Kėdainiai, ko gero, sumuš rekordą

2013-11-25 | Skiltis: Kultūra ir švietimas

Daugiau nei tūkstantis meduolių, beveik 200 atėjusiųjų šeštadienį jų marginti. „Gal kitais metais reikėtų Spalvoto meduolio dienos renginį Kėdainių arenoje daryti?“ ‒ juokauta sausakimšoje Senamiesčio kepyklėlėje. Čia būta saldumynų, skanių kvapų, vaikų klegesio ir šypsenų, muzikos, dainų, pokalbių.

Spalvoto meduolio dienos renginys - pavyko

Ir net šokti pabandyta, kai tik trumpam kepyklėlėje atsirado kiek daugiau vietos. Svarbūs čia buvo ir meduoliai, ir juos marginusiųjų bendravimas. Prie bendro stalo sėdo ir vaikai iš globos namų, ir šiaip užsukusieji pasidomėti, kas gi čia per šurmulys, ir Seimo nariai, ir močiutė, atėjusi su anūkėliu.

Kepyklėlė jauki, idėja gera, pastangos tų, kas tądien kūrė šventę, nuoširdžios, taigi Spalvoto meduolio dienos akcija, inicijuota vilnietiškos VšĮ „GMM projektai“, ketvirtą kartą vykstanti Lietuvoje, o Kėdainiuose pirmą kartą, – pavyko.

Bendrauti, dalintis, būti kartu – to siekta

Šventė vienu metu vyko vienuolikoje miestų. Akcijos idėja − kepyklėlėse prie bendro stalo spalvotais „Nordic Sugar Kėdainiai“ pagamintais cukraus glajais spalvinti meduolius kartu su vaikais iš globos namų ir negailėti padovanoti – atiduoti savo sukurtų spalvotukų. Spalvoto meduolio diena skirta skatinti geresnės visuomenės vystymąsi ir gerinti vaikų iš globos namų integraciją į visuomenę.

Į Dovilės Kliokmanaitės senamiesčio kepyklėlę „Marrmalleta“ šeštadienį meduoliukų spalvinti atėjo Kėdainių vaikų globos namų „Saulutė“ ir Specialiosios mokyklos auklėtiniai. Ėjo grupelėmis, t. y. šeimynomis, margino meduolius, paskui juos galėjo suvalgyti, padovanoti draugui ar auklėtojai, parsinešti į globos namelius. Visgi esminis šio renginio dalykas buvo ne saldumynai ir netgi ne jų marginimas, o bendravimas, teigiamos emocijos ir dalinimasis.

Kultūros darbuotojai padėjo kurti gerą nuotaiką

Kad būtų smagiau, su vaikais sutiko pasišnekučiuoti, jiems pagroti ar kitaip juos užimti Kėdainių kultūros centro darbuotojos – renginių organizatorės, režisierės Genovaitė Šiaučiūnienė, Gintarė Brazinskienė, Daiva Urbonienė, centro direktorė Onutė Mikalauskienė. Vaikams pagrojo ir su jais pabuvo Krakių kultūros centro muzikos grupė „Groovy Boys“ bei jų vadovas Vidmantas Valantiejus.

Šablevičių dovana – smuiko ir gitaros muzika, spalvotos lėlės ir mašinytės

Visus sužavėjo Kėdainių muzikos mokyklos mokytojo Edvino Šablevičiaus šeima – tėtis griežė smuiku ir pasakojo apie instrumentą, dukra paskambino gitara ir padainavo, mama gražiai margino meduolius ir kalbino globos namų auklėtinius. Vėliau Edvinas su dukra atnešė daug gražių megztų lėlių. „Tai dukros kolekcija, ji jas rinko nemažai metų, bet dabar jau nusprendė su jomis atsisveikinti. Galbūt tos lėlės patiks globos namų vaikams“, – sakė Edvinas. Nenuskriauti liks ir berniukai – jiems buvo atnešta „vyriškų“ žaislų.

Atėjo pagrindinio akcijos rėmėjo „Nordic Sugar Kėdainiai“ vadovo šeima

Labai nudžiugino į renginį atėjusi graži pagrindinio akcijos Lietuvoje rėmėjo įmonės „Nordic Sugar Kėdainiai“ vadovo Dainiaus Cibulskio šeima. Trys dukrelės noriai sėdo dažyti meduoliukų. Spalvotukai buvo palikti kepyklėlėje kartu su ant atviruko parašytais linkėjimais…

Vicemerė - besimokanti piešti močiutė

Projektą Lietuvoje entuziastingai palaiko garsūs žmonės: menininkai, politikai, visuomenės veikėjai – prisijungdami marginti meduolių su savo šeimomis. Labai gražus buvo rajono mero pavaduotojos Nijolės Naujokienės apsilankymas – atėjo su dukra, žentu ir anūkėliais. Anūkėlė Urtė, girdėjosi, mokė močiutę, kaip reikia marginti meduolius. Anūkėlis Adomas laikėsi gan santūriai ir močiutės auklėti, matyt, nenorėjo, bet labai atidžiai stebėjo visą šurmulingą aplinką.

Aplankė ir Seimo nariai, ir rajono meras

Susikaupę spalvino meduoliukus Seimo nariai kėdainiečiai Virginija Baltraitienė, Viktoras Fiodorovas. Meras Rimantas Diliūnas vijo šalin bandančiuosius jį kalbinti ir fotografuoti, mat norėjo šį spalvotukų darybos darbą atlikti itin kruopščiai.

Gražiausieji jau atrinkti

Gražiausius meduolius Šviesiosios gimnazijos moksleiviai (labai labai nuoširdžiai tądien dirbę savanoriais!) jau atrinko ir gražuoliai spalvotukai greitai bus išvežti į Vilnių bei perduoti sostinėje vyksiančios Kalėdų mugės organizatoriams, o juos pardavus gautos lėšos bus panaudotos Almos Adamkienės fondo reikmėms.

Šventei prisiminti spalvotukų liko nemažai

Meduoliai, kurie buvo palikti kepyklėlėje, jau sudėti į dėželę ir bus nuvežti į Kėdainių globos namus ir į Specialiąją mokyklą – vaikai prisimins Spalvoto meduolio šventę ir, matyt, nekantriai lauks kitos.

Gal ir kitais metais bus imtasi iniciatyvos padaryti tokią ar dar geresnę šventę Kėdainiuose. Gal ši idėja plis, gal imsis meduolių marginimą organizuoti, sakykim, kaimo bendruomenės ar darbo kolektyvai, klasės… Tegul tik būna daugiau džiugių emocijų!

Geras meduolių receptas ‒ Spalvoto meduolio dienos svetainėje

Daugiau informacijos apie renginį yra čia: www.meduoliodiena.lt. Šioje Spalvoto meduolio dienos svetainėje rasite ir visad pavykstančių iškepti meduolių receptą! Kalėdos artėja ir be medaus, cinamono, vanilės, imbiero kvapų jos sunkiai įsivaizduojamos.

Feisbuke: https://www.facebook.com/pages/Spalvoto-meduolio-diena/121430321250655?fref=ts

Šiemet meduoliai, be Kėdainių, dar buvo marginami Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose, Druskininkuose, Klaipėdoje, Alytuje, Telšiuose, Utenoje, Marijampolėje.

Ar tikrai mes, kėdainiečiai, būsim buvę aktyviausi šioje šventėje, paaiškės kiek vėliau, kai bus suskaičiuoti visų dalyvavusių miestų duomenys.

Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja visiems, kurie padėjo sukurti šventę.

Ypač dėkojame Senamiesčio kepyklėlės vadovei Dovilei Kliokmanaitei bei darbuotojoms, prikepusioms tiek daug skanių meduolių, taip pat Šviesiosios gimnazijos moksleiviams savanoriams, padariusiems daug, atrodytų, nepastebimų darbų. Nuoširdi padėka Kėdainių bei Krakių kultūros centrų, Muzikos mokyklos darbuotojams. Dėkojame atėjusiems garbiems svečiams - Seimo nariams, rajono vadovams, akcijos Lietuvoje rėmėjo įmonės „Nordic Sugar Kėdainiai“ direktoriaus Dainiaus Cibulskio šeimai. Ačiū mamoms, tėveliams, kurie užsuko su vaikučiais tądien į kepyklėlę. Dėkojame Kėdainių globos namų Saulutė ir Specialiosios mokyklos vadovams, mokytojams, kad išleido vaikus į renginį ir padėjo jame dalyvauti. Labai nuoširdi padėka - vaikams, kurie atėjo. Už jų šypsenas, sklidinas smalsumo akis, už numargintus meduolius ir dalijimasi.

Rūta Švedienė, Kėdainių rajono savivaldybės vyr. specialistė

Knypava.lt

Vienas komentaras to “Kėdainiai, ko gero, sumuš rekordą”

  1. cc sako:

    sakė, kad labai šauni šventė buvo, bet mes nebuvo kėdainiuose, negalėjome, gaila

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: