Seniausia Pabaltijyje Medininkų pilis gegužę jau kvies turistus

2012-04-13 | Skiltis: Įvairenybių palėpė

Gegužės mėnesį Medininkų pilies darbuotojai planuoja pabaigti milžinišką darbą ir, įrengę ekspozicijas, lankytojams atverti geriausiai Lietuvoje išsilaikiusią ir didžiausią Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės aptvarinę pilį. Legenda byloja, kad Medininkų pilį statė milžinai. Jie buvo tokie stiprūs, kad mūrydami sienas skolindavo vienas kitam įrankius ir svaidydavo juos iš Medininkų į Krėvą ir atgal.

Niekada savo kunigaikščio neturėjusi ir vien gynybai nuo išorės priešų naudota pilis jau šia vasarą turėtų įgyti naują funkciją – ne gąsdinti ir bauginti kariuomenes, o traukti turistus iš Lietuvos ir kitų šalių.

VšĮ “Lietuvos verslo paramos agentūra” jau rengiasi Trakų istorijos muziejaus vykdomą projekto “Medininkų pilies pritaikymas turizmo reikmėms”, kurio renovacijai ir pritaikymui lankytojams buvo skirta 8 mln. Lt ES paramos lėšų, įkurtuvėms.

Medininkų pilis – seniausia (XV a.), didžiausia pagal plotą ir geriausiai išsilaikiusi aptvarinė pilis Lietuvoje ir net visame Pabaltijyje. Istoriko Juozo Jurginio teigimu, “Kai apie (Medininkų pilį) kalbama kaip apie neįdomią ir vienišą, kalti kultūros paminklų saugotojai ir propaguotojai. Etnografai ir architektai dažniausiai tiria daiktus ir apie juos rašo pamiršdami žmones — tų daiktų kūrėjus ir vartotojus. Į tai, kas Medininkuose išlikę, reikia žiūrėti keliautojo tyrinėtojo — vadinasi, kraštotyrininko — akimis.”

“Ši pilis buvo vienos dienos kelio atstumu iki Vilniaus, taigi taip pat tarnaudavo ir kaip tarpinė stotelė keliaujant iš Minsko, – pasakoja Medininkų pilies skyriaus vadovas Olegas Šavelionas, – tiesa yra dar viena legenda, pasakojanti, jog pilyje kurį laiką gyveno karalaitis Kazimieras ir čia jį mokė metraštininkas, kronikininkas, istorikas ir diplomatas Janas Dlugošas”. Jau vien Lenkijos istoriografijos tėvu vadinamo Jano Dlugošo pavardė turėtų paskatinti žingeidžius istorijos mėgėjus apsilankyti pilyje.

Iš ES struktūrinių fondų remiamo projekto metu buvo rekonstruotas Medininkų pilies šiaurės rytų bokštas, vadinamas donžonu, jame įrengiant technines ir administracines patalpas ir ekspozicijų sales.

“Keliuose aukštuose įrengsime ekspozicijas suskirstytas pagal tematikas: archeologinės-istorinės, sidabro bei karybos,” – apie netolimus planus pasakoja p. Šaveliovas.

Taip pat restauruojamos gynybinės sienos su vartais, atkurtas ūkinis priestatas, sutvarkyta sklypo teritorija.

Manoma, kad pilyje kadaise lankėsi Algirdas su Julijona, Vytautas, kryžiuočiai, būsimasis šv. Kazimieras ir net Napoleonas.

“Lankėsi pavieniai žmonės, istorijos entuziastai. Nebuvo organizuotų grupių. Po pilies restauravimo tikimės, jog pagaliau Medininkų pilis sulauks rimtesnio visuotinio dėmesio,” – viliasi p. Šaveliovas.

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: