Bulviakasis – po 59 dienų

2013-06-21 | Skiltis: Krašto naujienos

Kai Kėdainių miesto prieigose ūkininkaujantis Saulius Dambrauskas balandžio 17-ąją pradėjo bulviasodį ir pasakė, jog nepaisant vėlyvo pavasario bulves kas kaip įprasta – per Antanines, birželio 14-ąją, sunku buvo tuo patikėti. Tačiau ūkininko žodžiai išsipildė – bulviakasį jis pradėjo nesulaužęs žodžio, o jų derliui užaugti pakako 59 dienų.

Trūko drėgmės

„Susivėlinęs pavasaris ir gana kaprizinga gamta privertė gerokai pasinervinti ir padirbėti, kad valgytojų nenuviltume ir kuo anksčiau užaugintume šviežių bulvių. Kai kuriose šalies vietovėse kolegos guodėsi, kad jie kentėjo nuo drėgmės pertekliaus, o mūsų apylinkėse lietaus labai trūko. Tad sėkmingai užaugo tik tos ankstyvosios bulvės, kurias laistėme. Dėl tų darbų turėjome daugiau išlaidų. Nelaistytų bulvių augimas ir branda kiek vėluoja. Po to, kai jau išėjome į laukus, gamta labai nekankino: šilumos pakako, nevargino šalnos, tad labia skųstis negalime“, – sakė S. Dambrauskas.

Derlius nenuvylė

Patyręs bulvininkas šį pavasarį pasodino apie 20 hektarų ankstyvųjų „Solistas“ veislės bulvių. Gerai prižiūrėtos jos augo visai nekaprizingai.

„Kaip ir ankstesniais metais, šiomis dienomis kasame maždaug po 20 tonų iš hektaro bulvių“, – pastebėjo ūkininkas. Derlius būtų gal net gausesnis, tačiau laukuose kai kur liko tuščių plotų. Ten, kur po žiemos ilgai stovėjo vanduo S. Dambrauskas paliko neužsodintus plotus.

„Negalėjau laukti kelių savaičių, kad žemė visiškai išdžiūtų, tad nutariau drėgnuosius plotus palikti neužsodintus. Todėl kai kur boluoja tuščios vietos“, – šiųmečiais ypatumais dalijosi bulvių augintojas.

Supirkimo kainos nesikeitė

Ankstyvąjį derlių kėdainietis parduoda smulkiesiems prekybininkams, kurie bulvėmis prekiauja prekyvietėse ir turgavietėse, bei kooperatyvui „Bulvių namai“. Pasak ūkininko, bulvių supirkimo kaina panaši kaip ir praėjusiais metais – supirkėjai moka apie du litus.

„Nors sodinti bulves ir vėlavome, tačiau jas užauginome laiku. O ir kasti galime be jokių problemų, orai darbams visiškai palankūs, tad bulviakasis vyksta sklandžiai ir pirkėjai netruks sulaukti šviežių bulvių parduotuvėse“, – sakė S. Dambrauskas.

Be ankstyvųjų S. Dambrauskas pasodino apie 90 hektarų vėlyvesnių veislių bulvių. „Sodinu įvairaus vėlyvumo bulvių. Ankstyvąsias kasmet pradedu kasti apie birželio vidurį ir vis taikau, kad bulvės derėtų iki rudens. Šįmet išbandau šešias naujas veisles, bet daugiausia sodinu patikrintų, ligoms atsparių derlingų veislių bulves. Šįmet kiek sumažinau traškučiams skirtų bulvių auginimą, nes jų perdirbėjams paskelbus konkursą manoji dalis nuo pernykščių 2 000 tonų sumažėjo iki 200 tonų“, – sakė S. Dambrauskas.

Kolegos bulviakasio neskubina

Kitas Kėdainių krašto bulvių augintojas Vilainių seniūnijoje ūkininkaujantis Rimantas Žebarauskas bulviakasį pradėjo keliomis dienomis vėliau negu S. Dambrauskas.

„Pabandžiau bulves kasti praėjusios savaitės gale, tačiau pamačiau, kad jos dar kiek mažokos. Dabar pats bulvių augimas, todėl nutariau palaukti keletą dienų ir tikrąjį bulviakasį pradėsiu tik šios savaitės pradžioje“, – sakė R. Žebarauskas.

Vilija Mockuvienė

Mugė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: