Baltų kultūros ir nepriklausomos muzikos festivalis „Mėnuo Juodaragis“ turėtų vykti Kėdainių rajone

2013-10-22 | Skiltis: Susitikimai

Kitais metais rugpjūčio mėnesį unikalų festivalį „Mėnuo Juodaragis“ planuojama surengti Kęstučio Kaltenio išpuoselėtame Skinderiškio dendrologiniame parke. Pirmąsyk festivalis buvo surengtas 1995 m. Molėtų r. Nuo 2007-ųjų trejus metus iš eilės vyko Zaraso ežero saloje. Šįsyk organizatoriai panoro renginį daryti mūsų rajone, puikiajame Skinderiškio parke Krakių seniūnijoje. Šią vietą organizatoriams parodė didelis festivalio gerbėjas kėdainietis Tadas Kavoliūnas.

Praėjusią savaitę į Kėdainių rajono savivaldybę buvo atvykę šiuolaikinės baltų kultūros ir nepriklausomos muzikos festivalio „Mėnuo Juodaragis“ organizatoriai (festivalio vadovas Ugnius Liogė). Jie rajono vadovams, kultūros darbuotojams ir įstaigų, kurios ketina padėti organizuoti festivalį, atstovams bei žiniasklaidos darbuotojams papasakojo apie būsimą festivalį, jo viziją, kuri gali būti artima Kėdainiams, kartu buvo aptarti organizaciniai reikalai.

Tarptautinio renginio metu pasirodys daug kolektyvų ir muzikinių projektų. Šalia muzikinių pasirodymų bus nemažai kitų kultūrinių renginių − vyks paskaitos, poezijos skaitymai, bus demonstruojami senieji amatai, veiks kūrybinės dirbtuvės, įvairūs sporto turnyrai, užsiėmimai vaikams, daug kitų veiklų bei pramogų.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Stadalnykas mano, kad toks renginys mūsų kraštui atneštų neabejotinos naudos: „Apie šį festivalį žino ir už Lietuvos ribų. Pritarčiau sprendimui kitąmet perkelti renginį į Skinderiškio parką. Čia atkeliautų gausus būrys svečių. Festivalis nevyksta uždaroje erdvėje. Planuojamos išvykos ir žygiai po apylinkes, mūsų krašto ansamblių, kolektyvų pasirodymai. Taigi apie Kėdainių menininkus sužinotų ne tik visa Lietuva, bet juos pamatytų ir iš kitų šalių atvykę dalyviai.“

Renginio pristatyme dalyvavęs rajono meras Rimantas Diliūnas labai palankiai priėmė idėją organizuoti festivalį Skinderiškio parke. Kazys Vutencas, Kėdainių miškų urėdijos vyr. miškininkas, taip pat sakė, kad urėdija leidžia rengti festivalį ir ketina organizatoriams pagelbėti. Skinderiškio parkas yra Kėdainių miškų urėdijos valdoma teritorija. Artimiausiu metu organizatoriai festivalio pristatymą ketina surengti ir urėdijos darbuotojams. U. Liogės teigimu, kas festivalis būtų rengiamas Skinderiškio parke, neprieštaravo ir jo įkūrėjas K. Kaltenis.

Festivalio organizatoriai žadėjo ne tik išgarsinti Kėdainių vardą, bet ir savo jėgomis bei lėšomis, kiek reikia, padėti tvarkyti Skinderiškio parką. Mat pagarba gamtai – neatsiejamai svarbi festivalio dalis. „Su malonumu prisidėtume prie to, kad parkas būtų gražus ne tik per šventę, bet ir po jos“, – nuoširdžiai sakė festivalio vadovas U. Liogė.

Festivalio organizatorė Gintarė Kašelionytė sakė: „Savo svečiams rodome pavyzdį, jog aplinką turime palikti švarią. Per kelerius metus pasiekėme neįtikėtinų rezultatų – mūsų dalyviai nešiukšlina. Žmones išmokėme gerbti aplinką ir drauge save. Galime drąsiai teigti, jog šis festivalis yra vienas iš švariausių didžiųjų renginių Lietuvoje.“

Rūta Švedienė, Kėdainių rajono savivaldybės vyr. specialistė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: