Josvainiečiai didžiuojasi pirmąja gimnazija

2010-12-16 | Skiltis: Krašto žmonės

Istoriniai šaltiniai byloja, kad mokslo užuomazgų Josvainiuose būta nuo šešioliktojo amžiaus. Tačiau gyvenimas taip sudėliojo šio krašto mokyklų raidos kelia, kad gimnazijos Josvainiai niekada neturėjo.

Josvainiečiai išskiria penkis savo mokslo įstaigos etapus: 1852 metais kunigas Zastorskis Josvainiuose įsteigė parapinę mokyklą, 1918 metais atidaryta Josvainių pradžios mokykla, kuri 1934 metais reorganizuota į progimnaziją. 1953 metais Josvainiuose įsteigta vidurinė mokykla, o ji 2010-aisiais tapo gimnazija.

Praėjusią savaitę kiek pavėluotai josvainiečiai rinkosi į gimnazijos inauguracijos šventę. Kodėl tiek Laukta? „Ogi norėjome tinkamai pasiruošti. Juk su tokiu įvykiu skubėti nergalima. Laukėme. Kol susikursime vėliavą ir himną“, - sakė Josvainių gimnazijos direktorius Ramūnas Zigmantavičius.

Ne tik garbė, bet ir įpareigojimas„Šiuos mokslo metus mūsų mokykla pradėjo būdama gimnazija. Ar netaps šis faktas vien blankia statistika – priklausys nuo visų, kurie diena dienon susitinka po gimnazijos skliautais. Savo gimnazijos kelią pradedame šūkiu: „Mes tęsiame!..“ Juk turime į ką atsiremti – savo krašto kultūrą, mokyklos istoriją. Lieka ir mokytojams, ir mokiniams, ir jų tėvams, dirbti taip, kad apie mus kalbėtų kaip apie pažangią, modernią, konkurencingą ir nuolat besimokančią mokyklą. Norime, kad visą mūsų bendruomenę lydėtų sėkmė“, - šventiškų minčių neslėpė Ramūnas Zigmantavičius.

Pasak Josvainių mokyklos mokytojų ir mokinių, jie puikiai supranta, jog gimnazijos vardas ne tik skambus pavadinimas, bet ir didžiuliai įpareigojimai.

Nebereikia važiuoti į miestą

„Šį rugsėjį į mokyklą ėjome su dvigubu jauduliu. Mums, dvyliktokams, širdys spurdėjo, kad netrukus teks atsisveikinti su mokykliniu suolu ir savarankiškai žengti į gyvenimą. Bet tuo pačiu džiaugėmės, jog paskutiniai metai prabėgs gimnazijoje. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad niekas nepasikeitė, tačiau nereikia ilgų tyrinėjimų, jos pastebėtume, kad gimnazistai tapo kultūringesni, atsakingesni, net mokytis labiau ėmėme“, - sakė Josvainių gimnazijos abiturientė Eglė Krašinskaitė. Pakilios nuotaikos lydimi į gimnaziją jau kuris laikas eina ir pedagogai.

„Šioje mokykloje dirbu jau 35 metus. Apie gimnazija svajojome jau daugelį metų. O tai, kad šiandien ją turime, mums kainavo maždaug trejus metus labai atsakingo darbo. Smagu, kad tapę gimnazija išsaugojome vaikų skaičių, mat pastaraisiais metais buvome susidūrę su mokinių išvažiavimo į miestą problema. Dabar neliko tikslo vaikus vežti į miestą, kai savame miestelyje turime puikią gimnaziją“, - sakė rusų kalbos mokytoja Janina Tranienė.

Mokykla su gilia vidine kultūra

Kaip ir dera šventėms, su josvainiečiais pasidžiaugti svarbiau įvykiu – gimnazijos inauguracija – panoro nemažas būrys jų bičiulių. Rajono merė Nijolė Naujokienė, sveikindama šios gimnazijos bendruomenę, labiausiai pasidžiaugė, kad ši mokykla yra su labai didele vidine kultūra. „Jūs turite labai subtilų sąlytį su menu, literatūra ir grožiu. Tik Jūsų gimnazijos šventėse pajuntu ypatingą nuotaiką, kuri ilgam dovanoja pakilią nuotaiką. Tikiu, kad Jūsų pažadai garsinti Josvainių gimnaziją visoje Lietuvoje neliks vien tušti žodžiai“, - sakė rajono vadovė.

Labai šiltai josvainiečiai priėmė ir gerą savo bičiulį verslininką Saulių Grinkevičių, kuris jau aštuoneri metai mokiniams padeda susipažinti su verslo pagrindais, konsultuodamas jų mokomąsias bendroves. „Manau, kad tapimas gimnazija buvo didis iššūk is ir mokytojams, ir mokiniams. Smagu, kad su juo puikiai susidorojote. Ypač sveikinu mokinius, kurie savo užsidegimu ir žiniomis padėjo pelnyti gimnazijos statusą. Josvainiečiams linkiu ir toliau būti sumaniais, darbščiais ir atkakliais“, - sakė S. Grinkevičius.

Josvainių gimnazijos inauguracija užbaigė gimnazijų kūrimo tinklą Kėdainių rajone. Dabar šio tipo mokyklų mūsų krašte šešios: Šviesioji, „Atžalyno“, Akademijos, Krakių Mikalojaus Katkaus, Šėtos ir Josvainių gimnazijos.

Vilija Mockuvienė

laikraštis „Kėdainių mugė”

Knypava.lt

Vienas komentaras “Josvainiečiai didžiuojasi pirmąja gimnazija”

  1. sisi sako:

    pimpiai

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: