Vis didesnio dėmesio susilaukia pavyzdinė Kėdainių rajono gyvenvietė

2013-08-19 | Skiltis: Visuomenė

Pirmadienio popietę Pelėdnagių seniūnija sulaukė išskirtinio dėmesio – čia buvo susirinkę įvairių šalies žiniasklaidos priemonių atstovai, kuriems pristatyta viena gražiausių Lietuvos gyvenviečių − Pelėdnagiai. Gidu tapęs seniūnas Valentinas Tamulis, taip pat į susitikimą atvykęs miesto meras Rimantas Diliūnas, aprodė visų pelėdnagiškių kruopščiai puoselėjamą miestelį. „Labai gražu, nesimato nė šiukšlelės“ − stebėjosi iš didmiesčių atvykę svečiai. Vėliau svečiai turėjo galimybę dalyvauti pirmojo rajone teminio Pelėdų kaimo edukacinėje programoje.

Siekia maksimalaus rezultato

Kėdainių rajone jau seniai pavyzdine tituluojama gyvenvietė džiugino savo tvarka ir išpuoselėtomis erdvėmis. Kaip pažymėjo seniūnas, Pelėdnagiai gali būti puikus pavyzdys, kaip mažiausiomis sąnaudomis gali būti pasiektas maksimalus rezultatas, tereikia tik noro, iniciatyvos ir grožiui neabejingų gyventojų paramos. Dažnai į šią gyvenvietę atvyksta ir kitų krašto kaimelių gyventojai, norėdami pasisemti originalių, tačiau daug nekainuojančių idėjų, kaip pasigražinti savo gyvenamąją aplinką.

Aprodė miestelio įžymybes

Jau šešiolika metų seniūno pareigas einantis V. Tamulis didžiuodamasis pasakojo apie nuveiktus darbus, kurie buvo įvertinti ne tik Kėdainių rajono rengiamuose gražiausios aplinkos tvarkymo konkursuose – Pelėdnagiai pripažinti gražiausiais ir Lietuvos mastu. Vedžiodamas žurnalistus pagrindine V. Koncevičiaus gatve, seniūnas vis moja ranka rodydamas į ramią gyvenvietę puošiančius objektus – didžiulį, pilies sieną primenantį statinį, gėlių krepšį, naująjį saulės laikrodį bei akmenį, kuriame išskaptuotos laikrodžio rodyklės visada rodo tą patį laiką – be dvidešimt penkios. „Darbininkams rodydamas šį laikrodį juokais sakau, kad iki darbo pabaigos dar visos dvidešimt minučių“ − juokiasi seniūnas. Didesni ir masiškesni aplinkos tvarkymo darbai pradėti vykdyti prieš dvylika metų, ilgainiui procesas įsibėgėjo, namų savininkai patys tarpusavyje pradėjo konkuruoti. „Šiuo metu Pelėdnagiuose yra dešimt daugiabučių namų, tačiau prie kiekvieno, nepaisant bet kokios dienos, galima vesti svečią,“ − sakė seniūnas.

Panaudoja kiekvieną dovaną

V. Tamulis vis pabrėždavo gyventojų neabejingą grožiui, jų dosnumą. „Dažnai žmones tik dejuoja, kad viskas brangiai kainuoja, tačiau mums sekasi, kadangi dosnūs žmonės patys mums neša ir atiduoda įvairius augalus, medžių stuobrius, kitas medžiagas, kurias panaudojame miestelio puošybai,“ − kalbėjo seniūnas.

Jis pasakojo, kad visai neseniai viena gyventoja padovanojo kelias nupjautas kriaušes – ir nors drožybos meistras teigia, kad ši mediena yra gana kieta drožti, seniūnas prasitarė, kad bandysiąs jį įkalbėti sukurti kažką gražaus, skirto gyvenvietei puošti. „Už ačiū gautos dovanos nepanaudoti būtų gaila,“− šypsojosi jis.

„Ąžuolas nieko nekainavo, darbas – taipogi, mat žmogus šią skulptūrą išdrožė atidirbdamas už pašalpas,“ − pristatydamas naujausią, pelėdas vaizduojančią skulptūrą sakė V. Tamulis. Beje, miestelis originalus dar ir tuo, kad jame jau stovi vienuolika skulptūrų, vaizduojančių pelėdas.

Pašalpos išpaikino žmones

„Manau, mano visi kolegos stengiasi, kas kaip gali, savaip kuria tą grožį. Iš tikrųjų tai reikalauja daug darbo, daug nervų, sveikatos,“ − paklaustas, ko reikia, norint pasiekti tokį gerą rezultatą, kalba V. Tamulis ir priduria, kad šiuo atveju darbo valandos jau netelpa į nustatytus 8–17 valandų rėmus. Kalbėdamas seniūnas guodžiasi, kad, norint ir toliau turėti išpuoselėtą aplinką, reikia nemažai žmonių rankų darbo, kurių, deja, vis sunkiau rasti. Visi nemaži gyvenvietės plotai yra prižiūrimi už pašalpas atidirbančių žmonių ir atliekami kaip viešieji darbai. Be to, svarbu tik atsakingiems žmonėms patikėti brangiai kainuojančią techniką. „Šiandien jau sunku surasti žmonių, kurie sąžiningai dirbtų savo darbą. Šiais metais seniūnijos pagalba buvo įdarbinti 39 žmones, tačiau net su septyniais teko atsisveikinti jiems neišdirbus viso laiko. Be to, šiais metais 32 seniūnijos gyventojai prarado pašalpas, mat nėjo dirbti visuomenei naudingų darbų, kurie atliekami vos keturias dienas per mėnesį,“ − kai kurių kaimo žmonių tingumu stebėjosi pašnekovas. „Jie nenori dirbti, nes yra labai išlepinti gaunamų pašalpų,“ − liūdną realybę pristatė jis.

Domisi kiti regionai

Pelėdnagiai išskirtiniai ne tik išpuoselėta aplinka. Jame įsikūręs teminis Pelėdų kaimas kviečia visus norinčiuosius į įdomias ir nuotaikingas edukacines programas. Programos pradėtos vykdyti nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio. „Šiuo metu mes priiminėjame vaikų ir suaugusiųjų ekskursijas, žmonės aktyviai domisi, tačiau dar pastebimas informacijos trūkumas apie tokius teminius kaimus,“ − žurnalistams pasakojo Virginija Vilkelienė, Pelėdnagių bendruomenės centro pirmininkė. Pasak jos, kol kas pramoga nėra labai populiari, tačiau tikimasi, kad, atėjus naujiems mokslo metams, joje aktyviai dalyvaus vietiniai bei kitų rajonų mokiniai.

„Patys pelėdnagiškiai labai didžiuojasi tuo, ką pavyko visiems kartu sukurti,“ − sakė ji ir pridūrė, kad pasisemti originalių idėjų atvyksta kitų kaimų, miestelių bendruomenių atstovai, turizmo specialistai. Bendruomenės centro darbuotojos ir pačios nemažai keliauja, pristatinėja šį teminį kaimą.

Siūlo nemažai pramogų

Kėdainių rajone pelėdnagiškių iniciatyva parengta edukacinė programa ir teminis kaimas yra pirmasis netgi Kauno apskrityje, pasak pašnekovės, jų apskritai nėra gausu. „Atvykusius lankytojus mes sutinkame savo bendruomenės centre, papasakojame legendą apie Pelėdnagių kaimo įkūrimą. Vėliau visi vaišinami morkų pyragu, gilių kava, yra aprodoma mūsų gyvenvietė. Visi kartu žaidžiame žaidimus, šaudome iš lankų. Grįžę į centrą vykdome edukacinę programą, kurios metu mokome rišti pelėdas, pešti iš vilnos. Galiausiai visus pavaišiname „pelėdos kiaušiniais“ − programą pristatė pirmininkė. Pastarieji „pelėdos kiaušiniai“, morkų pyragas bei „širšių medus“ bene akimirksniu dingo iš žiniasklaidos atstovų lėkščių – visi gyrė puikias Pelėdnagių kaimo šeimininkes.

Be to, Kėdainių rajonas gali didžiuotis, kad jau netrukus, lapkričio mėnesį, aktyvios Nociūnų kaimo moterys pristatys savo gyvenvietę kaip „muilinyčią“ ir kvies išbandyti save gaminant muilą.

Vaida Masilionytė

Kėdainių garsas

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: