Kas naujo Dotnuvos seniūnijoje?

2012-02-09 | Skiltis: Krašto naujienos

Dotnuvos seniūniją sudaro 10 bendruomenių: Vainotiškių, Šlapaberžės, Beržų, Dotnuvos, Akademijos, Valučių, Ąžuolaičių, Mantviliškio, Pilionių, Naujųjų Lažų.

2011 – pirmieji Vytauto Grigo kaip Dotnuvos seniūno metai. Vyriškis savo darbą lygina su ūkvedžio: ,,Seniūnas yra didelio kiemo ūkvedys, turintis savo namų kiemą, kurį reikia sutvarkyti, prižiūrėti. Taip pat yra ir su seniūnija – turi viską apžiūrėti, apeiti ir spręsti, kaip sutvarkyti.“

Seniūnavimu nenusivylė

Iš verslo perėjęs į kitą sritį, seniūnas dalinasi įspūdžiais: ,,Pirmaisiais metais darbu nenusivyliau. Dirbu su labai geru, profesionalių specialistų kolektyvu, kuris išmano savo darbą, todėl einasi lengvai.“ Naujas seniūnas ir kiti seniūnijos darbuotojai sutvirtino savo komandinį darbą laisvalaikiu išplaukę plaustu po Dubysą.

Per pirmuosius darbo metus seniūną nustebino tik didžiulis ,,popierizmas“. ,,Žinoma, būtina atsiskaityti už gautus pinigus, bet kartais, kai skaičiuojamos itin smulkios išlaidos, atrodo truputį perdaug“, – šypsodamasis tarsteli V. Grigas. O labiausiai seniūnui smagu, kad dauguma Dotnuvos seniūnijoje gyvenančių žmonių – pilietiški ir aktyvūs. Dėl savo seniūnijos gerovės taip pat stengiasi ir čia įsikūrę verslininkai.

Problemos – tokios pat, kaip ir visur

Apie problemas kalbėti seniūnas nėra linkęs. Jam kur kas labiau norisi akcentuoti seniūnijos džiaugsmus. Anot jo, Dotnuvos seniūnijoje problemos – tos pačios, kaip ir daugelyje kitų seniūnijų. ,,Pirštu bakstelk į žemėlapį ir tą patį dažniausią sunkumą – pinigų stygių – turės net ir ta seniūnija ar gyvenvietė, kurion visai atsitiktinai bakstelėjai“, – sakė jis. Pasak V. Grigo, kai opiausia yra pinigų problema, lėšų paskirstymas – tikras menas.

,,Yra konkreti pinigų suma ir daug reikiamų padaryti su ja darbų. Jei skirsi vienam reikalui, neliks kitam, o reikia abu atlikti. Taip ir galvoji, suki galvą, ką čia padaryti“, – sako V. Grigas.

Pasitraukia bendruomenių pirmininkai

Atsiranda ir kitos problemos – iš bendruomenių pasitraukia jų pirmininkai, kurie yra aktyvūs, išdirbę jau daug metų. ,,Žmonės dirba, įdeda visą širdį ir neprašo padėkos. Dirba visuomeniniais pagrindais. Norėdami dirbti gerai, važinėja į seminarus, mokosi rašyti projektus, tobulina kitas žinias. Jie privalo sulaukti tolygaus grįžtamojo ryšio tiek iš bendruomenės, tiek iš seniūnijos. Reikėtų padengti bent jau kuro, telefono išlaidas, nes be šių dalykų sunkiai įsivaizduojama, ką gali nuveikti pirmininkai“, – įsitikinęs seniūnas.

Rūpinasi tais, kurie lieka

Šiuo metu didžiausias seniūnijos rūpestis – visą Lietuvą užklojęs sniegas ir šalčiai – reikia užtikrinti žmonių saugumą kelyje. Didesnė dalis seniūnijos gyventojų yra vyresni žmonės, jauni išvyksta į didesnius miestus, užsienį. Daug lieka vienišų senolių, tuščių namų. Be to, seniūnijoje yra mažas gimstamumas – per metus gimsta tik apie 30 – 25 vaikai, kurie ateityje sudarys tik po vieną klasę, o seniūnijoje yra net 4 mokyklos…

Seniūnija nuolat rūpinasi vyresniais gyventojais. Štai ir pernai, siekdama palengvinti jiems artimųjų kapų priežiūrą, sutvarkė kapinių vandentiekį.

,,Dažniausiai kapus lanko vyresni žmonės. Buvęs šulinys buvo išdžiuvęs, tad senoliams vandens tekdavo eiti iki už 100 metrų esančio upelio. Neliko nieko kito, kaip kuo skubiau pagelbėti žmonėms sutvarkant vandentiekį“, – pasakojo V. Grigas. Kapinėse yra ir kita problema, kurią reikia spręsti neatidėliojant – griūnantys medžiai. Aukštaūgiai griūna, laužo antkapius. Juos nuspręsta išpjauti, tačiau tai padaryti – darbas rimtas. ,,Kviečiami specialistai alpinistai, kurie lips į viršūnes ir pjaus po dalį, nes nupjauti nugriuvę medžiai pridarytų tik bėdos“, – apie beveik ekstremalų problemos sprendimą pasakojo Dotnuvos seniūnas. Dotnuvos seniūnijoje parengti ir melioracijos, gatvių apšvietimo, vandentiekio rekonstrukcijos planai, kurie numatyti strateginiame plane.

Aktyvūs gyventojai

,,Pas mus žmonės labai aktyvūs – mato problemą, kurią nori spręsti, tuoj referendumus rengia, balsavimus, pasako savo nuomonę“, – gyventojų aktyvumu džiaugiasi seniūnas. Aktyvūs gyventojai kartu su seniūnu bando spręsti ir pažaboti net ir alkoholizmo problemą – vietos, kurioje galima įsigyti alkoholio, darbo laikas sutrumpintas, kad būtų sumažintas vakarinių ,,baliukų“ prie šio traukos centro skaičius.

Dotnuvoje yra ne tik 10 bendruomenių, bet ir 11 seniūnaitijų. Nors seniūnaitijos susikūrė neseniai, tačiau seniūnaičių indėlis, anot V. Grigo, jau nemažas. Per metus surengta net 14 įvairiausių renginių. Seniūnas priduria, kad renginiuose labai dažnai lankosi ir klebonas Gražvydas, savo buvimu pakeliantis dvasią ir dalyviams, ir organizatoriams.

Seniūnija palaiko glaudžius ryšius ir su švietimo įstaigomis, turi bendrų interesų, planų. Aktyviai bendradarbiauja ir su Kėdainių rajono savivaldybe.

,,Bendruomenės Dotnuvos seniūnijoje veikia aktyviai. Pavyzdžiui, Vainotiškių bendruomenė, viena aktyviausių, stato spektaklius, turi ansamblį, groja, dainuoja, dalyvauja projektuose. Šlapaberžės bendruomenė turi neįprastos veiklos – retro stiliaus būrelį, taip pat grojančių, dainuojančių žmonių, kurie dar įsitraukę į projektinę veiklą. Valučių bendruomenės narės groja ir dainuoja. Beržų bendruomenė yra įsirengusi sporto aikštelę, organizuoja vaikams varžybas. Dotnuvos bendruomenė vasarą džiaugiasi įsirengtu paplūdimiu, tinklinio aikštele. Paplūdimį įsirengė ir Akademijos bendruomenė, kuri turi daug perspektyvių planų“, – bendruomenėmis džiaugėsi seniūnas V. Grigas.

Vienas iš seniūnijos ateities planų – atgaivinti teniso kortus, kurie buvo apaugę, apžėlę. ,,Čia pirmuosius žingsnius žengė R. Balžekas, žymaus tenisininko R. Berankio treneris. Tai savotiška miestelio relikvija. Smagu b tų jaunimą patraukti tokiam prasmingam laisvalaikiui“, – planais dalinosi seniūnas.

Lina Fiodorova

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: