Pradėtas įgyvendinti naujas tarptautinis projektas

2010-12-24 | Skiltis: Susitikimai

Suaugusiųjų mokymo centras pradėjo įgyvendinti Europos komisijos finansuojamą naują tarptautinį Mokymosi visą gyvenimą programos Grundtvig mokymosi partnerystės projektą „Senjorų integracija pasitelkiant švietimą”. Projekto partneriai iš Turkijos, Portugalijos, Vokietijos, Lenkijos ir Italijos institucijų. Gruodžio 7-11 dienomis Lisabonoje įvyko pirmasis projekto dalyvių iš įvairių šalių susitikimas.

Europos  Komisija 2010 metus paskelbė Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais. Projekto„Senjorų integracija pasitelkiant švietimą” idėja atliepia Europos  Komisijos sprendimą. Projekto dalyviai nagrinės  visuomenės senėjimo problemą, spres, kaip mažinti senjorų socialinę atskirtį, skatinti mokymąsi visą gyvenimą, plėtoti aktyvesnę socialinę veiklą, tarptautinį bendradarbiavimą, gerosios patirties  mainus.

Projekto pagrindinis tikslas - užkirsti kelią socialinei, ekonominei ir kultūrinei senyvo amžiaus žmonių atskirčiai, įtraukiant juos į ugdymo procesą ir skatinant jų poreikį mokytis. Svarbu, bendradarbiaujant su įvairių šalių  institucijomis, organizuoti mokymus darbuotojams ir organizacijoms, vykdančioms švietimo veiklą pagyvenusiems žmonėms. Supažindinti su naujais metodais, kurie  galėtų būti naudojami mokant senyvo amžiaus žmones. Planuojama parengti didaktinę medžiagą, organizuoti mokymus visuomeninėms grupėms, dirbančioms su senjorais..

Per pirmąjį susitikimą buvo aptarti įvairūs organizaciniai ir logistiniai projekto aspektai,  projekto partnerės pristatė savo šalį, miestą, instituciją bei apžvelgė pagyvenusių žmonių situaciją savo šalyje. Vyko diskusijos, buvo lyginama pagyvenusių žmonių situacija kiekvienoje šalyje (akcentas senjorų švietimui ir mokymui). Sukurtas ir pirmasis projekto įrankis – virtuali erdvė, kurioje bus talpinama projekto medžiaga, bendraujama ir diskutuojama. Numatyti darbai, kurie turi būti atlikti kiekvienoje institucijoje iki kito projekto dalyvių susitikimo, kuris vyks Turkijos mieste Golbaši.

Tikimės, kad projekto metu įgyta patirtis bei sukurti įrankiai bus naudingi plėtojant Kėdainių SMC veiklą. Juolab, kad dalyvauti tarptautiniame projekte „Senjorų integracija pasitelkiant švietimą” nusprendėme tikslingai, turėdami konkrečią ateities  viziją.

Vyko  ne vien dalykiniai susitikimai, galėjome susipažinti  su šalimi, jos kultūra. Laisvo laiko turėjome mažai, tačiau pavyko aplankyti Atlanto vandenyno pakrantę, pabuvoti tipiškame Portugalijos žvejų kaimelyje šalia Lisabonos, apsilankyti portugalų kavinėse bei paragauti nacionalinių patiekalų, kurių neatsiejama dalis yra jūros gėrybės. Neišdildomą įspūdį paliko apsilankymas viename žinomiausių Lisabonos paminklų Belem bokšte. Manoma, kad iš čia legendinis Vasko de Gama pradėjo savo keliones laivais.

Apsilankę  restorane, kuriame populiarinama fado muzika, projekto dalyviai įgijo naujos patirties ir susipažino su Portugalijos kultūra. Fado - tai unikalaus grožio ir skambesio dainos, pasakojančios apie nelaimingą meilę, išdavystę, mirtį, neviltį, vienatvę ir šalies krantus skalaujantį beribį vandenyną. Įdomu tai, kad  restoranai, kuriuose skamba fado muzika, yra nedideli ir juose patys šeimininkai gamina maistą, aptarnauja klientus ir atlieka fado dainas. Vakaras restorane netikėtai pavirto tarptautinių dainų vakaru – Centro mokinys Vytautas pritardamas gitara uždainavo lietuviškai, po to skambėjo dainos italų, vokiečių, turkų ir lenkų kalbomis. Atsisveikindami palikome restorano svečių knygoje lietuvišką įrašą su linkejimais ir pažadu sugrįžti.

Kėdainių smc informacija

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: