Pigios dantų gydymo paslaugos poliklinikoje nenusileidžia brangioms privačiuose kabinetuose

2013-02-14 | Skiltis: Tema

Privačių odontologijos kabinetų gausa bei jų teikiamos paslaugos nesumažina VšĮ Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro (Kėdainių PSPC) Dantų gydymo skyriuje besilankančių pacientų skaičiaus.

Kaip sako šio skyriaus vedėja Rūta Lavrukėnienė, Dantų gydymo skyriuje naudojamos tokios pat kokybiškos medžiagos kaip ir privačiuose kabinetuose, tik už jas reikia mokėti žymiai pigiau. Beje, vasario 9-ąją odontologai minėjo Šv. Apolonijos, odontologų globėjos dieną.

Nestokoja pacientų

,,Galime nujausti, jog Kėdainiuose veikiančių odontologijos kabinetų gydytojai nestokoja pacientų, nes jų nestokojame ir mes, dirbdami viešajame sektoriuje. Pas mus norint patekti pas norimą gydytoją, gali tekti ir mėnesį palaukti – užsiregistruoti galima telefonu ar atėjus tiesiai į Dantų gydymo skyriaus registratūrą“, – teigia skyriaus vedėja R. Lavrukėnienė.

Šiandien dantų gydymo skyriuje dirba 10 gydytojų odontologų, iš jų du gydytojai dirba pagal sutartis. Be jų dar dirba dvi burnos higienistės, kurios yra kaip tarpininkės tarp gydytojo odontologo ir odontologo padėjėjo. Higienistėms darbo netrūksta – tenka eiti į mokyklas, vaikų darželius, nes dantų kariesas, kitaip vadinamas dantų ėduonis, yra viena labiausiai paplitusių ligų pasaulyje, pasireiškianti jaunesniame amžiuje.

Dantų gydymo skyriuje yra gydytojų, kurių darbo patirtis dešimt ir daugiau metų. Pacientas turi galimybę rinktis jam labiausiai patinkantį odontologą. Jeigu pacientas nenori ilgai laukti, registratūroje jam gali būti pasiūlyta kreiptis pas kitą gydytoją, kuris priims greičiau. Skyriuje viena gydytoja priima pacientus tą pačią dieną suskaudus dančiui. Į ją galima kreiptis visos darbo dienos eigoje. Su skaudamais dantimis pacientai į polikliniką dažniausiai ateina iš ryto.

Pacientai gydytis dantų atvyksta ne tik iš miesto, bet ir iš aplinkinių kaimų – Tiskūnų, Aristavos, Surviliškio, Kalnaberžės, kitų vietovių.

Dantų gydymo kainos – juokingos, bet…

Pasidomėjus, ar pastaruoju metu kito atliekamų paslaugų įkainiai, R. Lavrukėnienė sako, jog įkainiai, kurie nėra aukšti, yra stabilūs. Pavyzdžiui, šviesoje kietėjanti, vadinama Helio plomba, kainuoja nuo 6 iki 26 litų. Už vieno danties vidutinę plombą tenka sumokėti maždaug 8–9 litus. Jeigu plomba yra didelė, kai reikia atstatyti visą danties vainiką, tai kainuoja apie

27 litus. Kita, irgi pakankamai gera, šviesoje kietėjanti plomba kainuoja nuo 11 litų, vidutinė – 14, o didelė – 16 litų. Viso vainiko atstatymas, kas būna labai retai, nes tokį dantį jau reikia protezuoti, kainuoja apie 48 litus. Savaiminio kietėjimo – stiklojonomerinės plombos kaina svyruoja apie 5–7 litus. Tokios Dantų gydymo skyriaus plombų kainos, lyginant su privačiuose odontologų kabinetuose taikomomis kainomis, atrodo juokingos, ne vienam gali kilti įtarimas, ar čia naudojamos dantų gydymo medžiagos yra pakankamai kokybiškos.

,,Medžiagos yra tos pačios kokybės, kurias naudoja ir privačiuose kabinetuose dirbantys odontologai, tačiau šioje poliklinikoje pacientui tenka mokėti tik už plombinės medžiagos savikainą. Pas mus pacientai nemoka už visas kitas medžiagas, kurios sunaudojamos

dantų gydymui. Nuskausminimas, taikant vienkartinį, neinjekcinį (paviršinį) būdą – nieko nekainuoja, o už anestetikų suleidimą karpuliniu švirkštu, pacientui tenka sumokėti 1,77 Lt. Šią sumą sudaro karpulės ir adatėlės, kuri tekainuoja 13 centų, savikaina. Privačiame odontologijos kabinete ši paslauga kainuoja apie 20 litų.

… naudojamos medžiagos – kokybiškos

Pasak R. Lavrukėnienės, tarp pacientų vis dar gajus įsitikinimas, kad privačiame kabinete geriau sutaisys dantis. Gal labiausiai šokiruoja toks kainų skirtumas, jog už plombą sumokėjus tik 12 litų, ji gali būti tokia pat gera kaip privačiame kabinete.

,,Mes dirbame tikrai su geromis medžiagomis, kurios nieko nesiskiria nuo privačiame sektoriuje dirbančių gydytojų plombinių medžiagų. Galiu pasidžiaugti, kad Kėdainių PSPC direktorė A. Rimkevičienė labai stengiasi, kad mūsų skyriaus odontologai dirbtų su kokybiškomis medžiagomis. Direktorei ne tas pats, kokias medžiagas mes naudojame. Iš tiesų, kokybei skiriamas didelis dėmesys, todėl ir pacientų mums netrūksta“, – pastebi Dantų gydymo skyriaus vedėja. Jau antrus metus Dantų gydymo skyriuje yra ir dantų rentgeno aparatas, kurio neturi net privatūs kabinetai. Šia paslauga ateina naudotis ir pacientai iš privačių odontologijos kabinetų, kurie neatlieka tokios paslaugos, už tai jiems tenka mokėti – 3,50 Lt, o privačiame kabinete danties rentgeno nuotrauka kainuoja iki 20 litų.

Minėtame skyriuje dantų gydymo įranga irgi šiuolaikinė, tik vaizdą kabinetuose prastina senokas patalpų remontas, ne visur pakeisti langai.

Dantų valymui – 3 minutės

,,Turime tokių klientų, kurie lankosi privačiame kabinete, paskui ateina čia, nueina vėl į privatų ir vėl grįžta pas mus. Bet yra ir pastovių pacientų, kurie turi savo gydytoją ir draugauja su juo nuo jo darbo pradžios. O privačius kabinetus renkasi žmonės, kurie taupo laiką, galbūt šios paslaugos yra arčiau namų, ar pacientas dantis gydytis nori po darbo, nes kai kurie privatūs kabinetai dirba ilgiau ar net šeštadieniais“, – teigia R. Lavrukėnienė, pridūrusi, kad valdiškas sektorius būtinas, nes ne visi žmonės turi finansinių galimybių eiti gydytis dantis į privatų kabinetą.

Tarkim, jei pieninį dantuką galima išrauti vos vos prie jo prisilietus, prie jo patepus taip vadinamos nuskausminamos žele, privačiame kabinete už tokią paslaugą tektų sumokėti iki 50 litų. Vaikams iki 18 metų nei nuskausminimas, nei plombinės medžiagos šiame skyriuje nemokamos.

Nors dantų higienos priemonių parduotuvėse gausu, tačiau, kaip pastebi, R. Lavrukėnienė, žmonės nemoka valyti dantų ir neskiria burnai tiek dėmesio, kiek reikėtų.

,,Dantis išsivalyti reikia taip, kad burnoje po valymo jaustum komfortą. Neretai pacientai nustemba išgirdę, jog dantis reikia valyti 3 minutes, o dantų pastas ir šepetėlius pirkti vaistinėse“, – pataria pašnekovė.

Grįžo į gimtąjį rajoną

Gydytoja-odontologė Lina Šidlauskienė, Dantų gydymo skyriuje dirbanti 15 metų, teigė, jog tai pirmoji jos darbovietė. Baigusi tuometinę Kauno sveikatos akademiją, ji grįžo į savo gimtąjį rajoną. Paklausta, ar atsiradus privatiems odontologijos kabinetams, jai nekilo noras steigti savąjį, gydytoja sako, jog vieni gydytojai daugiau yra verslininkai, o kiti – tiesiog gydytojai.

,,Buvo tokių postūmių iš šalies, kad reikia neužsisėdėti, bet kad baimės truputį yra. Norint įkurti privatų kabinetą reikia nemažai investicijų, reikia paskolą imti. O žinant, kad ją reikės atiduoti, truputį baugu, o kadangi čia gerai, tai nieko ir neieškau“, – atviravo L. Šidlauskienė.

Per tiek metų, pasak gydytojos, ji turinti ir pastovių pacientų. Be to, užaugo jos pirmieji pacientai, kurie buvo dar vaikai, greit jau patys turės vaikų. Vidutiniškai per darbo dieną ji priima 11-12 pacientų. Paprastai vienam pacientui skiriama pusė valandos, bet jeigu reikia sudėtingesnio gydymo, priėmimas gali trukti ir valandą.

Pasitikrinti dantis – porą kartų per metus

,,Jeigu tenka taisyti krūminius dantis ir kanalus, tai jau juvelyro darbas. Kanalų dar reikia gerai paieškoti, iš karto jie neatsiveria. Jei žmogus vyresnio amžiaus, jie būna užakę, o nesurasti jų irgi negali, todėl, kad ten viduje yra gyva infekcija“, – dantų gydymo subtilybes aiškino gydytoja. Be to, šis darbas yra labai intymus. Pacientas yra labai arti, todėl visas jo problemas ir emocijas gydytojui tenka sugerti į save.

,,Neretai ateina pacientas su problemomis, kurios nesusiję su mūsų darbu. Kartais atėjęs žmogus būna piktas ir tenka jį nuraminti. Reikia tai nepriimti asmeniškai, nors labai sunku – viduje tarsi viskas sukyla, bet reikia mokėti tai nuslopinti“, – dėstė L. Šidlauskienė, pastebėjusi, kad visi pacientai nori greitai ir kokybiškai susitvarkyti dantis.

Dar gydytoja įspėja – jeigu dantų neskauda, dar nereiškia, kad problemos nėra. Neretai pacientams, ypač vaikams ji liepia bent porą kartų per metus pasitikrinti dantis.

Asta Raicevičienė

Kėdainių garsas

Knypava.lt

7 komentarų to “Pigios dantų gydymo paslaugos poliklinikoje nenusileidžia brangioms privačiuose kabinetuose”

  1. urte sako:

    tik nereikia nusisneket, sraipsnis uzsakytas…visi zio kaip prastai dantis tvarko ligoninej……belekaip…..kaip moko taip ir tvarko…..po keliu dienu plombos iskrenta, su skausmu tvarko….kaip tarybinais laikas..o dar tarpusavi paklausykit ka jos sneka….pigesnem medziagom reik tvarkyt….nes pinigu neskire geresnem medziagom…..

  2. Anonimas sako:

    kazkodel priatriu Urtei

  3. technics sako:

    tik nevarykit ant tos poliklinikos…idejo plomba tarybine ir 20 metu dar ji yra,o privaciam kabinete 2-3 dienom…

  4. Patirtis sako:

    Ką čia šnekat? nuo kada geromis patapo valdiškos plombos? yra geros-bet brangios privačiuose salonuose. Sumoki brangiai, bet mažiausiai 5 metams pamiršti. Japonų plombos- jėga. O valdiškos laiko geriausių atvejų iki 6 mėn.

  5. Sima sako:

    Anyta prieš Kalėdas poliklinikoj protezavo dantis. Darbas atliktas tragiškai! Pati neinu ir vaikų ten nevesiu!

  6. Neringa sako:

    gal zinot nebrangiu privaciu stomatologu Kedainiuose?

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: