Kėdainių biblioteka po renovacijos – jauki ir moderni – kviečia ateiti ne tik skaityti

2013-01-11 | Skiltis: Krašto naujienos

Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka dabar gali didžiuotis ir džiaugtis ne tik jaukesne aplinka ir šiuolaikiškesnėmis teikiamomis savo paslaugomis. Jei yra poreikis, jaukiose bibliotekos salėse rajono gyventojai patys gali rengti įvairius renginius. Kėdainių rajono savivaldybės taryba neseniai patvirtino bibliotekos salių bei įrangos nuomos kainas.

Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka – viena seniausių ir didžiausių tarp Lietuvos rajonų viešųjų bibliotekų, kuri plėtoja ir ugdo Kėdainių krašto informacinę ir žinių visuomenę. Taip pat suteikia kėdainiečiams galimybę naudotis biblioteka jų darbo, mokymosi ir gyvenamosiose vietose, savarankiškai mokytis visą gyvenimą.

Viešojoje bibliotekoje teikiamos knygų, žurnalų, laikraščių skolinimo skaityti, interneto, kopijavimo paslaugos, konsultacijos, organizuojami kompiuterinio raštingumo mokymai Kėdainių miesto bei rajono gyventojams.

Modernesnės viešosios bibliotekos paslaugos

Virtualios viešosios bibliotekos paslaugos svetainėje www.kedainiai.rvb.lt visiems interneto vartotojams prieinamos 24 valandas per parą. Interneto svetainėje galima užduoti klausimų bibliotekininkui, susirasti ir užsisakyti norimą leidinį, peržvelgti knygos turinį, paprašyti nuskenuoti reikiamus puslapius ir atsiųsti juos į artimiausią viešosios bibliotekos filialą, kuriame juos būtų galima atspausdinti. Kiekvienas žmogus gali susirasti, paskaityti ar atsispausdinti naujausių straipsnių apie Kėdainius, jo kraštą, įstaigas, žmones tekstus. Taipogi pavartyti žymiausių Kėdainių krašto datų kalendorių, paskaityti knygą, sužinoti daugybę naudingų, aktualių, įdomių dalykų.

Biblioteka gali pasigirti tinkamai renovuotose erdvėse skaitytojams pateiktomis knygomis ir kita informacija, suvestiniu katalogu ir visatekstėmis duomenų bazėmis, prieinamomis kiekvienam interneto vartotojui. Įdiegta RFID savitarnos, naudotojų automatinio informavimo, bibliotekos procesų automatizavimo ir spaudinių apsaugos sistema. Jau keletą metų bibliotekai bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių biblioteka, regėjimo negalią turintys rajono gyventojai aprūpinami garsinėmis Mp3 formato knygomis.

Po Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos renovacijos pastatai buvo sujungti stikline jungtimi. Patalpose įrengtos savarankiško ugdymosi erdvės suaugusiems bei moksleiviams ir daugiafunkcės paskirties organizuoto ugdymo patalpos mansardoje. Vaikams skirti kompiuteriai sustatyti tarp knygų lentynų. Vaikai turi galimybę prasmingai praleisti laiką po pamokų, juos į viešąją biblioteką traukia ne tik kompiuteriai, bet ir itin populiarūs stalo žaidimai. Suaugusieji turi galimybę internetu naudotis atskiroje patalpoje. Atsižvelgiant į vyresnio amžiaus žmones, laikraščių ir žurnalų skaitytojų amžių, periodikos skaitykla įrengta pirmame aukšte. Čia taip pat saugomi visi Kėdainių krašte išleistų laikraščių komplektai, einamųjų ir paskutinių 3–5 metų respublikiniai laikraščiai bei žurnalai. Turima literatūra tam tikru klausimu bibliotekos skaitytojams pateikta vienoje vietoje.

Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje – svečiai ir renginiai

Po renovacijos viešoji biblioteka sulaukė daugybės svečių. Pagausėjo renginių. 2012 m. lapkričio 15-osios vakarą bibliotekoje lankėsi biologė, gamtos mokslų daktarė, astrologė, poetė ir rašytoja Angelina Zalatorienė. Renginio metu A. Zalatorienė pristatė jau devintąją savo knygą – poezijos rinkinį „Baltųjų akmenėlių tango“. Taipogi įvyko susitikimas su istoriku, rašytoju Rimantu Marčėnu, kuris pristatė naujausią istorinį romaną „Sosto papėdėje“. Šilumą ir gerą nuotaiką dovanojo kino ir teatro režisierius, publicistas, poetas, o vaikams geriausiai žinomas kaip vaikų rašytojas – Vytautas Landsbergis.

Viešosios bibliotekos paslaugos – Jūsų šventėms

Naujose bibliotekos salėse 2012 m. vyko ne tik renginiai, bet ir mokymai, pasitarimai, seminarai. Bibliotekos sales jau pamėgo ir jomis naudojosi ne tik biblioteka, bet ir kitos įstaigos. 2012 m. gruodžio 7 d. Kėdainių rajono savivaldybės taryba patvirtino bibliotekos didžiosios salės – 70 Lt, mažosios – 50 Lt 1 valandos nuomos be papildomo aptarnavimo kainą. Vienos valandos papildomo aptarnavimo: įgarsinimo, multimedijos, kompiuterio ir interneto paslauga kainuoja 30 Lt. Bibliotekos salių, kiemelio nuomos kaina komercinių renginių organizatoriams, gastroliuojantiems kolektyvams – 18 proc. nuo suaugusiems, 10 proc. – nuo vaikams skirtuose renginiuose gautų pajamų. 2013 m. viešojoje bibliotekoje planuojama kultūrinės erdvės plėtra.

Skaitantis jaunimas – mūsų ateitis

Bibliotekos direktorė Birutė Ruzgienė džiaugiasi vis didėjančiu viešosios bibliotekos paslaugomis besinaudojančių vaikų iki 14 metų amžiaus skaičiumi. „2013-ieji – Tarmių metai, tad skaitykime, dainuokime, sekime pasakas savo vaikams, anūkams, – tai ugdo mąstymą. Šnekėkime savo tėvų ir protėvių šnekta, perduokime ją savo vaikams, nes tai, ką išgirstame, sužinome, išmokstame vaikystėje, iš artimiausių, mylimiausių žmonių lūpų, širdyje išlieka visam likusiam gyvenimui. Gyvenimo ratas vis sukasi ir koks jis bus ateityje, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų“, – sakė bibliotekos vadovė.

Renovuota, moderni Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka – ne vienerių metų darbo rezultatas, kuriuo labai džiaugiasi bibliotekos lankytojai. Viešosios bibliotekos direktorė B. Ruzgienė už šiltus ir jaukius bibliotekos namus Kėdainių senamiestyje, Didžiosios Rinkos aikštėje, dėkoja Lietuvos valstybei, Kultūros ministerijai, Kėdainių rajono savivaldybei, bibliotekos darbuotojams, Kėdainių miesto bei Vilainių seniūnijoms, talkininkams, konsultantams, visiems, visiems, kurių geranoriškumas, patarimai ir pastangos padėjo sukurti naują biblioteką.

Gintarė Vasiliūtė

Kedainiai.lt

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: