Geriau ilgiau, bet kokybiškai

2013-07-17 | Skiltis: Krašto naujienos

„Gal kokią akimirką ir buvo apmaudu, kad laiku negalėsime persikraustyti į naujus namus, tačiau vėliau nusiraminome: akivaizdu, kad statybininkai dirba labai kokybiškai, tik kiek vėluoja“, – sakė Dotnuvos slaugos namų direktorius Vytautas Gogaitis.

Šiuo metu senuosiuose slaugos namuose gyvena 42 gyventojai. Jie nekantriai laukia įkurtuvių naujuose namuose, kurie pradėti tvarkyti pernai rudenį, o baigti bus kitų metų pavasarį.

Įkurtuves planavo po metų

Dotnuvos slaugos namų bendruomenė jau ne vienerius metus laukė sąlygų pagerinimo. Buvo ieškoma įvairių variantų, kol pagaliau nutarta panaudojus Europos Sąjungos lėšas įstaigą perkelti į uždarytas vaikų darželio patalpas. „Specialistai parengė projektą, pagal kurį pastatas turi būti atnaujintas ir pritaikytas seneliams už 4,8 milijono litų. Vien statybinių darbų bus atlikta už daugiau negu pusketvirto milijono. Statybininkai pastatą atnaujina iš pagrindų: keičiamas ir stogas, šiltinamos sienos, pertvarkomi kambariai. Labiausiai džiaugiamės, kad turėsime liftą“, – sakė kone kasdien būsimuosius namus aplankantis V. Gogaitis.

Gerės gyvenimo sąlygos

Naujuosiuose namuose senelių gyvenimo sąlygos pasikeis iš esmės. 26 kambariuose bus gyvenama po vieną ar du, vietoj dabar ankštuose kambarėliuose besiglaudžiančių aštuonių. Iš viso bus įrengta 14 sanitarinių mazgų su tualetais, dušais ir praustuvėmis. „Džiaugiamės, jog turėsime ir šiuolaikišką ventiliaciją. Pas mus nuolat glaudžiasi daug nejudančių, ligotų asmenų, tad blogi kvapai kaip ir tapo senų namų palydovais. Po įkurtuvių su šia bėda atsisveikinsime. Be to, nebereiks vargti ir kūrenant daugybę krosnių, kurios šildė mūsų namus. Dabar montuojami geoterminio šildymo įrenginiai, kurie bus ir ekologiški, ir ekonomiški“, – optimistiškai kalba Dotnuvos slaugos namų vadovas.

Ne prastesnės negu gyventojų bus ir darbuotojų sąlygos.

Padaryta didesnė pusė darbų

Pasak V. Gogaičio, statybininkai naujuosiuose Dotnuvos slaugos namuose jau atliko apie 55 procentus numatytų statybinių darbų: pakeistas stogas, perdarytos pertvaros, apšiltintas fasadas. Pagrindinius statybinius darbus šiame objekte atlieka Molėtų bendrovės „Minduvos statyba“ darbuotojai. Šios bendrovės darbų vadovo Stepo Gruzdo teigimu, nuo grafiko kiek atsiliekama, nes trūksta kvalifikuotos darbo jėgos: „Norime padaryti kokybiškai, tad neskubiname darbų. Kas iš to, jei forsuosime, bet paliksime daug broko. Manau, geriau lėčiau, bet kokybiškai dirbti.“

Kauniečiai „Tinko broliai“ tinkuoja sienas, elektros instaliacijos darbai patikėti Kėdainių elektrikams. Vamzdynus sumontavę Kauno santechnikai šiuo metu ėmėsi ventiliacijos įrengimo.

Statybininkai sako, kad šiai įstaigai keliami ypač dideli reikalavimai. „Kadangi slaugos namuose gyvena daug neįgalių žmonių, tai pastatas turi būti itin saugus. Naudojame daug ugniai atsparių medžiagų“, – sakė S. Gruzdas.

Dar nepradėti darbai rūsyje, kur bus įrengta katilinė, skalbykla ir darbuotojų buitinės patalpos.

Vilija Mockuvienė

Mugė

Knypava.lt

Rašykite komentarą

Saugumo kodas: