Nusipelniusios Lietuvos medicinai

2013-04-30 | Skiltis: Krašto žmonės

Balandžio 26 dieną, 17 val. Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojai-direktorei Audronei Rimkevičienė buvo suteiktas nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardas. Ji apdovanota nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo garbės ženklu.

Kėdainių PSPC vyr. gydytojos-direktorės pavaduotojai pediatrei Jūratei Judickienei buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusio gydytojo vardas ir įteiktas ženklas. Garbingų apdovanojimų išvakarėse pakalbintos medikės džiaugėsi savo darbo įvertinimu bei pasidalino mintimis apie medico kasdienybę bei problemas.

Pripažino bendrą kolektyvo darbą

Pasidomėję, už kokius darbus suteikiamas šis aukštas apdovanojimas, Kėdainių PSPC vyr. gydytoja-direktorė A. Rimkevičienė pripažino, jog tai yra viso kolektyvo darbo įvertinimas.

,,Manau, kad mūsų darbai atlikti neblogai, todėl toks jų ir įvertinimas“, – džiugiai ištarė pašnekovė. A. Rimkevičienė pripažino, kad Kėdainių PSPC yra padariusi ne vieną darbą, kuris nėra visai eilinis, kuo negali pasigirti kitų rajonų pirminės sveikatos priežiūros centrai.

,,Mes esame kompiuterizuoti, mūsų pacientai registruojasi internetu, rajonuose tai nėra dažnas reiškinys. Ko gero pirmieji Lietuvoje pradėjome diegti paciento aptarnavimo standartą. Negaliu girtis, kad mes jį įdiegėm – tai ilgas procesas, tračiau mes jį sukūrėme. Standarte suformuluotos mūsų darbuotojų elgesio normos, kad pacientas, atėjęs į mūsų įstaigą, jaustųsi gerai, saugiai, nesusigadintų sau nuotaikos laukdami eilėse, būtų maloniai priimtas, išklausytas, būtų gerbiamas kaip žmogus, ko ir tikisi kiekvienas. Šis darbas nėra lengvas, bet požymių, kad jis vyksta neblogai – yra. Palyginus mūsų įstaigos registratūrą su bet kurioje kitoje PSPC esančia – skirtumas irgi yra“, – vardino vadovaujamos įstaigos pasiekimus direktorė. Procesui optimizuoti pradėta taikyti ,,Lean“ (lieknas) metodika, kurią taiko verslas, kuri pasaulyje adaptuota ir sveikatos priežiūros įstaigoms – tai irgi padeda gerinti paslaugos kokybę. ,,Lean“ įvardijama kaip ,,liekna sveikatos priežiūra“.

Ši metodika leidžia surasti nereikalingus veiksmus, atsisakyti to, kas trukdo darbui. Tarkim, paaiškėjo, jog procedūrų kabinete pildoma trylika žurnalų, iš jų buvo palikti tik du, tačiau dėl to duomenų rinkimas nenukentėjo.

Pasiilgsta pediatro darbo

Kėdainių PSPC įkūrėja ir beveik šešiolika metų vadovaujanti centrui A. Rimkevičienė teigė, kad šiandien nedaug beturinti gydomojo pediatrės darbo.

,,Aš labai pasiilgstu tikro pediatro darbo todėl, kad pediatrija tokia darbo sritis, kurioje labai greitai matai savo darbo rezultatą, kurioje labai daug gauni teigiamų emocijų. Ir tai labai palaiko. Vadovo darbe nėra tiek daug teigiamų emocijų ir rezultato, reikia laukti ilgai ir džiaugtis tenka mažu žingsneliu į priekį“, – pripažino ir su mažaisiais pacientais dirbanti gydytoja.

Paklausta, kaip per šešiolika jos darbo metų pasikeitė gydytojų požiūris į pacientus ir atvirkščiai, pašnekovė sakė, jog ir gydytojų visada yra ir buvo įvairių, taip ir pacientų yra įvairių.

Aktualiausia problema – finansavimas

,,Jeigu šiandien jūs būtumėt Sveikatos apsaugos ministre, kokių pokyčių pirmiausia imtumėtės?“,– paklausiau pašnekovę. ,,O pinigų būtų tiek, kiek reikia?“ – šypsodamasi klausimu į klausimą atsakė A. Rimkevičienė. Paskui, rimtai kalbėdama, pridūrė, jog finansavimo klausimas sveikatos apsaugai šiandien yra labai svarbus ir aktualus, nes nuo to priklauso daugelis dalykų. Gydytojas, dirbantis pusantro ar du etatus, žudo save, tačiau tokiais krūviais dirba tik todėl, kad pragyventų.

,,Mes visi labai džiaugiamės medicininių technologijų pasiekimais, šiandien pagydom tai, ko tuomet, kai baigiau medicinos institutą, svajoti negalėjom. Šiandien tai yra eilinė intervencija. Tačiau naujų technologijų pritaikymas medicinoje, magnetiniai rezonansai, laboratoriniai tyrimai ir kitos paslaugos yra labai brangios. Bet pacientams atrodo, kad prižiūrint sveikatą kainuoja tik gydytojo darbas, todėl visa kita jis nori gauti nemokamai. Tačiau iš tiesų, paties gydytojo išlaikymas valstybei kainuoja mažiausiai.

Mieliausias darbas su mažaisiais pacientais

Paklausta, ką jai reiškia Lietuvos nusipelniusios gydytojos apdovanojimas Kėdainių PSPC vyr. gydytojos-direktorės pavaduotoja pediatrė J. Judickienė sako, jog jį gauti yra vertesnių, labiau nusipelniusių kolegų, tačiau jį gavusi jaučia, jog tai yra didelis jos darbo įvertinimas.

Kėdainių PSPC J. Judickienė dirba nuo 1991 metų, pradėjusi nuo pediatrės. 1993 metais ėmėsi vadovauti Vaikų poliklinikos pediatrijos skyriui, o nuo 1997 metų dirba direktorės pavaduotoja organizaciniam metodiniam darbui ir liko atsakinga už vaikų poliklinikos darbą.

Prie visų šių pareigų, J. Judickienė dirba gydytoja pediatre, jos apylinkėje prisirašę daugiau kaip 600 vaikų, dar už ketvirtį etato dirba vaikų pulmonologe – konsultuoja vaikus, sergančius kvėpavimo takų ligomis. Pasidomėję, kuri veiklos sritis jai mieliausia širdžiai, atsakė, kad visi darbai, ką ji veikia bei ką dirba – yra įdomūs.

,,Tiek vaikų poliklinikoje, tiek rajono savivaldybės Taryboje, tiek dirbant su astmos klubu, man visur yra įdomu, bet mieliausias širdžiai vis tik yra darbas su mažaisiais pacientais. O jie – ypatingi, jiems reikia šilumos, dėmesio. Ir ne tik jiems, bet ir jų tėveliams bei seneliams. Aš nesigailiu ir labai džiaugiuosi, kad visiškai atsitiktinai pasirinkau pediatro profesiją“, – atviravo J. Judickienė.

Pasikeitė bendravimas su pacientų tėvais

– Ar tapti gydytoja buvo jūsų vaikystės svajonė?

– Ne. Besimokydama mokykloje norėjau tapti anglų kalbos mokytoja, vyresnėse klasėse norėjau tapti farmacininke, ir tik paskutinėje klasėje subrendo sprendimas tapti gydytoja. Iš trečio karto pavyko įstoti į mediciną ir šiandien esu labai patenkinta savo pasirinkimu.

– Kaip per jūsų darbo metus keitėsi ryšys tarp pacientų ir gydytojų?

– Pats ryšys nesikeičia. Kontaktą su pacientu reikėjo užmegzti ir prieš dvidešimt metų ir dabar. Labiau pasikeitė bendravimas su tėvais, nes jie turi daugiau žinių, informacijos, daugiau užduoda klausimų, į kuriuos nori gauti atsakymų. Kai kada nesutampa tėvų ir gydytojų nuomonės, bet tai yra išsprendžiama diskutuojant. Medicininių žinių sklaida turi ir teigiamą poveikį, tėvai lengviau sutinka atlikti kai kuriuos tyrimus, sutinka būti siunčiami specialistų konsultacijoms. Prieš dvidešimt metų, tai padaryti buvo sunkiau. Galima tik pasidžiaugti, kad plečiasi paciento ištyrimo galimybės, tai palengvina gydytojo darbą.

Tačiau labiausiai nerimą kelia vykstantys ,,karai“ dėl skiepų. Neramu, jog atsiranda tokių tėvų, kurie atsisako skiepyti vaikus privalomais skiepais nuo užkrečiamų infekcinių ligų, kurias įmanoma valdyti tik skiepais. Tačiau su savo apylinkės pacientais randu bendrą kalbą. Pastaruoju metu vaikų sveikata, deja, negerėja ir yra prastesnė, palyginus su ta, kokia buvo prieš dvidešimt metų. Tai nulemia įvairūs veiksniai – aplinkos poveikis, mityba, socialinės problemos, labia daug yra regos patologijų, laikysenos sutrikimų. Tai dėl to, jog mažai fizinio aktyvumo.

Kaimo gydymo įstaigų laukia permainos

Dirbant administracinį, organizacinį darbą, Kėdainių PSPC vyr. gydytojos-direktorės pavaduotoja pediatrė J. Judickienė sako, jog sunku jį parodyti ir apčiuopti. Jai tenka organizuoti gydytojų susirinkimus, įvairius renginius. Yra daug popierinio darbo. Ji aktyviai dalyvauja kuriant kokybės sistemą, tenka daug prisidėti prie Kėdainių PSPC interneto svetainės tobulinimo ir tvarkymo.

Daug dėmesio tenka skirti paciento aptarnavimo standarto diegimui šioje įstaigoje – tai didelis, sunkus ir labai reikalingas darbas. Ji tos nuomonės, kad pirmiausia kiekvienam gydytojui reikia pradėti nuo savęs, o paskui reikalauti iš paciento.

 Asta Raicevičienė

Kėdainių garsas

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: