Koncertas-paskaita Č. Milošo, Maironio gamtovaizdžių grožiui atskleisti

2012-09-18 | Skiltis: Susitikimai

2012 m. rugsėjo 22 d. (šeštadienį) 15.30 val. Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje (Senoji g. 1) Kėdainių krašto žmonės kviečiami į išskirtinę paskaitą-koncertą „Upės ir epai: Maironis – Šatrijos Ragana – Česlovas Milošas“. Turėsime unikalią progą išgirsti, kaip gamtovaizdis atsispindi garsių kūrėjų eilėse ir muzikoje, kokią įtaką padarė pačių kūrėjų savivokai.

Renginyje dalyvaujantys literatūros tyrinėtojai apžvelgs daugiau nei šimtmetį rašytojų kurtą pasakojimą apie savą kraštą, jo kraštovaizdžius, žmonių likimus, pasirinkimus ir jų ateities kelius. Būtent Maironis, Šatrijos Ragana ir Česlovas Milošas savo kūryboje atskleidžia žmogaus ryšio su prigimta vieta svarbą, iš šio ryšio kylančias kūrybines galimybes, savivokos atvirumą. Žemaičių bajorų palikuonė rašytoja Šatrijos Ragana sava kūryba apjungia daugelį Maironio ir Č. Milošo paliudytų lietuviškosios tapatybės reikšmių.

V. Daujotytė ir M. Kvietkauskas – 2011 m. išleistos knygos Lietuviškieji Česlovo Milošo kontekstai autoriai – aptars ir šio pasaulyje žymaus poeto ryšius su gimtuoju Kėdainių kraštu, ankstyvos vaikystės patirties Šetenių dvare reikšmę jo kūrybai ir savivokai.

Šį pasakojimą lydės žymiausio šalyje kamerinio choro „Aidija“ (vadovas – Romualdas Gražinis) speciali renginiui parengta muzikinė programa „XX a. pradžios ir pabaigos blyksniai“. Klausytojai išgirs Lietuvoje muzikiniais šedevrais tapusius lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius, kuriuos muzikai sukūrė įkvėpti Č. Milošo, Maironio poezijos ir prozos vaizdinių. Taip pat skambės klasikos perlais vadinami muzikos pavyzdžiai, perteikiantys žodžių prasmės ir garso spalvų erdves.

Šis literatūros ir muzikos sklaidos projektas skirtas pažymėti dvi svarbias Lietuvos kultūrai sukaktis. 2011 metais Lietuvoje ir pasaulyje plačiai paminėto lenkų poeto, Nobelio premijos laureato, kilusio iš Kėdainių krašto, Česlovo Milošo gimimo šimtmečiui, ir 2012-aisiais Lietuvoje minint lietuvių poeto Jono Mačiulio-Maironio metus, pažymint 150-ąsias jo gimimo metines.

Rugsėjo 22 d. (šeštadienį) 18 val. renginys taip pat vyks Krekenavos Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje.

Projektą remia Kultūros rėmimo fondas, pagrindinis renginio rėmėjas – UAB „Vesiga“ generalinis direktorius Saulius Grinkevičius. Renginių partneriai: Kėdainių rajono savivaldybė ir Kėdainių krašto muziejus. Renginio organizatorius – Šatrijos Raganos bendrija.

Renginiai nemokami.

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: