Bananų žievės padės pašalinti iš vandens nuodinguosius metalus

2011-04-08 | Skiltis: Įvairenybių palėpė

Ankstesni mokslininkų tyrimai parodė, kad toksiškus, sunkuosius metalus, tokius kaip švinas, varis, iš vandens gali pašalinti kokoso pluoštas, žemės riešutų kevalai bei kitos augalinės medžiagos. Sunkiųjų metalų atliekos paprastai aptinkamos šachtose, gamyklose, fermose. Dabartiniai vandens valymo metodai pasižymi tuo, kad yra labai brangūs ir gali būti kenksmingi net pačiam žmogui jau nekalbant apie aplinką.

Mokslininkai iš Sao Paulo universiteto, įsikūrusio Brazilijoje, atliko bandymą, kurio metu siekė išsiaiškinti, ar bananų žieves gali naudoti kaip vandens valiklį. Ši medžiaga jau iki bandymų stebino dėl daugybės savo naudojimo paskirčių, pavyzdžiui galimybės poliruoti sidabrą ar netgi batus.

„Namuose valgiau bananus, kai staiga man kilo idėja – kodėl gi su vandeniu nepadarius kažko tokio?“, – dalinosi įspūdžiais mokslininkas Gustavo Castro.

Buvo nustatyta, kad malta bananų žievė pašalins iš vandens varį ir šviną daug geriau nei daugelis filtravimo medžiagų. Planuojama naujai atrastą „žaliąją“ chemiją panaudoti valant Paranos upę Brazilijoje.

Pažymima, kad iš maltų bananaų žievių gautą valymo priemonę galima naudoti 11 kartų, neprarandant naudingų savybių. Sintetines medžiagas galima naudoti keletą kartų, tačiau natūralios medžiagos yra daug pigesnės ir jos nekenkia aplinkai.

Mokslininkas Gustavo Castro paminėjo, kad žmonėms geriau nebandyti bananų žievų naudoti namuose kaip filtrų, kadangi dar nėra įrodyta, ar masė valo ir kitas medžiagas, esančias vandenyje.

Ekodiena.lt

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: