Ugnis nuniokojo grafų Totlebenų palikimo likučius

2011-01-06 | Skiltis: Krašto istorijos puslapiai

Pirmasis 2011-ųjų metų gaisras Kėdainių rajone užregistruotas sausio 2-ąją: po vidurnakčio tepraėjus 45 minutėms gelbėtojams buvo pranešta, kad Vilainiuose dega senas apleistas tvartas.

Atvykus pirmajam ugniagesių ekipažui, pastato stogas jau degė atvira liepsna. Be to, apsnigtu keliu iki gaisravietės buvo sunku privažiuoti, nelengvai sekėsi rasti užpustytą vandens hidrantą. Ugnis nuniokojo seno, pastaruoju metu mažai naudoto mūrinio pastato stogą bei medinį perdengimą, viduje laikytas apie dvi tonas šieno. Pavojus grėsė ir netoliese stovėjusiam mediniam ūkiniam pastatui – jį pavyko išsaugoti.

Išlikę nuo dvaro laikų

Gaisro nuniokotas ir išgelbėtasis pastatai turi itin įdomią istoriją – jie išlikę nuo itin svarų pėdsaką Kėdainių krašte palikusių grafų Eduardo ir jo sūnaus Nikolajaus Totlebeno laikų.

Rusijos armijos generolas Eduardas Francas Totlebenas (originali pavardės transkripcija – Todleben) pagal tautybę – vokietis. Kėdainių dvaro savininku buvo nuo 1869 metų, o Vilainiuose turėjo palivarką. Po pirmojo pasaulinio karo atkūrus nepriklausomybę, daug Lietuvos dvarų buvo išparceliuota. Totlebenai – ne išimtis. Prieš karą jie visi evakavosi, o 1918 metais neteko ir didžiosios dalies turto – dalis buvo konfiskuota ar išparduota, kitu leista naudotis tik ribotai.

Gyveno iki 1944-ųjų

Tačiau pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui, Nikolajus Totlebenas su šeima grįžo į Lietuvą, apsistojo Vilainių palivarke, vėl įkūrė dvarą ir gyveno iki 1944 metų.

Per antrąjį pasaulinį karą, grįžtant sovietinei armijai, Nikolajus Totlebenas pasitraukė į Vokietiją ir netrukus ten mirė.

Vilainių dvaro pastatas buvo nugriautas sovietmečiu, o keli ūkiniai pastatai išlikę iki šiol.

laikraštis „Kėdainių mugė”

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: