Vasaros valgių receptai

2010-06-21 | Skiltis: Įvairenybių palėpė

Redakcija gavo keletą skaitytojų laiškų su vasaros valgių gaminimo receptais, todėl norėtume jais pasidalinti ir su Jumis,  mieli mūsų skaitytojai.

Kokių tik gudrybių neprigalvoja žmogus norėdamas susitikti ar tiesiog pabendrauti su kitais žmonėmis. Rodos, imtų ir pakviestų į svečius, tačiau lyg bijodamas svečių nesulaukti, vilioja gardžiais patiekalais. Be abejo, visada atsiranda ypatingų progų, kurias norisi atšvęsti taip, kad ilgam liktų įsimintinos, šiltos ir geros. Todėl siūlome keletą naminių ,,firminių“ receptų, tinkančių netikėtai užlupusiems svečiams pavaišinti, ar šiaip,  susiruošus iškylauti.

 Taigi, įsiklausykime į savo norus, pasitelkime vaizduotę ir, galbūt,  pavyks nustebinti svečius, draugus ar artimą žmogų.

Nijolės ,,Gaiviosios salotos“

Jums reikės:

1 pekino kopūsto;

1 indelio konservuotų žalių žirnelių;

2 pomidorų;

4 v.š. majonezo.

Paruošimas:

Supjaustyti puse Pekino kopūsto, susmulkinti pomidorus, suberti  kelis kupinus šaukštus žirnelių į dubenį ir viską gerai sumaišyti. Pagardinti keliais šaukštais majonezo. Skanaus!

 

 Aistės ,,Pievagrybių salotos“

Jums reikės:

1  ryšulėlio salotų, svogūnų laiškų, krapų;

4-6 ridikų;

4 agurkų;

4-6 didelių pievagrybių;

Daumantų ,,Alyvuogė“ majonezo, šiek tiek druskos, citrinos rūgšties (tinka šviežiai spaustos citrinos sultys), prieskonių.

Paruošimas:

Pasigaminti marinatą. Įpilti  pusę indelio šalto vandens, pasūdyti keliais žiupsneliais druskos, įberti šiek tiek citrinos rūšties (druskos ir citrinos negailėti). Tuomet  gerai nuplauti ir kuo ploniau supjaustyti pievagrybius, bei palikti juos marinate, kol supjaustysime kitas daržoves: salotas, svogūnų laiškus(jų reikės perpus mažiau nei salotų), krapus, agurkus bei ridikus. Salotas paskaninti keliais šaukštais majonezo.

,,Šias salotas pagaminau iš visko ką  tuomet šaldytuve radau. Svečiams ir man - labai patiko. Dabar  jas valgau dažnai tiek prie vištienos patiekalų, tiek vienas. “- rašo Aistė.

 

,,Poras tešloje“ arba ,,Naminiai čipsai“ 

Jums reikės:

1 poro (naudosime tik stiebą);

3 kiaušinių;

5 v.š. miltų;

0,5.l aliejaus;

Šlakelio šalto vandens, druskos, prieskonių.

Paruošimas:

Gerai nuplautą porą supjaustyti plonais griežinėliais. Į keptuvę supilti apie 250ml. aliejaus ir įkaitinti iki virimo. Iš likusių ingredientų pagaminti grietinės tirštumo tešlą. Poro griežinėlius pamirkyti tešloje ir  sudėti į keptuvę. Išimti kai gražiai apskrus. Iškepa labai greita, todėl nesnauskite!  

 

Benitos ,,Pikantiški sumuštiniai“

Jums reikės:

3 kietai virtų kiaušinių;

200g. geltono sūrio;

4  šaukštų majonezo;

1 skiltelės česnako;

Šiek tiek konservuotų žalių žirnelių;

1 pomidoro (papuošimui);

Druskos, pipirų, krapų.

Paruošimas:

Sūrį, kiaušinius sutarkuoti per burokinę tarką. Česnako skiltelę supjaustyti itin  smulkiai. Suberti druską, pipirus. Pagardinti majonezu ir viską gerai sumaišyti. Sumuštiniams tinka  ,,Vilniaus“ batonas, arba kepta duona. Papuošiame krapais, pomidoro gabalėliais.

,,Kokia išvyka į gamtą be tradicinio Lietuvių iškylautojų patiekalo šašlykų? Šis receptas niekada nenuvylė, todėl siūlau ir jums jį paragauti“. Geriausia mano receptų knyga- mano mama ir močiutė, todėl  beveik visi receptai – mūsų šeimos“  - tikina Nijolė.

 

Nijolės ,,Naminiai iškylos šašlykai“

Jums reikės:

2kg  kiaulienos sprandinės;

4-6 didelių svogūnų;

Aliejaus, prieskonių, druskos, pipirų,  garstyčių (kelių šaukštelių ,,Adžikos“).

Paruošimas:

Kiaulieną supjaustyti bemaž vienodais gabalėliais. Nuvalytas  svogūno galvas perpjovus pusiau supjaustyti. Į dubenį sluoksniuojant dėti mėsytę ir svogūnus. (Svogūnų negailėti,  jų reikia kuo daugiau). Suberti  prieskonius, druską, įpilti šiek tiek aliejaus ir viską sumaišius palikti marinuotis per naktį. Ryte šašlykus paskaninti garstyčiomis bei ,,Adžika.“

 

Benita: ,,Esu studentė, gyvenu bendrabutyje, todėl dažnai tenka gamintis maistą bei saldumynus pačiai. Kadangi labai mėgstu kavą, siūlau ,,Karališkos kavos receptą“, kurios skoniui neatsispiria nė vienas svečias. Na, o jei vis dar norisi ko nors saldaus- siūlau išsikepti ,,Morenginius pyragaičius“.

,,Karališka kava“

Jums reikės:

2  puodelių karštos juodos (arba balintos) kavos;

3 kiaušinių trinių;

3 v.š. cukraus.

Paruošimas:

Kiaušinių trynius  ir cukrų gerai išplakti mikseriu iki standžių putų (plakti 1-2min). Gautą masę užpilti ant karštos kavos. Skanaus!

 

,,Morenginiai pyragaičiai“.

Jums reikės:

3 kiaušinių baltymų;

5 v.š. cukraus,  šiek tiek citrinos rūgšties.

Paruošimas:

Kiaušinių baltymus išplakti mikseriu, palaipsniui suberiant cukrų ir citrinos rūgštį.  Masė plakama iki labai standžių putų. Kepimo popieriumi iškloti kepimo skardą,  tuomet konditeriniu švirkštu išspausti nedidelius ,,morengus“ paliekant nemažus tarpus (jei konditerinio švirkšto neturite,  tinka tvirtesnis maišelis nukirptu kampu). Kepti (tiksliau džiovinti) nekarstoje orkaitėje iki 100 l. temperatūros, apie 10 min. kol apskrus.

 

Redakcijos receptas. Itin tinkantis karštą vasaros dieną, gaivaus skonio, neplakamas ledų ir sulčių kokteilis.

kokteilis ,,Vasara“

Jums reikės:

1l.  bananų sulčių;

4 porcijų vanilinių ar plombyro ledų;

4  taurių ar stiklinių.

Paruošimas:

Vaflinių puodelių neprireiks. Kiekvieną ledų porciją perpjauti bent į keturias dalis, sudėti į taures, įpilti bananų sulčių. Šis kokteilis geriamas per šiaudelį (tinka ir kitokios sultys: persikų ar apelsinų bei rūgščios obuolių naminės).

Kaip sakoma, nepamėginsi - nesužinosi.  Sėkmės gaminant!

Šie receptai tikrai  patiks visiems: vaikams, tėvams bei seneliams. Dėkojame už atsiųstus laiškus : Nijolei,  Benitai ir Aistei. Beje, laukiame ir kitų skaitytojų laiškų. Pasidalinkime receptais! 

Knypava.lt

Vienas komentaras to “Vasaros valgių receptai”

  1. xxxx sako:

    labai skaini kava o vaikams vasaros kokteilis-super!!

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: