Kaip lengvinti pagirių kančias?

2012-12-29 | Skiltis: Sveikata

Skelia galvą, pykina, džiūsta burna, stinga jėgų, krečia drebulys, kartais net kambario sienos ima keistai suktis ratu. Prisipažinkite, kad bent daliai Jūsų šie pojūčiai pažįstami.

O patirties įgijote, padauginę alkoholio. Tokia rizika itin didėja per didžiąsias šventes – pavyzdžiui, Naujųjų metų sutiktuves. Ta pati patirtis byloja ir tai, kad vienintelis tikras vaistas nuo pagirių – laikas. Tačiau kaip jį bent šiek tiek palengvinti?

Gamta tarsi įspėja

Pagirių sunkmetis buvo žinomas jau senovės Egipte – išlikusiuose raštuose patariama gydytis virtue kopūstu. O kone viso pasaulio jūreiviai ilgai tikėjo, kad pagirias geriausiai gydo jūros vanduo.

Dabartinėse vaistinėse nuo pagirių jau siūloma preparatų, nuo kurių šiek tiek atlėgsta galvos skausmas, palengvėja skrandžio uždegimo simptomai. Tačiau vaisto, šalinančio visas pagirių kančias, nėra ir kažin, ar bus.

Tyrimai byloja, kad bene geriausiai padeda trys preparatai:

- iš Agurklių gaminama imoleno rūgštis;

- specialus mielių gaminys;

- tolfenamo rūgštis.

Tačiau ir šie preparatai veiksmingi tik iš dalies. Pagirios – tai tarsi būdas, kuriuo gamta mus perspėja, kad alkoholį vartoti reikia saikingai. Teigiama, kad sunkios pagirios negresia tada, kai ne greičiau kaip per tris valandas vienam žmogaus kūno svorio kilogramui išgeriama ne daugiau kaip 68 mililitrai degtinės.

Amžinai gerti neįmanoma

Alkoholis skaidomas kepenyse, o jo skilimo produktai šalinami pro inkstus. Šiems procesams organizmas naudoja daug skysčių, todėl žmogus patiria vadinamąją dehidrataciją – vandens stygių. Būtent dehidratacija kelia stiprius galvos skausmus ir bendrą silpnumą.

Kita pagirių sindromo priežastis – organizme susikaupusi nuodinga medžiaga acetaldehidas. Tai – vienas alkoholio skaidymo produktų. Gyvenime gajus mitas, esą pagirių kančias galima palengvinti stikliuku kitu alkoholio. Tačiau specialistai perspėja: išgertas stiklelis kančias iš tikrųjų palengvina, tačiau jis – ir tiesus kelias į didesnę priklausomybę nuo alkoholio. Iš pradžių gydymuisi pakanka stiklelio, vėliau jau reikia dviejų, trijų ir taip toliau… O amžinai gerti juk neįmanoma.

Uždavinys – atkurti organizmo pusiausvyrą

Kur kas labiau verta kartu su alkoholiu gerti ir kuo daugiau vandens – taip mažinamas jau aprašytos dehidratacijos pavojus. Po intensyvių išgertuvių organizmui trūksta iki 1,5 litro skysčių, kuriuos reikia stengtis susigrąžinti. Geriausiai tam tinka vanduo arba juo atskiestos apelsinų bei kitų citrusinių vaisių sultys. Skystį reikėtų gerti po truputį – kitaip gali pykinti.

Kartu galima vartoti ir B grupės vitaminus (ypač – B1) – mat alkoholis sukelia jų trūkumą. Aktualu atkurti vitamino C atsargas organizme. Jis aktyviai sujungia, o vėliau neutralizuoja toksiškas medžiagas. Tam prieš numatomas išgertuves ir rytą po jų reiktų tiesiog išgerti kelias tabletes askorbo rūgšties.

Po išgertuvių tenka atkurti ir organizmo prarastus elektrolitus – kalį, magnį, natrį, fosforą. Šių medžiagų gausu raugintuose agurkuose ar kopūstuose, duonos giroje, jūros produktuose.

Suvalgykite bent bananą

Kai kurių rūšių gėrimuose – palyginti daug priemaišų, kurios pagirias dar labiau sunkina. Tai pasakytina apie burboną, romą, konjaką, šampaną, kai kuriuos saldžius vynus. Šiuo požiūriu ,,švariausia“ – degtinė: mat joje – tik grynas etilo alkoholis ir vanduo.

Gerai pavalgius, apgirstama lėčiau, o rytą patiriama mažiau nemalonių pojūčių. Šiuo požiūriu vertingiausios bulvės, mėsa ir produktai, kuriuose gausu riebalų. Bent šiek tiek užvalgyti labai svarbu ir rytą po išgertuvių. Apie maistą nenorite net galvoti? Vis tiek sukramsnokite sumuštinį, išgerkite stiklinę šviežių sulčių. Dar geriau būtų omletas su kumpiu ir pomidorais. Suvalgykite bent bananą – jis padės ir nuraminti skrandį, ir atkurti organizme kalio pusiausvyrą.

Patarimų – ištisa virtinė

Stiklinėje sulčių ištirpinkite šaukštelį medaus – jis didina gliukozės kiekį kraujyje. O gliukozė greitina alkoholio oksidaciją ir gerina centrinės nervų sistemos būklę. Pagiringą rytą nekenkia puodelis stiprios, saldžios kavos – kofeinas siaurina išsiplėtusias galvos kraujagysles, o tai mažina galvos skausmą. Panašiai veikia ir stipri juodoji arbata. Tačiau nei vienos, nei kitos negalima gerti vietoje vandens.

Puiki priemonė nuo pagirių – pirtis: kartu su prakaitu iš organizmo pasišalina ir daug toksinų. Nerekomenduojama tik garinė rusiška pirtis, nes ji itin apkrauna širdį ir kraujagysles. Ne taip efektyviai, bet visgi gali padėti paprastas šiltas dušas.

Pabaigai – apibendrinanti schema

Trumpa pagirių lengvinimo schema, apibendrinanti jau išvardintus patarimus:

- pabudę per pirmąsias dvi valandas išgerkite iki 1,5 litro vandens su jame ištirpintais 3-5 gramais sodos;

- išgerkite agurkų ar kopūstų raugo, šiek tiek užvalgykite maisto, kuriame gausu kalio, fosforo ir magnio (jūros produktų);

- išgerkite puodelį stiprios, saldžios arbatos arba kavos;

- kuo sočiau pavalgykite;

- išgerkite kelias askorbo rūgšties arba polivitaminų preparatų tabletes;

- visą dieną cukrų keiskite medumi;

- vieną arba dvi valandas pamiegokite.

Pirtis arba sauna – pagal galimybes. O daugiausiai naudos duos patirtis, jog per kitas išgertuves reiktų būti saikingesniam.

Pagal internetinę žiniasklaidą

parengė Antanas Mockus

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: