Ar Kėdainių sporto ir pramogų arena gali tikėtis ES fondų paramos?

2011-01-24 | Skiltis: Krašto naujienos

Jau kelerius metus po Kėdainius sklando gana prieštaringos kalbos apie tai, ar prie miesto stadiono bus statoma universali iki 3 tūkst. vietų sporto ir pramogų arena. Trumpai primename, kas apie tai buvo rašyta ,,Kėdainių mugėje“.

Optimizmo vis mažėjo

2008 metų gegužę tuometis rajono mero pavaduotojas Romualdas Galiūnas buvo ką tik grįžęs iš Estijos miesto Rakverės, apžiūrėjęs ten pastatytą Sporto bei pramogų kompleksą ir tikino, kad analogiškas tikrai iškils Kėdainiuose.

2008-ųjų lapkritį rajono merė Nijolė Naujokienė dar optimistiškai tikino, kad baigiamas šios arenos investicinis projektas, įsibėgėja techninio projekto darbai, baigiamas detalusis planas, o privatus investuotojas – bendrovę „Lifosa“ valdanti kompanija „EuroChem“ – žada remti arenos statybą lėšomis.

2009-ųjų sausį optimizmo jau buvo mažiau – konstatuota, kad universalios iki 3 tūkst. vietų sporto ir pramogų arenos statybą Kėdainiuose sujaukė ekonominė krizė. Tačiau rajono merė Nijolė Naujokienė visgi tikino, kad ,,arena – rimta investicija į ateitį, tad negalima leisti, kad šie reikalai paskęstų kasdienėje rutinoje“.

N.Naujokienė tuomet buvo ką tik grįžusi iš Vokietijos ir, sukvietusi spaudos konferenciją, pasakojo apie ten matytą panašią areną, bei įgytą vertingą patirtį, kaip tokius planus įgyvendinti.

Kaip yra iš tikrųjų?

Per paskutiniuosius dvejus metus kalbos apie universalios sporto ir pramogų arenos statybą Kėdainiuose gerokai pritilo. Oficialiai nepranešama beveik nieko – girdima nebent šabloniška frazė, esą ,,daroma viskas, kad kėdainiečiai tokią areną turėtų“.

Neoficialiuose pokalbiuose girdisi tiek optimistiškų (esą viskas sutarta – teliko kelios procedūrėlės ir darbai prasidės), tiek pesimistiškų (esą planai sugriuvo, rajone pasikeitus valdančiajai daugumai) gaidų.

Kaip yra iš tikrųjų? Grupė kėdainiečių praėjusią savaitę tai aiškinosi per vizitą pas Lietuvos ūkio ministrą Dainių Kreivį.

Reikia dirbti ir Vilniuje

Su ministru buvo susitikę rajono Tarybos narys pagrindinis ir futbolo, ir krepšinio klubų ,,Nevėžis“ rėmėjas Saulius Grinkevičius, prie miesto stadiono rekonstrukcijos daug prisidėjusio futbolo klubo ,,Nevėžis“ direktorius Saulius Skibiniauskas bei mūsų kraštietis žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.

,,Pagrindinis vizito siekis – išsiaiškinti, ar universalios sporto ir pramogų arenos statyba Kėdainiuose dar gali tikėtis paramos iš struktūrinių Europos Sąjungos fondų.

Sužinojome, kad didžioji dalis panašiems projektams numatytos Europos Sąjungos fondų paramos jau išskirstyta kitoms savivaldybėms. Tačiau Kėdainiai likę rezervo sąraše ir jame oficialiai yra antrieji. Pasak ministro, praktika byloja, kad ne visi, kuriems būna skirta parama, sugeba ją įsisavinti. Dainius Kreivys žadėjo, kad tokių susitaupiusių lėšų nenukreips kitoms sritims, o paliks rezerve. Vadinasi, dar yra tikimybė, kad jų teks ir Kėdainiams.

Be abejo, daug kas priklausys nuo esamos ir po rinkimų susiformuosiančios rajono valdžios pastangų.

Manau, kad iki šiol tų pastangų stigo – kitaip Kėdainiai nebūtų atsidūrę tik rezerve. Rajono politikams derėtų suprasti, kad nepakanka vien demonstruoti vietines ambicijas – reikia dirbti ir Vilniuje. Dainius Kreivys sakė vis tvirčiau įsitikinąs, kad tokios arenos rajonuose reikalingos. Galutinai viskas turėtų išaiškėti iki šių metų vasaros pradžios“, - sakė iš susitikimo grįžęs S. Grinkevičius.

Artūras Navickas

laikraštis „Kėdainių mugė”

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: