Siekiama užkirsti kelią vartotojų klaidinimui

2011-04-07 | Skiltis: Visuomenė

Balandžio 7 d. Žemės ūkio ministerijoje susirinkę maisto produktų gamintojai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) specialistai nutarė pavesti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai kartu su gamintojais iki 2011 m. birželio 15 d. parengti išskirtinumą produktui suteikiančių nuorodų naudojimo sąlygas (taisykles).

Pastaraisiais metais maisto produktų gamintojai, siekdami įtikti vartotojams, padidinti savo produktų konkurencingumą ir parodyti jų išskirtinumą, tiekė rinkai produktus su užrašais „Be E“, „Be jokių E“, „Be konservantų“. Tačiau Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 taip paženklintų produktų mėginį, septyniuose nustatyti maisto priedai.

Išskirtiniai ženklinimai, informuojantys vartotojus apie produktus be vienų ar kitų maisto priedų, naudojami ir kitose šalyse. Tačiau paprastai apsiribojama konkrečiu maisto priedu ar maisto priedų grupe, kaip, pavyzdžiui, „Be E621“, „Be konservantų“, „Be dažiklių“ ir kt. O kai kurie Lietuvos gamintojai pasinaudojo maksimalia galimybe nurodyti, kad produkte nėra jokių maisto priedų, tačiau neužtikrino informacijos teisingumo, už kurį jie tiesiogiai atsakingi. Pasak žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus, informacija, pateikta maisto produktų ar pašarų etiketėse ar reklamose, turi būti aiški ir neklaidinti vartotojų.

ŽŪM informacija

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: