Du derliai per sezoną – reikalas ne be rizikos

2012-10-24 | Skiltis: Krašto naujienos

„Tikiuosi, kad šilti orai išsilaikys dar bent savaitėlę – tada tikrai spėtume nuimti antrąjį šįmet tame pačiame lauke užaugintų kopūstų derlių“, - viltingai žiūrėdama į gražiai žaliuojantį lauką, sakė lančiūnaviškio (Vilainių sen.) Vidmanto Kvedaro privataus ūkio agronomė Simona Servanska.Šįmet V. Kvedaro ūkyje auga apie 60 hektarų trijų brandos pakopų (ankstyvosios, viduriniosios ir vėlyvosios) kopūstų. Maždaug devynių hektarų plote, nuėmęs ankstyvųjų kopūstų derlių, V. Kvedaras surizikavo toje pat vietoje pasodinti dar sparčiau besivystančių Pekino kopūstų veislę „Bilko“.

,,Veislės ,,Bilko“ kopūstams užaugti pakanka 57 parų. Tačiau šįmet, deja, panašu, kad juos pasodinti šiek tiek suvėlavome. Dabar šių kopūstų galvos jau susuktos, tačiau dar per minkštos, kad galėtume kirsti ir vežti parduoti“, - nieko neslėpdamas, pasakojo V. Kvedaras.

Puolė puviniai ir šliužai

Jei Pekino kopūstai iki tinkamos kondicijos subręsti nespėtų, ūkis patirtų nemenkų nuostolių: juk reikėjo ir gerai įdirbti žemę, ir į kiekvieną jos hektarą pasodinti apie 50 tūkst. daigų, ir juos tręšti, ir purkšti nuo ligų bei kenkėjų.

„Tuo metu, kai augo Pekino kopūstai, buvo gana drėgna, tad juos ėmė intensyviai pulti puviniai ir šliužai. Vieną laukelį vidinis puvinys visiškai sunaikino, kitus sugebėjome išgelbėti“, - pasakojo S. Servanska.

Pekino kopūstus V. Kvedaras savo ūkyje augino ir pernai. Tada juos pavyko pasodinti keliomis savaitėmis anksčiau, tad užaugo ir subrendo puikiai – apie 40 tonų hektare.

Vidutiniuosius – rauginimui

Iš viso V. Kvedaro ūkyje šįmet buvo auginamos net 53 veislės kopūstų: ,,Eksperimentuojame – ieškome tinkamiausių vietos sąlygoms“, - paaiškino S. Servanska.

V. Kvedaro manymu, išbandymą atlaikė ir perspektyviomis vadintinos apie 20 veislių. Akstyvosios kopūstų veislės V. Kvedaro ūkyje pradedamos sodinti gegužę ir subręsta maždaug per 70 parų. Ankstyvuosius ir vėlyvuosius kopūstus ūkininkas parduoda galvomis, o vidutiniuosius raugina ūkyje įsirengtame ceche.

,,Šiųmetis kopūstų derlius svyruoja nuo 60 iki 120 tonų. Didžiausias jis ten, kur viską numatoma raugti. Mat parduotuvėse paklausiausios kopūstų galvos, sveriančios nuo vieno iki trijų kilogramų. O rauginti galima ir didesnes“, - aiškino agronomė S. Servanska.

Pusė morkų ,,dingsta“

Be kopūstų V. Kvedaro ūkyje auginamos ir morkos. Jų derlius šįmet taip pat arti rekordinio – prikasama iki 100 tonų hektare. Tačiau nukastų morkų iškart į parduotuvę neveši – reikia nuplauti ir surūšiuoti. Kartais dėl to ,,dingsta“ net pusė svorio: iš 100 tonų nukastų parduoti tepavyksta 50 tonų.

Vilija Mockuvienė

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: