Kėdainiuose brangs vanduo?

2012-10-23 | Skiltis: Krašto naujienos

Paskutinio Kėdainių rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu priimtas keletas savivaldybės įmonei UAB ,,Kėdainių vandenys“ svarbių sprendimų: nurašyta dešimtmetį besivilkusi 400 tūkstančių litų skola, patvirtintas 2014–2020 metų veiklos planas. Pastarasis reikalingas teikiant svarstymą valstybinei kainų komisijai. Brangs vanduo? UAB ,,Kėdainių vandenys“ direktorius Kęstutis Vaitkevičius sutiko ,,Kėdainių garsui“ pakomentuoti vandens vartotojus dominančią situaciją.

Aiškiau – gal ir po 2 mėnesių

,,Įmonė vandens kainą paskutinį kartą tvirtino 2007 metais. Per tą laiką dujos ir elektra pabrango pusanto karto. Ženkliai išaugo kuro kainos. Padidėjo kaštai, reikalingi vandeniui išgauti. Juk savaime suprantama, kad be elektros vandens neišgausi, tad neturėtų kilti sąmyšis ir dėl galimai brangsiančio vandens“, – sakė K. Vaitkevičius. Nors savo veiklos plane, kurį pateikė Savivaldybės tarybai įmonė nurodė galimas vandens kainas vartotojams, abonentams, tačiau direktorius teigia, kad į jas orientuotis nereikėtų.

,,Čia yra tik prognozinės kainos. Valstybinė kainų komisija skaičiuos, tikrins, derins ir tvirtins. Komisijai tai atlikus, jos siūlomas kainas turės patvirtinti Kėdainių rajono savivaldybės taryba. Tuomet ir paaiškės, ar vanduo brangs“, –sakė K. Vaitkevičius. Kiek laiko Valstybinė kainų komisija derins kainas, kokiomis už vandenį ir nuotekas turės atsiskaityti kėdainiečiai, K. Vaitkevičius įvardyti negalėjo – galbūt mėnesį, galbūt du – tai priklauso tik nuo pačios komisijos.

Dirba nuostolingai

Savivaldybės įmonė UAB ,,Kėdainių vandenys“ dirba nuostolingai.

,,Suvartojamo vandens kiekis mažėja, o vartotojų – ne. Daug vartotojų emigruoja, o sutarčių nenutraukia. Nesvarbu, vartotojas sunaudoja 1 ar 3 kubinius metrus vandens, įmonei reikia atlikti tas pačias operacijas: naujų skaitiklių keitimą, pirkimą ir patikrą, sąskaitos išrašymą kartą per mėnesį, ir t. t. Skaitiklius apžiūri apeiviai, kuriems reikia mokėti atlyginimus. Be to, prijungiami kaime gyvenantys vartotojai – mieste darbuotojas gali apeiti daug daugiau nei kaime. Jis sugaišta visą darbo dieną, prisideda transporto išlaidos ir pan. Gali važiuoti pas vieną klientą ir ne kartą. Atrodytų, kas čia yra nuvažiuoti į kaimą bet kai tų kaimų yra 50, išlaidų turime daug“, – sakė K. Vaitkevičius.

Ar skelbs apie kokybę?

Įmonė savo veiklos plane 2014– 2020 metams pateikia informaciją, kad 98 procentai Kėdainių rajono gyventojų gauna kokybišką geriamąjį vandenį. Savivaldybės tarybos posėdžio metu, tvirtinant veiklos planą, tarybos narė O. Šulcienė paprašė, kad ,,Kėdainių vandenys“ du kartus per metus rajono spaudoje teiktų informaciją apie geriamojo vandens kokybę.

K. Vaitkevičius sakė, kol kas nežinantis, ar tokį O. Šulcienės prašymą vykdys.

,,Pagal įstatymą, mes privalome apie vandens kokybę skelbti tik tada, jei kyla grėsmė sveikatai. Toks įtarimas buvo kilęs kartą prieš kelerius metus, tačiau nepasitvirtino. Skelbimo apie kokybę tvarka yra aiškiai numatyta, sukurta ir veikia, tad tikrai nežinau, kodėl šito reikėtų“, – sakė K. Vaitkevičius.

Lina Fiodorova

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: