„Judėk šiandien dėl rytojaus“

2013-07-19 | Skiltis: Sveikata

Tokiu pavadinimu nuo liepos mėnesio VšĮ ,,Visada aktyvus“ vykdo vieną iš visuomenės sveikatos programų Kėdainių rajone. Pernykštė programa buvo vykdoma eilėje rajono mokyklų ir susilaukė didžiulio susidomėjimo, užsiėmimuose dalyvavo per 350 moksleivių, tėvų, pedagogų ir administracijos darbuotojų.

Ar žinote, kad sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo paties žmogaus, nes sveikatą bei gyvenimo trukmę apie 50 proc. lemia gyvenimo būdas ir paties žmogaus elgesys? Tyrimais įrodyta, jog fizinis pasyvumas yra vienas pagrindinių lėtinių neinfekcinių ligų ir ankstyvojo mirtingumo veiksnių. Dėl fizinio aktyvumo stokos mažėja žmogaus darbingumas, gyvybingumas, prastėja nuotaika ir blogėja centrinės nervų sistemos veikla. Tuo tarpu daugiau nei 70 proc. suaugusių žmonių juda nepakankamai. Šis rizikos veiksnys yra valdomas paties žmogaus. Tyrimai rodo, kad nepakanka sureguliuoti kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, tinkamai maitinantis, saikingai vartoti alkoholį bei mesti rūkyti. Ir tam nereikia nei brangios aparatūros, nei naujausių gydymo metodų. Suaugusiam žmogui per parą reikia bent 30 min. fizinio aktyvumo.

Technologijų amžiuje fizinis pasyvumas tampa ir jaunimo problema. Beveik pusė Lietuvos moksleivių turi skeleto ir raumenų sistemos sutrikimų (lordozė, kifozė, skoliozė, laikysenos sutrikimai), taip pat vyrauja kraujotakos, virškinimo sistemos, nervinės reguliacijos bei kvėpavimo sistemų sutrikimai. Vienas programos tikslų yra parodyti galimybę šiaurietiškuoju ėjimu papildyti bei pagerinti kūno kultūros pamokas, popamokinę veiklą ir laisvalaikį, didinant fizinį aktyvumą mokyklose.

Įgyvendinant programą, šiaurietiškojo ėjimo užsiėmimai bus vykdomi bendruomenėse ir mokyklose, jų metu bus išsamiai išaiškinta fizinio aktyvumo svarba, šiaurietiškojo ėjimo esmė, nauda, supažindinama su taisyklingo ėjimo technika, šiaurietiškojo ėjimo lazdų pasirinkimo galimybėmis, vyks praktiniai užsiėmimai. Kiekvienas šiaurietiškojo ėjimo renginys susideda iš teorinės dalies ir praktinio užsiėmimo, skirto fiziniams pratimams atlikti bei šiaurietiškojo ėjimo technikai įsisavinti.

Kiekvienam užsiėmimų dalyviui bus individualiai parenkamos ir išduodamos šiaurietiškojo ėjimo lazdos. Užsiėmimus vykdys patyręs šiaurietiškojo ėjimo treneris Laimontas Rakauskas. Šiaurietiškasis ėjimas (angl. Nordic Walking) šiuo metu yra viena populiariausių ir efektyviausių mėgėjiško sporto, fizinio aktyvumo formų.

Šis ėjimo su lazdomis būdas yra puiki fizinio aktyvumo ir sveikatos saugojimo bei stiprinimo priemonė, praktikuojama bet kokiu oru ir bet kuriuo metų laiku. Einant šiaurietiškuoju ėjimu dirba ne tik kojų, bet ir viršutinės kūno dalies raumenys, ugdoma taisyklinga laikysena, gerinama kraujotakos ir kvėpavimo sistema, didėja deguonies įsisavinimas. Šiaurietiškasis ėjimas gerina medžiagų apykaitą, padeda mažinti kūno masę, vaikštant su lazdomis sudeginama iki 50 proc. daugiau kalorijų per valandą nei einant be jų. Šio projekto siekiamybė, kad Kėdainių rajone ši efektyvi ir visiems prieinama fizinio aktyvumo forma taptų įprasta bei kasdieniška sveikatos stiprinimo priemone.

Jei norite, kad Jūsų mokykloje ar bendruomenėje vyktų šiaurietiškojo ėjimo renginys, rašykite laimontas@visadaaktyvus.lt arba skambinkite tel. 8 698 37100.

Užsiėmimai finansuojami Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis ir yra NEMOKAMI. Kviečiame aktyviai dalyvauti.

Kedainiai.lt

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: