti, kaip jos kels. O dėl valstybinių institucijų aš manau, kad mes priimsim sprendimą, ką Seimas yra pasiūlęs“, – teigė Premjeras Andrius Kubilius.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo spręsti klausimą dėl baudų skyrimo už neiškeltą trispalvę, kuomet ją privalu iškelti per tris valstybės šventes – Mindaugo karūnavimo dieną, Kovo 11-ąją ir Vasario 16-ąją.

Ministras sako, jog reiktų nustoti bausti žmones, kurie gal būt šiuo metu neturi pinigų nusipirkti vėliavai ar tuo metu yra išvykę atostogų.

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: