Kuprinių svėrimo akcijos rezultatai

2012-10-25 | Skiltis: Krašto naujienos

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizavo kuprinių svėrimo akciją, kurios tikslas: atkreipti mokinių ir jų tėvų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį, turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.

Kuprinė neatsiejama kiekvieno mokinio dalis. Netaisyklingas kuprinės nešimas, svorio kuprinėje nekontroliavimas turi įtakos formuojantis netaisyklingai vaiko laikysenai. Vaikų stuburas išorės veiksniams jautriausias būna dviejų periodų metu: mergaitėms 4–6 metais (ikimokykliniame laikotarpyje) ir 12–14 metais (paauglystėje), o berniukams – 6–8 metais (pradinėse klasėse) ir 13–16 metais (paauglystėje). Tai vadinamasis stuburo augimo „spurtas“, kurio metu stuburas per metus gali paaugti net 6–8 centimetrus, o raumenų ir raiščių augimas žymiai atsilieka, tokiu būdu raumenys neatlieka svarbios savo funkcijos – nepalaiko stuburo. Taigi, šiais laikotarpiais itin svarbu ir tinkamas fizinis aktyvumas, taisyklingas sėdėjimas, darbo bei poilsio režimas, ir mokyklinės kuprinės svoris, todėl Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizavo kuprinių svėrimo akciją, kurios tikslas: atkreipti mokinių ir jų tėvų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį, turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.

Akcijos metu buvo pasvertos 1853 pradinukų kuprinės. Rezultatai parodė, kad tik 57 proc. akcijoje dalyvavusių moksleivių mokyklinių kuprinių svoris neviršijo 10 proc. jų svorio, 37 proc. moksleivių kuprinių svėrė nuo 10 iki 15 proc. jų svorio ir net 6 proc. moksleivių nešioja sunkesnes nei 15 proc. kūno svorio kuprines. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sunkiausias kuprines (daugiau nei 15 proc.) nešioja antros klasės mokiniai (10 proc.).

Visuomenės sveikatos specialistai akcijos metu atkreipė dėmesį ne tik į mokinio kuprinės svorį, bet ir į kuprinės tipą. Tiek tėveliams, tiek mokiniams svarbu žinoti, kad mokyklinė kuprinė − speciali kuprinė, nešama pasikabinus per pečius ant nugaros ir skirta naudojamiems mokykloje ugdymo reikmenims susidėti. Norėdami išsaugoti savo pačių ir vaikų taisyklingą laikyseną, kuprinė turėtų atitikti HN 21:2003 „Mokyklinės prekės“ (Valstybės žinios, 2003, Nr. 94-4261), kurioje pateikti reikalavimai taisyklingai mokyklinei kuprinei.

Reikia pasidžiaugti, kad net 99,3 proc. rajono moksleivių kuprinės yra su dviem diržais ir 99 proc. pradinukų nešioja jas ant abiejų pečių.

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistai akcijos dalyvių tėveliams dovanojo po atmintinę, kurioje akcentuojama, kaip taisyklingai nešti kuprinę, kad išsaugotume taisyklingą laikyseną.

Apibendrinant akcijos rezultatus, džiugu pasakyti, kad vyravo mokinių kuprinių masės pasiskirstymas pagal PSO rekomendacijas (ne daugiau kaip 10 proc. kūno masės).

Rekomendacijos:

Už vaikų sveikatą labiausiai turėtų būti atsakingi vaikų tėvai – jie turi stebėti savo atžalas nuo mažens.

Vaikui augant stuburas būna iki galo nesukaulėjęs, o raiščiai – nesutvirtėję, todėl tėvai turi:

• kontroliuoti vaikų fizinį aktyvumą,

• taisyklingą sėdėseną, kad nesėdėtų persikreipę ar susikūprinę,

• miegojimą ne minkštoje lovoje, ant mažos pagalvės,

• sėdėjimą, mokinio ūgį, atitinkančiuose mokykliniuose suoluose,

• ir kontroliuotų kuprinių turinį ir svorį.

Tiek mokiniams, tiek jų tėveliams primename, kad:

• Tuščia kuprinė turi sverti: pradinių klasių mokiniams – ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių mokiniams – ne daugiau kaip 1000 g.

• Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. mokinio kūno masės.

• Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. mokinio kūno masės.

• Rinkitės mokyklinę kuprinę, turinčią du reguliuojamo ilgio plačius paminkštintus diržus.

• Visada užsidėkite diržus ant abiejų pečių.

• Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens.

• Sunkiausius daiktus dėkite į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

• Tvarkingai sudėkite daiktus, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų.

• Kasdien peržiūrėkite kuprinės turinį ir susidėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.

• Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai.

Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Aida Butkienė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: