,,Fotografija atskleidžia savybes, kurių net neįtariate turį“

2012-10-22 | Skiltis: Krašto žmonės

Vyresnioji karta dar nepamiršo, kad per kiekvieną svarbesnę gyvenimo progą visa šeima keliaudavo į fotoatelje įsiamžinti nuotraukose. Šiais laikais, ištobulėjus fototechnikai, profesionalų paramos reikia kur kas rečiau. Tačiau situacija pamažu vėl keičiasi.

„Žmonės vis dažniau prašo įamžinti svarbesnes ar tiesiog žaismingas gyvenimo akimirkas. O mes, žinoma, pasirengę tai padaryti“, - sako senamiestyje, Didžiosios gatvės 2-ajame name, duris atvėrusios studijos „Fotoimpresija“ vadovas Vytas Matkus.

Naujojoje studijoje – trys fotografai. Kiekvienas jų kupinas savito matymo, mąstymo ir idėjų. Visa trijulė aktyviai dalyvauja Kėdainių fotografų draugijos veikloje.

Hobis, darbas ir gyvenimo būdas

Vyresnei kartai atstovauja Vytas Matkus. Daug kas dar atsimena, kaip jis dirbo fotografu buvusioje „Notroje“, vėliau su šia profesija bandė skirtis, tačiau visiškai jos išmesti iš galvos taip ir neįstengė.

„Pirmą kartą fotoaparatą į rankas paėmiau jau daugiau nei prieš 40 metų. Tai buvo sovietinis „Etiud“ – kažkas panašaus į dabartinę „Holgą“. Nuo tada fotografija – mano hobis, darbas ir gyvenimo būdas. Iki šiol neišdilę įspūdžiai, kaip tamsioje patalpoje, prie raudonos lempelės, baltame popieriaus lape ima atsirasti vaizdas, kaip jis ryškėja, sodrėja. Per tiek metų fotografuoti teko daug ką ir daug kur. Paskutiniaisiais metais kiek daugiau dėmesio skirdavau peizažams, tačiau visgi drįstu teigti, kad mėgstamiausio žanro neturiu – patinka ,,dairytis“ ir po senamiestį, ir po masinius renginius, ir po gatves ar gamtą“, - sako V. Matkus.

Portretas – ne vieta kičui

Nusižiūrėjusi į tėtį maždaug prieš septynerius metus, dar lankydama mokyklą, fotografuoti pradėjo ir jo dukra Vėjūnė Matkutė.

„Iš pradžių daugiausiai laiko skirdavau reportažams iš renginių mokykloje, vėliau tą pat darydavau universitete. Pamažu mane ėmė kviesti į vestuves. Jose itin susidomėjau portretais – mat supratau, kaip svarbu, kad jaunieji nebūtų „kičiški“, kad matytųsi jų nekasdienė laimė“, - pasakojo mergina. Vėjūnę žavi tai, kad fotografija įamžina pačias gražiausias ir pačias įsimintiniausias gyvenimo akimirkas. O jų juk apstu daug kur – ir išskirtinėse šventėse, ir kasdienybėje.

Mergina įsitikinusi, kad kiekvienam save mylinčiam žmogui reikia patikimo savo fotografo – panašiai, kaip šeimos gydytojo. Į fotografiją Vėjūnė pasiryžo netgi iškeisti verslo vadybos diplomą, kurį įgijo per nelengvas studijas universitete.

Kas svarbu ,,Tamsiajame mene“?

Trečioji „Fotoimpresijos“ darbuotoja – Simona Belcheva. Ji su šia profesija draugauja ketverius metus.

„Mano mėgiamiausias žanras – vadinamasis Dark Art („Tamsusis menas“). Klaidinga manyti, kad jis pripažįsta tik juodą ir baltą spalvas bei jų derinius. Tamsumo šiam stiliui teikia labiau apibrėžiama nuotaika, tam tikros detalės. Fotografai jį vadina gotišku, nepatogiu, kartais – net košmarišku. Tačiau man toks patinka“, - pasakojo Simona.

S. Belcheva labiausiai mėgsta „Glamour“ stiliaus fotosesijas, per kurias geriausiai pavykta atskleisti žmogaus grožį ir anaiptol ne iš pirmo žvilgsnio pastebimas jo savybes.

,,Kartais net pats žmogus nenutuokia, kokių savybių turi. Jos atsiskleidžia tik tam tikroje plotmėje ir situacijoje. Man svarbiausia, kad fotografija būtų tikra, savita, manipuliuojanti šviesa, apranga, šukuosena, makiažu“, - sakė S. Belcheva.

Kiekvienam – pagal poreikį

Ką šiais laikais dažniausiai prašoma fotografuoti? Ko gero, vestuves ir krikštynas. Tačiau vis dažniau prašoma įamžinti ne konkrečius proginius renginius, o tęstines temas: pavyzdžiui, nėštumą, mažylio augimą ir brandą, šeimos gyvenimą, pertvarkas namuose ir pan. Drąsiausieji pageidauja net erotinių fotosesijų. Vienos fotosesijos kaina – nuo 150 iki kelių šimtų litų, trukmė – nuo vienos iki trijų valandų.

Fotostudijoje galima popieriuje atspausdinti skaitmeninius vaizdus iš kompiuterių, atnaujinti senas, dar sovietmečiu darytas, buvusias spalvotas, bet jau išblukusias nuotraukas. Čia padaromos ir dokumentinės nuotraukos.

„Turime įrengę ir nedidelę savų nuotraukų galeriją. Panorusieji jų gali ir nusipirkti – originaliai dovanai arba tiesiog papuošti namus“, - sakė V. Matkus.

Pabaigai – patarimas: pavartykite savo nuotraukas kompiuteryje ir suklijuotas į senstelėjusį albumą. Kurios Jums mielesnės ir šiltesnės? Tas ir rinkitės!

Vilija Mockuvienė

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: