Kėdainiečiai nepritaria organų donorystei?

2012-10-24 | Skiltis: Tema

Apsisprendusiųjų dovanoti organus nelaimingo atsitikimo, pasibaigiančio mirtimi, atveju, Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) mažėja. 2007 metais prašymus tapti donorais rašė 33, o per šiuos metus – 2 žmonės. Ar prašymus tapti donorais kėdainiečiai rašo kitur? O gal jiems donorystė svetima? Nepagydomomis ligomis sergantiems žmonėms donorų audiniai, ląstelės ir organai gali išgelbėti gyvybes. Donorais laisva valia gali tapti visi veiksnūs pilnamečiai asmenys. Kaip jais tapti?

Tereikia užpildyti prašymą

Neišreiškus savo nuomonės oficialiai – neužsiregistravus į donorų registrą, įvykus nelaimingam atsitikimui, artimiesiems gali būti per sunku įvykdyti tokią valią, todėl bet kuriam žmogui, manančiam, kad jis norėtų paaukoti savo organus, jei jo gyvybė užgęstų, reikia rašyti prašymą.

Norintis tapti donoru, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją ir užpildyti prašymą, kuris siunčiamas į Nacionalinį organų transplantacijos biurą. Patvirtinus asmens prašymą, jam išduodama plastikinė kortelė.

Šios kortelės turėjimas nekelia grėsmės donoro gyvybei, mat joje nėra nurodytas donoro vardas, pavardė ar duomenys apie tai, kokių organų donoras jis yra – kokie donoro organai yra tinkami transplantacijai, sužinoma tik atlikus operaciją po mirties, tad dėl kėsinimosi į juos pavojaus nėra.

Kortelė simbolizuoja donoro moralinio apsisprendimo patvirtinimą.

Mažėja donorų?

Kėdainių PSPC duomenimis, kasmet išreiškiančių norą tapti donorais ir užpildančių prašymo formą – vis mažiau. 2007 metais buvo pateikti 33 asmenų prašymai, 2008 metais – 6, 2009 metais – 4, 2010 metais – 2, 2011 metais – 34, o iki 2012 metų spalio 1dienos – 2 prašymai tapti organų ir/ar audinių donorais.

Tačiau donorais tapti galima ne tik kreipiantis į šeimos gydytoją, ligoninę, bet ir įvairių pilietinių akcijų metu, kurios dažnos didesniuose miestuose. Vienos tokios akcijos metu donoro kortelę užpildė ir ,,Kėdainių garso“ kalbintas jaunuolis.

,,Studijavau Kaune. Vieną dieną einant į universitetą, pamačiau žmonių sambūrį prie palapinės. Priėjus arčiau, sužinojau, kad tai Nacionalio transplantacijos biuro rengiama akcija, norintys tapti donorais gali užpildyti prašymus iškart šioje palapinėje. Taip ir padariau, nes apie tokį žingsnį svarsčiau ir anksčiau. Gavau kortelę ir ją parodžiau namuose. Mano tėvai buvo pasipiktinę, nes pasak jų, dabar mano gyvybei kilęs pavojus, suprask, bet kada mane gali pagrobti, užpulti dėl mano organų. Tačiau aš tuo netikiu ir jau 5 metus ramiai gyvenu“, – pasakojo kėdainietis.

Nuomonė ar mitas, kad sutikus būti donoru, labai greitai juo ir tapsi – gajus, tačiau teigiamas donorystės įvaizdis reguliuoja skaičius – per 5 metus sutinkančių paaukoti savo audinius, ląsteles ir organus skaičius išaugo beveik dvigubai: nuo 9290 iki 16214. Be to, pastebima, kad moterys sudaro 65 % donorų.

Be to, pabrėžtina, kad įstatymas draudžia imti audinius ar organus iš neveiksnaus nepilnamečio, taip pat griežtai draudžiama tiek juridiniams, tiek fiziniams asmenims imti užmokestį už žmogaus audinius ar organus.

Lina Fiodorova

 

 

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: