Nemokamo maisto daviniai: ne tik skrandžiui, bet ir piniginei

2012-10-19 | Skiltis: Tema

Kėdainių rajone kas penktas gyventojas gauna paramą maisto produktais. Parama, už kurią moka ES ir teikia Lietuvai jau septynerius metus, ne tik maitina. Ji vysto ar netgi smukdo šalies ekonomiką? Pardavus vienas prekes, įsigijamos kitos – natūriniais mainais, iš parduotuvių arba kontrabandininkų. Idėja – pasaulis be bado – graži, tačiau ar reali?

Visuotinio Lietuvos gyventojų surašymo duomenimis, Kėdainių rajone 2011 metų kovą gyveno beveik 55 tūkst. žmonių. Beveik 11 tūkst. iš jų gauna paramą maisto produktais, kurias dalina organizacijos „Caritas“. Šeimoms maisto talonus išduoda ir savivaldybė.

Labiausiai stokojantiems maisto visada atsiranda

Kėdainių rajono savivaldybė neturi įsteigusi labdaringų valgyklų, tačiau skiria lėšas maisto talonams. Rajono nevyriausybinės organizacijos – Kėdainių Šv. Juozapo parapijos organizacija „Caritas“, Lietuvos samariečių bendrijos Kėdainių skyrius – padeda išdalinti ,,Maisto banko“ ir iš ES gaunamą paramą maistu rajono gyventojams.

Jaunieji VšĮ ,,Laiptai į viltį“ dienos centro lankytojai čia ir papietauja, o penktadieniais gauna davinius, kuriuos gali parsinešti namo ir pasidalinti su šeimos nariais. Kėdainių samariečių bendrija turi įsteigusi ,,Arbatinę“, į kurią ne tik susišildyti šiltu gėrimu, bet ir užkąsti kasdien ateina apie 30 kėdainiečių. Paramą maisto daviniais gauna ir Nakvynės namų gyventojai.

Jau 7 metus

Lietuvoje ir Kėdainiuose parama maisto daviniais, kurią gauna beveik 400 000 žmonių, dalijama jau 7 metus. Būtent tiek laiko Lietuvos „Caritas“ kartu su Lietuvos raudono kryžiaus draugija ir labdaros paramos fondu ,,Maisto bankas“ prisideda prie Europos Sąjungos maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims bendrijoje programos ir dalina maisto paketus, nupirktus iš ES lėšų. Tokią paramą kraštiečiai gauna 5 kartus per metus, jei vienam žmogui šeimoje netenka 525 litų per mėnesį. Gaunančiųjų paramą sąrašus sudaro seniūnijos, nes į jas turi kreiptis gyventojai, stokojantys lėšų ir rašyti prašymą.

Daugumai – vertinga ir reikalinga

Į paramos paketų sudėtį dažniausiai įeina ilgesnį galiojimo laiką turintys maisto produktai, daugiausia – sausi ir konservuoti gaminiai.

Penktadienį aplankytos Kėdainių „Caritas“ narės džiaugėsi, kad šį kartą, ketvirtąjį šiemet, davinys išties vertingas.

,,Pirmą kartą per 7 metus gavome aliejaus. Labai prašydavo jo žmonės. Be to, šiame davinyje yra miltai, makaronai, trijų grūdų kruopos, cukrus ir greito paruošimo makaroniukai. Toks davinys – labai geras, – sakė Marijona Geribienė, Dekanato sandėlininkė ir „Caritas“ narė. – Prieš tai buvo miltai, žirniai, mėsos konservai, makaronai, makaroniukai, sausų pusryčių paplotėliai. Tvarkingai šeimai – tai labai didelė parama. Vis tik, jei šeimoje yra 7 asmenys ir gaunami 7 daviniai, tokia parama gerokai prisideda prie jos išgyvenimo“.

Kam pavalgyti, kam pasipelnyti

Paramą Kėdainiuose „Carito“ narės ir savanoriai kartais dalina ir keletą savaičių.

,,Kartais tenka ieškoti paramos gavėjo. Eiti, sakyti, kad ateitų pasiimti“, – sako kita „Caritas“ narė Jolanta Paukštienė. „Caritas“ organizacijai daug padeda savanorės – štai pernai daug prisidėjo Kauno kolegijos Kėdainių Jonušo Radvilos fakulteto studentės, „Caritas“ ar bendruomenės narės. Pasak davinius dalijančių kėdainiečių, dalijant paramą kartais tenka ir nusivilti.

,,Visokių atgarsių išgirstame – ir kad parduoda, ir kad prageria. Išduodame, o jau už kampo stovi ir laukia: ,,ką gavai?“… Bet atimti negalime iš jų. Čia kiekvieno gavėjo sąžinei pasirinkti, ką daryti su parama“, – sako M. Geribienė ir priduria tikinti, kad daug didesnei daliai kėdainiečių ši parama yra labai vertinga.

Pasaulis be bado

Spalio 16 dieną pasaulyje buvo minima Pasaulinė maisto diena. Šios dienos idėją palaikančios šalys užsibrėžė uždavinį kovoti su badu, kurį patiria 800 milijonų gyventojų visame pasaulyje, įvairiai būdais: gausu renginių, kurių metu nemokamai dalijamas maistas, rengiamos akcijos, kuriomis siekiama atkreipti dėmesį į maisto stokos problemą, jos pasėkmes ir kuo prisidėti gali kiekvienas žmogus.

Taip pat didelis dėmesys skiriamas sveikai mitybai – apie tai daugiausiai šneka sveikuoliškas idėjas propaguojantys klubai. Maisto nepriteklių kenčiančiose šalyse daug vaikų neišgyvena, o užaugę dažnai būna ligoti fiziškai ir atsilikę psichiškai. Badavimas nemažiau kenkia ir suaugusiems – mažėja jų darbingumas, atsparumas ligoms.

Lina Fiodorova

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: