Pametėte raktą ir baiminatės, kad juo pasinaudos piktavaliai?

2011-01-20 | Skiltis: Krašto žmonės

Užsitrenkė moderni durų spyna? Pametėte buto raktą ir baiminatės, kad juo pasinaudos piktavaliai? Į panašias nemalonias situacijas esame patekę kone kiekvienas. O kėdainiškių Pažusiu šeima tame įžvelgė verslo nišą.

Pačiame miesto centre, prekybos centre ,,Norfa“, nedidelę patalpėlę nuomojanti Genė Pažusienė daro raktų dublikatus. Pripažinkite, kad tai geba ne kiekvienas vyras, o tokios profesijos moterų, kažin ar Lietuvoje išvis yra.

,,Raktus nuo seno gamino mano vyras Antanas, o aš net 25 metus dirbau prekybininke. Tačiau pristigau sveikatos. Tada vyras ir pasiūlė mokytis raktų gamintojos amato. Pats ir mokė, ir stakliukes parūpino. Po kelerių metų praktikos mažiau sudėtingus raktus padarau tiesiog kliento akivaizdoje – per kelias minutes“, - pasakojo guvi moteris.

Raktų dublikatų gamybos amatą perprato ir Pažusių sūnus Dainius, tad dabar tai – tikras jų šeimyninis verslas.

Verslo autoritetas – vyras

Dažniausi G.Pažusienės klientai – pametusieji ar sulaužiusieji nesudėtingus raktus. Klientus su sudėtingesnėmis užduotimis Genė visgi siunčia į Radvilų gatvę – pas ten dirbantį vyrą Antaną. Jis šeimoje – neginčytinas amato autoritetas. Bet kokią užduotį atlieka ir sūnus Dainius. Jo dirbtuvėlės – J.Basanavičiaus gatvėje esančiame prekybos centre ,,Iki“.

Dainius, beje, įsigijęs geriausią raktų gamybos, spynų remonto, jų pertvarkymo įrangą, tad kartais jo pagalba – net efektyvesnė negu tėvo.

Spynos – tos pačios, raktai – kiti

Šiais laikais gausu įvairiausių spynų, turinčių brangių ir sudėtingų apsaugos sistemų. Ar visas jas pavyksta perprasti?

,,Didžiąją dalį problemų išsprendžiame iš karto. Bet pasitaiko susidurti su itin ypatingais, naujausiais, dar nė karto nematytais egzemplioriais. Tada, žinoma, tenka paplušėti ilgiau: tariamės, bandome, ir, žiūrėk, išeitį randame“, - pasakojo moteris. Kartais pradanginami ištisi raktų ryšuliai. Ką tada daryti? Keisti visas spynas, kiekviena kurių kainuoja ne po vieną šimtą litų? Juk tuos pamestuosius raktus gali rasti ir piktavaliai žmonės.

Raktų bei spynų meistrai daro kitaip – koreguoja fiksatorius ir gamina naujus raktus. Rezultatas: spynos – tos pačios, tačiau pamestaisiais raktais jau neatrakinamos. Reikia būtinai turėti naujus.

Uždarbis – didesnis už minimumą

,,Iš tokio verslo didelių turtų nesusikrausi. Bet uždirbame visgi daugiau už vadinamuosius minimumus. Be to, esame patys sau viršininkai“, - sakė G. Pažusienė.

Vygantas Guiga

laikraštis „Kėdainių mugė”

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: