Už istorinio dvaro nepriežiūrą – 1750 litų bauda

2012-09-17 | Skiltis: Tema

Didesnę baudą galima skirti net eismo taisyklių pažeidėjams Po kalnaberžę, buvusį carinės rusijos premjero Piotro Stolypino dvarą, pasidairiusi Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė neslėpė pasibaisėjimo: „sienos - suskilusios, lubos – sukritusios, ant stogų želia jau nemenki medeliai. Negi dar reikia sakyti, koks įspūdis? Žinoma, kad blogas.“

Griūvantį istorinį Kalnaberžės dvarą jau daugiau kaip 10 metų valdo su europarlamentaru aktyviu Lietuvos politiku Viktoru Uspaskichu siejama bendrovė ,,Lukta“. Tačiau jame beveik nieko nedaroma.

,,Panašių apverktinų pavyzdžių yra ir kitose Lietuvos vietovėse. Buvo laikas, kai neįvertinę jėgų verslininkai prisipirko dvarų, o dabar nepajėgia jų ne tik tvarkyti, bet net neprižiūri“, - atsiduso G. Drėmaitė. Paveldosaugininkė tokį elgesį visgi vadina nusikalstamu: ,,Juk naikinami Lietuvos valstybės pamatai – jos kultūros istorija.“

Liudininkai – tušti ,,bambaliai“

„Kalnaberžėje dvaro pastatas jau gali neatlaikyti ir stipresnės vėtros“, - konstatavo Kultūros paveldo departamento Kauno padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė. Šios paveldosaugininkės teigimu, per paskutinį dešimtmetį Kalnaberžės dvaras nukentėjo itin stipriai – mat net nebuvo patikimiau saugomas.

Po įspėjimų apie gresiančias sankcijas savininkai teritoriją aplink griūvantį dvaro pastatą buvo aptvėrę spygliuota viela. Tačiau pro ją landžioja, kas tik panori: tai akivaizdžiai liudija besivoliojantys tušti stipraus alaus ,,bambaliai“ ir degtinės buteliai. Panašios orgijos, beje, pavojingos ir tiesiogine šio žodžio prasme: jų dalyvius pastatas gali užgriūti. Kaimyninėje Kauno rajono Babtų seniūnijoje taip jau atsitiko – senas pastatas užgriuvo ant nuo lietaus bandžiusių pasislėpti dviratininkų iš Čekijos. Žuvo jaunas žmogus.

Byla įstrigo teisme

Apleistą Kalnaberžės dvarą ketinama netgi nacionalizuoti – susigrąžinti valstybės žinion. Šiuo metu tokį siekį nagrinėja teismas. Bylos nagrinėjimas užsitęsė – mat reikia sudėtingų ekspertizių, kurios įvertintų kiekvieno dvarvietėje dar išlikusio pastato būklę. O to greitai neištirsi.

Kultūros paveldo departamentas paskelbė sieksiąs ir žalos už dvaro nepriežiūrą atlyginimo. Preliminariais skaičiavimais, ji – apie 460 tūkst. litų.

Sirutiškyje – ne ką geriau

Per Kultūros paveldo departamento surengtą išvyką buvo aplankytas ir dar vienas, Sirutiškio, dvaras. Jis taip pat siejamas su V. Uspaskichu.

Didingas Sirutiškio dvaro pastatas dar ne tiek nuniokotas kaip Kalnaberžėje. Tačiau jo būklė pastaruoju metu taip pat tik prastėja: langai – išdaužyti, medinės kolonos – sulaužytos, grindys linguoja, stogas – kiauras.

„Anksčiau dvaro langai ir durys buvo bent užkalti, tad į vidų patekti būdavo ne taip lengva. Dabar į pastatą gali landžioti kiekvienas panorėjęs. Paprastai tai baigiasi visišku išlikusio turto suniokojimu“, - konstatavo inspektorė Asta Naureckaitė. Paveldosaugininkų duomenimis, šiuo metu Sirutiškio dvaras priklauso koncerno „Vikonda“ finansininkei Audronei Jasaitytei.

Įstatymai – įdomūs

Du nykstančius Kėdainių rajono dvarus aplankiusi G. Drėmaitė neslėpė, jog tokią situaciją lėmė ir politikų klaidos.

„Kodėl reikėjo leisti aplink dvarus dalinti vadinamuosius trihektarius? Kodėl tokia paini ir sudėtinga apleisto turto atėmimo tvarka? Kodėl dar sunkiau gauti kompensacijas už akivaizdų aplaidumą“, - retoriškai klausė paveldosaugininkė.

Prieš keliolika metų Lietuvoje buvo suskaičiuota apie 800 dvarų. Dabar jų – jau gerokai mažiau. Įstatymai, kuriais Lietuvoje neva bandoma šią situaciją reguliuoti, tikrai įdomūs. Pavyzdžiui, už Kalnaberžės dvaro nepriežiūrą jį valdančiai bendrovei buvo skirta 1750 litų bauda.

Didesnę baudą Lietuvoje galima gauti už vairavimą be tokią teisę liudijančio pažymėjimo ir leistino greičio viršijimą daugiau kaip 50 kilometrų per valandą.

Vilija Mockuvienė

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: