Laukiniams paukščiams kenkia druska

2012-02-09 | Skiltis: Gamta

O jos juk yra ir duonoje, ir bandelėse, ir kepiniuose.

Nevėžyje ties pėsčiųjų tiltu speigus kenčia nemenkas būrelis gulbių ir ančių. Geros širdies kėdainiečiai šiuos paukštelius suskubo lesinti. Tačiau gamtininkai prašo laikytis tam tikrų taisyklių: kitaip galima pridaryti daugiau žalos, negu naudos.

Visų pirma, laukinius paukščius kenkia bet koks maistas, kuriame yra druskos, pavyzdžiui – juoda duona. Nei gulbėms, nei antims netinka ir bandelės ar kepiniai. Be to, nevalia pamiršti, kad gulbės – žolėdės, minta tik augaliniu maistu. Vadinasi, joms netinka ir nuo pietų likęs mėsos gabalėlis – net tuomet, jei buvo išvirtas visiškai be druskos.

Druska, beje, kenkia ne tik vandens, bet ir visiems kitiems paukščiams – būtent todėl, pavyzdžiui, zyles galima vaišinti tik nesūdytais lašiniais. O geriausia laukinius paukščius lesinti grūdais. Žinoma, jokiu būdu – ne beicuotais!

Kodėl Lietuvoje lieka žiemoti vis daugiau paukščių? Gamtininkų manymu, įtakos tam turi ir šiltėjantis klimatas, ir patys žmonės.

,,Laukiniai paukščiai įprato, kad žiemos Lietuvoje tetrunka savaitę kitą, o pašaro rasti padeda žmonės. Pastebėta, jog šiltesnėmis žiemomis kai kurie jų žiemomis net nusipeni taip, kad nepajėgia toliau paskristi. Žinoma, per speigus žmogaus bičiulystė paukščiams naudinga, tačiau ji visgi turi būti saikinga“, - sakė Medžiotojų ir žvejų draugijos specialistė Birutė Morkūnienė.

Be to, jei jau pradėjote lesinti paukštelius, darykite tai iki pat pavasario, kol nutirps sniegas: mat sparnuočiai įpranta, kad toje vietoje galima pasistiprinti ir nuolat ten skraido, eikvodami negausias savo energijos atsargas.

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: