Pasaulinio hepatito aljanso surengtos akcijos dalyviai užsuko ir pas rajono merą

2013-06-21 | Skiltis: Krašto naujienos

Neįprasta kompanija – Užkrečiamųjų ligų pacientų asociacijos pirmininkas Artūras Povilaitis su trim pasipuošusiomis beždžionėlėmis, kurių viena užsidengusi akis, kita – ausis, trečia – burną, atvyko į Kėdainių rajono savivaldybę, lankėsi mieste, pabendravo su kėdainiečiais, galiausiai užsuko ir pas rajono merą Rimantą Diliūną.

Beždžionėlės yra populiarus japonų posakio „Nieko blogo nematau, nieko blogo negirdžiu, nieko blogo nesakau“ simbolis. Būtent posakiu ir pavadinta Pasaulinio hepatito aljanso surengta akcija, į kurią įsitraukė ir Lietuva.

Pasaulinę hepatito C dieną, gegužės 19-ąją, beždžionėlės pradėjo savo kelionę aplink pasaulį ir siekia aplankyti kuo daugiau miestų. Birželio 19 diena buvo skirta Kėdainiams.

A.Povilaičio teigimu, šia akcija norima atkreipti žmonių dėmesį į šiuo metu ypač aktualią, klastingą kepenų ligą – hepatitą, pelnytai vadinamą „tyliuoju žudiku“.

„Tai simbolinė ir tuo pačiu labai reikšminga akcija, – sakė A. Povilaitis. – Daugiau nei 2 mėnesius vykstančia akcija siekiama Gineso rekordo, įtraukiant kuo daugiau virusinių hepatitų problema susirūpinusių žmonių: ne tik visuomenės atstovų, bet ir politikų, valdininkų, medikų. Labai džiaugiamės, kad Kėdainių rajono meras Rimantas Diliūnas sutiko pasikalbėti šia tema. Buvo atviras, nuoširdus ir netgi jausmingas pokalbis. Džiugu, kad meras, būdamas medikas, supranta, kaip svarbu kalbėtis apie hepatitą, bei palaiko šią iniciatyvą“.

Po apsilankymo savivaldybėje svečiai kartu su meru nuvyko į Kauno klinikų Kraujo centro palapinę, tądien įsikūrusią netoli autobusų stoties. Čia kėdainiečiai savanoriai davė kraujo. Birželio mėnuo – donorystės mėnuo. Kaip žinia, tik sąmoninga kraujo donorystė gali apsaugoti nuo užsikrėtimo hepatitu ligonius, kuriems perpilamas svetimas kraujas.

Ir čia, prie Kraujo centro palapinės, ir miesto širdy – prie paminklo Radviloms, ir kitose miesto vietose buvo daromos Kėdainių miesto ir beždžionėlių su žmonėmis nuotraukos. Nuotraukos, anot organizatorių, bus išsiųstos į Londoną ir įdėtos į internetą kartu su nuotraukomis iš kitų miestų.

Pirmoji akcijos stotelė Lietuvoje buvo Lietuvos Respublikos Seimas, kur Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės D. Mikutienės globojamos, beždžionėlės praleido visą savaitę, o Seimo nariams buvo teikiama informacija apie hepatitą. Paskutinė stotelė bus liepos 28 dieną Sveikatos ministerijoje. Ministrui V. Andriukaičiui bus pateikta informacija, ką akcijos organizatoriai išgirdo iš žmonių apie hepatitą ir situaciją Lietuvoje.

Kauno VSC Kėdainių skyriaus duomenimis, 2012 m. Kėdainių rajone hepatitas C buvo diagnozuotas 26 metų kėdainietei. 2013 m. naujų susirgimų hepatitu C mūsų rajone dar nėra užregistruota.

Kauno VSC Kėdainių skyriaus informacija:

Pagrindinis virusinio hepatito C užsikrėtimo kelias – per užterštą hepatito C virusu kraują. Dažniausiai šia liga užsikrečia narkomanai, vartojantis švirkščiamąsias narkotines medžiagas, kai keli narkomanai pakartotinai naudoja bendrą nesterilų švirkštą, adatą arba įtraukia iš bendro indo narkotikus.

Kitas užsikrėtimo būdas – hepatito C virusu užkrėsto kraujo ar jo pagamintų kraujo preparatų perpylimas.

Yra galimybė užsikrėsti hepatito C virusu buityje, kai ligonis arba viruso nešiotojas ir jo artimieji ar kiti asmenys naudoja bendrus asmens daiktus, pvz., dantų šepetukus, skustuvus, manikiūro, pedikiūro bei tatuiruočių atlikimo reikmenis.

Labai retai hepatito C virusu užsikrečiama lytiniu būdu.

Kaip neužsikrėsti virusiniu hepatitu C?

• Nesinaudokite kitų asmenų asmeninės higienos priemonėmis, pvz., skutimosi peiliukais, dantų šepetuku ir kita.

• Nevartokite švirkščiamųjų narkotinių medžiagų.

• Prieš veriant auskarus, darantis tatuiruotę, įsitikinkite, ar asmuo, atliekantis šias grožio paslaugas, naudoja sterilias adatas bei instrumentus, vienkartines pirštines, laikosi tinkamos rankų higienos.

• Naudokite asmenines apsaugos priemones, jei liesite kito asmens krauju ir (arba) kitų kūno skysčių bei jais užterštus instrumentus, daiktus.

• Praktikuokite saugius lytinius santykius.

• Informuokite jus gydančius gydytojus, jei esate užsikrėtę hepatito C virusu.

Parengė Rūta Švedienė, Kėdainių rajono savivaldybės vyr. specialistė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: