Fotografijų parodoje – ir paskutinės Vyto Matkaus nuotraukos

2013-12-12 | Skiltis: Kultūra ir švietimas

Ketvirtadienio popietę Kėdainių daugiakultūriame centre vyko Kėdainių fotografų draugijos narių parodos „Fototerapija 2013” atidarymas. Joje savo darbus pristatė 15 draugijos narių. Deja, ne visi autoriai patys galėjo pristatyti savo autorinius darbus – neseniai Anapilin išėjęs draugijos pirmininkas Vytas Matkus kartu su kitais, jau mirusiais, draugijos nariais buvo pagerbtas tylos minute.

Parodoje – 15 draugijos narių darbai

„Paroda skirta didžiųjų švenčių laukimui, bet kartu – ir gilesniam susimąstymui, kas mus supa. Kaip atrodo gamta, kaip atrodo miestas, kaip atrodo tame mieste esantis žmogus“, – parodos pristatymo metu kalbėjo Audronė Pečiulytė. Šiais metais parodoje dalyvauja penkiolika autorių, kurie pristatė daugiau nei penkiasdešimt fotografijos darbų. Daugiakultūriame centre eksponuojami Daivos Amalevičienės, Algio Kairio, Lino Barzdos, Aistės Kanapeckaitės – Čerenkovienės, Algio Bareikos, Boris Belchev, Simonos Belchevos, Vyto Matkaus, Žilvino Menčikovo, Vėjūnės Matkutės, Genės Sereikienės, Mildos Augustaitytės, Astos Balčikonienės, Vilmos Ambrasienės, Arvydo Kantauto darbai. Autorių nuotraukos savitos, originalios, turinčios išskirtinių bruožų, skirtingo žanro ir stiliaus: galima išvysti ir portretų, ir gamtos vaizdų, ir kelionės įspūdžių, gyvūnų, intriguojančių fotomontažų.

Tikisi suteikti gerų įspūdžių

„Stengsimės savo fotografijomis sušildyti jūsų sielas ir kūnus“, – žadėjo Linas Barzda, laikinasis draugijos pirmininkas. „Jau treti metai fotografijų pa­roda vadinasi „Fototerapija“. Žodis „fotografija“ kilęs iš graikų kalbos, susideda iš dviejų žodžių – „šviesa“ ir „teptukas“, kitaip – piešimas šviesa. O fototerapija – nuotaikos sutrikimų gydymas šviesa. Tad norėčiau, kad iš parodos išeitumėte daug geresnės nuotaikos – tuomet mūsų tikslas bus pasiektas“, – pristatydamas kasmet metų pabaigoje organizuojamą parodą, kalbėjo jis.

Parodos pristatymo džiugesį kiek prislopino visą Kėdainių fotografų bendruomenę sukaustęs liūdesys dėl netikėtos draugijos pirmininko Vyto Matkaus mirties. Parodoje galima išvysti tris jo darbus. „Parodai fotografijas jis atrinko pats. Tik nespėjo sugalvoti joms pavadinimų, todėl jos liko bevardės. Jose vaizduojamas žvilgsnis iš viršaus – tarsi simbolizuoja jo žvilgsnį iš padangių į mus“, – sakė L. Barzda.

„Su kiekviena paroda iš gyvenimo pasitraukia geriausi. Per keletą pastarųjų metų draugija jau neteko Vyto Matkaus, Jono Railos, Jono Juozaponio, Vytauto Amalevičiaus, Jūratės Sajienės, Petro Rimševičiaus ir Mykolo Simonavičiaus“, – vardijo A. Pečiulytė. Visi kūrėjai pagerbti tylos minute.

Perteikė kelionės įspūdžius

Draugijos narys A. Kairys parodai pristatė šešias fotografijas, vaizduojančias Kinijos miestą Šanchajų. „Norėjau pasidalinti kelionės įspūdžiais iš Kinijos. Šios šešios parodai atrinktos nuotraukos bent dalinai atspindi mano įspūdžius iš šios kelionės. Šiaip fotografavau labai daug, turiu gal penkis tūkstančius kadrų. Nuotraukas parinkau ne atsitiktines – jos rodo, ką aš Šanchajuje mačiau“, – teigia fotografas ir ranka moja į vieną nuotraukų. „Joje matyti kiemeliai, kurie spalvingi, bet atrodo kiek apleisti ir primityvūs. Taip pat kitoje nuotraukoje matyti alėja, aplipusi senais nameliais, kuriuose gyvena neturtingi žmonės, tačiau toliau matomi prabangūs dangoraižiai – akcentavau kontrastą. Kitose nuotraukose fiksavau miesto gyvenimą naktį pačiame Šanchajuje“, – sakė jis.

Sveikino ir kolegos

Parodos metu kūrėjus sveikinęs savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Kacevičius dėkojo fotografams už parodą, linkėjo tolimesnės kūrybinės sėkmės. Taip pat menininkus pasveikino ir kolegos fotografai iš kitų rajonų draugijų.

Šiuo metu draugijoje yra 22 nariai. Naujasis draugijos pirmininkas bus išrinktas kitų metų pabaigoje.

Vaida Masilionytė

Mugė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: